SVAKA NOTA ODSVIRANA – Lisa Genova

Izdavač: Naklada Ljevak
Prevela: Mirta Stantić
Naslov izvornika: Ever Note Played
2019.

“Želi još nekoliko nota. Još jedan stavak. Još samo malo.”


Svaka nota odsvirana” druga je knjiga Lise Genove prevedena kod nas. Prije nekoliko mjeseci objavljen je roman “Još uvijek Alice” o kojoj sam recenziju pisala ovdje. I dok je “Još uvijek Alice” debitantski roman ove autorice, “Svaka nota odsvirana” je posljednji u nizu odličnih uradaka na temu neurobolesti o kojima Lisa Genova tako rado piše.

Svaka nota odsvirana” posvećena je ALS-u, neurološkoj bolesti zbog koje odumiru motorički neuroni. To uzrokuje oduzetost mišića i spori, ali siguran gubitak normalnih tjelesnih funkcija.

Richard o toj bolesti ne zna ništa. On je poznati koncertni pijanist koji ulazi u period života koji bi mu trebao biti najuspješniji. Svježe razveden, trebao bi uživati u blagodatima samačkog života i zavidne karijere. Postoji samo jedan problem… Nakon što je primijetio neobične drhtaje u prstima ruke, odlazi doktoru. I dijagnosticiran mu je ALS. Što je uopće ALS? I kako je, od svih ljudi na svijetu, pogodio upravo njega, pijanista kojem motorika znači apsolutno sve na svijetu?

Kao i u “Još uvijek Alice”, u kojoj Alzheimerovu bolest dobiva vrhunska intelektualka u naponu intelektualne snage, u “Svaka nota odsvirana” ALS dobiva vrhunski pijanist, profesionalac kojemu je fini rad motorike ne samo kruh, nego i život.

Inspiraciju za ovu knjigu Genova je pronašla na snimanju Oscarom nagrađene ekranizacije knjige “Još uvijek Alice”. Na samom kraju knjige, u zahvalama, saznajemo da je priču inspirirao Richard Gletzer, jedan od scenarista/redatelja filma “Još uvijek Alice”. Richard je bolovao od ALS-a (amiotrofične lateralne skleroze) od koje je i umro 2015. godine. Nakon toga, Genova je provela značajnu količinu vremena intervjuirajući pojedince (i njihove članove obitelji) koji boluju od ove neurodegenerativne bolesti. I znate što? To je predivan začin kojim je prožeta knjiga “Svaka nota odsvirana”. Život s ALS-om opisan je intimno, uz obilje detalja ne samo bolesti, nego i skrbi, osjećaja gubitka, bolne promjene perspektive na život kao takav, te načina na koji utječe na naše odnose s ljudima oko sebe.

I možda je prava genijalnost ove knjige upravo u opisu centralnog odnosa ove priče, čineći ALS tek okidačem za karakterni razvoj za kakvim žudimo kao čitatelji. Richard i Karina bivši su supružnici. Genova ne uzmiče pred kompleksnošću jednog takvog rasturenog odnosa. Desetljeća zajedničkog života obilježilo ih je i oni, iskreno, ne žele više imati ništa jedno s drugim. Pa ipak, ALS ih ponovno povezuje na način koji je sve samo ne jednoznačan. Ovdje se ne radi o trivijalnosti ponovnog romantičnog prepoznavanja, autorica se, umjesto toga, posvećuje empatiji, suosjećanju, neizrečenom – posvećuje se iscjeljivanju odnosa prije nego što odemo s ovoga svijeta.


“Ili je možda, na neki čudan način, ALS njihova prilika da se iskupe. Da jedno drugome priznaju da su pogriješili i da se ispričaju za tisuće malih i velikih načina na koje su jedno drugo povrijedili. Da si oproste.”


Uvjerena sam da je “Svaka nota odsvirana” bolji roman od jako dobrog “Još uvijek Alice”. Primjećuje se autoričin rast i spisateljska zrelost. I često sam imala osjećaj kao da čitam tri, a ne jednu knjigu. Svaka od tih knjiga dubinski je rezonirala. I unatoč temi, knjiga se nikad ne doima pretjerano cerebralnom ili intelektualnom. Genovini instinkti su izuzetni, ona piše uvjerljive likove s kojima se lako povezati na vrlo ljudskoj razini. Čitajući ovu knjigu nekoliko sam puta zasuzila, i to sasvim iznenada, neočekivano, vođena istinskom emocijom, a ne melodramatskim rješenjima kojima je lako pribjeći pišući o temama kao što je ova.

Svaka nota odsvirana” moćna je, emotivna, edukativna, prelijepo napisana knjiga puna istinske empatije.

Knjigu “Svaka nota odsvirana” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s