7 najboljih naslova koje sam pročitala u prvoj trećini 2019. godine

Iskreno, nisam baš sklona ovakvih popisima, ali ih rado slažem u glavi, za sebe. Puno čitam, a do kraja godine, kad tradicionalno razmišljamo o najboljim (kao i najgorim) knjigama koje smo pročitali u prethodnoj godini, one s početka godine mrvicu i ispare iz kratkotrajnog pamćenja. S ovim naslovima to bi bilo šteta!

A s obzirom na to da sam ove godine pročitale neke zaista dobre knjige, rado bih ih i preporučila u jednom članku, i na jednome mjestu, pa neka to bude ovo. 🙂


PRIMIRJE – Mario Benedetti

Izdavač: Iris Illyrica
Prevela: Željka Lovrenčić

Iskreno ne mogu vjerovati da sam ovu knjigu pročitala u siječnju, među prvim knjigama koje sam pročitala ove godine. Svojom je kvalitetom i emocijom letvicu postavila iznimno visoko i to za cijelu moju čitalačku godinu. Znam, ne prestajem je hvaliti i preporučivati, ali to je samo zato što vjerujem u ovu knjigu, silno me se dojmila.

Recenziju knjige “Primirje” možete pročitati ovdje.


MANJI SMO BOEMI – Eimear McBride

Izdavač: Fraktura
Prevela: Anda Bukvić Pažin

Manji smo boemi” je najneobičnije štivo koje sam pročitala ove godine, a također spada i medu knjige koje ću zauvijek pamtiti. Ova knjiga je kaotična, visceralna, iskrena, uzbudljiva. Medu najboljima.

Recenziju knjige “Manji smo beomi” možete pročitati ovdje.


ZIMA ZA VJEŠTICU – Katherine Arden

Izdavač: Mitopeja
Preveo: Vladimir Cvetković Sever

Veliko finale omiljene mi trilogije nije razočarao. Ipak, ako niste pročitali prve dvije knjige, ne bih vam preporučila da pročitate recenziju “Zime za vješticu“. U tom slučaju najbolje da krenete redom i uzmete u ruke prvi nastavak u serijalu: “Medvjed i slavuj“.

Recenziju knjige “Zima za vješticu” možete pročitati ovdje.


ŽENA BEZ KOJE SE MOŽE – Rabih Allamedine

Izdavač: Buybook 
Prevela: Mirjana Evtov

Ova knjiga u sebi sadrži jednu od onih likova koje se zauvijek pamte. Aaliya me kao “opsesivni introvert erudit” u potpunosti očarala. Ovo je knjiga kojoj bi se voljela vratiti i u budućnosti.

Recenziju knjige “Žena bez koje se može” možete pročitati ovdje.


CVIJEĆE – Afonsko Cruz

Izdavač: Ljevak
Preveo: Dean Trdak

Cvijeće” je literarni spomenik književnosti, ljepoti misli i jezika, a bome i kvalitetnom prijevodu. Postala je nezamjenjiv član moje knjižnice te je knjiga kojoj se, od kada sam je pročitala, svako malo vraćam kako bih ponovno škicnula u njezine redove i mudrosti. Ma čudo!

Recenziju knjige “Cvijeće” možete pročitati ovdje.


UBITI PTICU RUGALICU – Harper Lee

Izdavač: Šareni dućan
Prevela: Ljiljana Šćurić

Lijepo se vratiti starim knjiškim prijateljicama, a ova je zbilja posebna. S njom je svaki susret kao i prvi, otvara se s istom svježinom i zanosom. “Ubiti pticu rugalicu” svevremeni je klasik koji je tako lako preporučiti svima. 🙂

Recenziju knjige “Ubiti pticu rugalicu” možete pročitati ovdje.


DJECA VREMENA – Adrian Tchaikovsky

Izdavač: Hangar7
Preveo: Igor Rendić

Dobra znanstvena fantastika kod mene uvijek ima prednost, a ova je istinski fantastična. Nakon ove knjige dobila sam osjećaj kao da sam konačno prodisala, a za koliko knjiga to mogu reći?

Recenziju knjige “Djeca vremena” možete pročitati ovdje.


Koje su najbolje knjige koje ste vi pročitali ove godine?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s