USPAVANE LJEPOTICE – Stephen King i Owen King

Izdavač: Znanje
Preveo: Damir Biličić:
Naslov izvornika: Sleeping Beauties
2019

“Tata, što bi se dogodilo kad bi sve žene zauvijek zaspale?”
Tako nekako zamišljam kako je to izgledalo kad su otac i sin, Stephen i Owen, odlučili zajedno napisati knjigu. I nekako zamišljam da je upravo sin Owen pristupio ocu s tim pitanjem kao idejom za novu knjigu.

Nema nikakve neobičnosti u tome da se Stephenu u pisanju romana pridruži neki drugi pisac. Velikodušan je autor, rado dijeli zasluge, bome je i pravi timski igrač, a s obzirom na količinu teksta koju godišnje napiše, ima nekoliko trikova u rukavu za situacije u kojima naiđe na neki spisateljski problem koji ne zna riješiti. Primjerice, kada ne zna kako bi završio priču. Primjer toga je odlična novela “Gwendy’s button box” koju sam nedavno pročitala i za koju je, bez imalo zadrške, Stephen rekao da jednostavno nije znao kako bi je završio pa je nazvao kolegu autora i prijatelja, autora Richarda Chizmara, i zamolio ga da on dovrši priču.

Naravno, najveće Kingove knjige imaju samo jedno ime ispisano na koricama, ali mene oduševljava njegova spremnost na suradnju, osobito onu kreativnu. Naravno, bilo je samo pitanje vremena kada će napisati nešto i s nekim od članova obitelji. Obitelj King prava je spisateljska obitelj. Supruga Tabitha King, s kojom je u braku od 1971. godine, također je uspješna autorica. Owen je rado ušao u te vode, kao i drugi sin Joe (kći Naomi ipak je više privukao aktivizam i teologija).

I tako je nastala knjiga “Uspavane ljepotice” – kao obiteljski projekt jedne kreativne spisateljske obitelji. Pročitala sam je prošle godine i, iako mi se čini da nije na razini nekih od najvećih Kingovih romana, sasvim sigurno je riječ o zabavnom romanu. Budimo iskreni, King može prepjevati telefonski imenik uz mene kao autorsku partnericu, i to će svejedno biti dobra knjiga, barem za one koji vole njegov stil. Stephenu Kingu pisanje dolazi prirodno kao disanje.

Stephen i Owen King

Kao što sam i rekla, jednog dana sve žene na svijetu zaspu i ne probude se. Oko njihovih uspavanih tijela se polako stvara čahura nalik na gazu, a sve koji ih pokušaju probuditi žene, u samoobrani, posve divlje, napadaju i ubijaju. I dok “uspavane ljepotice” prelaze u neki drugi svijet, ovaj svijet ostaje poluprazan, prepun napuštenih muškaraca koji se s novonastalom situacijom nose na kojekakve načine. Ipak, u zatvoru nedaleko gradića u kojem se odvija ova knjiga, postoji jedna tajanstvena žena Evie – jedina koja može zaspati i buditi se kao da je to najnormalnija stvar na svijetu, nešto što je nekoć i bila. Je li ona krivac ili u njoj leži rješenje?

Kada bih usporedila “Uspavane ljepotice” s nekim drugim Kingovim (remek) djelima, teško da bi baš izuzetno dobro kotirala. Knjiga je poduža, sasvim moguće preduga, i na momente mi je falilo “ono nešto” što bi mi kroz cijelu knjigu na jednakoj razini zadržavalo pozornost.

Ipak, baš kao u nekim drugim romanima kao što su “The Stand” ili “Pod kupolom”, King i ovaj put strahovito dobro opisuje svakodnevne likove, njihove manjkavosti i njihove vrline, te uvjerljivo portretira načine na koje bi se različiti pojedinci nosili s ovako začudnom i iznenadnom situacijom iz radnje ove knjige. Beskrajno sam se zaljubila u lik Evie, njezina ranjiva snaga meni je čarobna. Kraj je katarzičan, i jako mi se svidio, sva simbolika koja se provlačila kroz radnju nekako sjedne na mjesto, i to je onaj tip uzbudljivog kraja zbog kojeg je lako zaboraviti na sve probleme koje je knjiga eventualno imala.

Knjiga “Uspavane ljepotice” rasploživa je u pretprodaji i možete je, uz adekvatan popust od 10%, naručiti preko web shopa Znanja.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s