MEDVJED I SLAVUJ – Katherine Arden | Zimska noć #1

Izdavač: Mitopeja

Preveo: Vladimir Cvetković Sever

Dizajnirala: Hana Šneler

Godina izdavanja: 2018

2


Neke knjige nas zabave, neke nas intelektualno stimuliraju, neke nas poduče, neke nas dirnu, neke nas inspiriraju. No, rijetke su, doista rijetke knjige koje mogu baš sve to u isto vrijeme. To su knjige koje duboko zadiru svojim milim rječitim pipcima u naš bitak, u ono što jesmo. Kao da nas znaju bolje od nas samih, s njima upoznajemo ne samo neke nove svjetove, nego bolje upoznajemo i sami sebe. Takve knjige ostaju s nama danima, tjednima, mjesecima nakon završetka čitanja, a takvim se knjigama rado vraćamo i u budućnosti.

Medvjed i Slavuj” je upravo takva knjiga.

No krenimo ispočetka, malo sam ubrzala ovu moju osvrtačku priču. “Medvjed i Slavuj” roman je prvijenac mlade američke autorice Katherine Arden. Riječ je o prvom dijelu trilogije “Zimska Noć” koji nas vodi u srednjovjekovnu Rusiju koja je još vezana uz drevnu magiju starih bogova.

Ovaj serijal zapeo mi je za oko kad je tek izašao. Sad mi je drago da ga nisam već tada pročitala. Kao da sam znala da će upravo Mitopeja, mlada i ambiciozna izdavačka kuća koja se diči jedinstveno dizajniranim knjigama vezanim uz tematiku mitologije iz cijeloga svijeta, preuzeti prava i objaviti je na hrvatskom jeziku.

20180628_205203 (2).jpg

Svakako bih vas ohrabrila da provjerite rad ove izdavačke kuće. Medvjed i Slavuj im je treća knjiga, osim nje izdali su i “Nordijsku Mitologiju” Neila Gaimana te “Pokopanog Diva” nobelovca Kazua Ishigura. Ono što je doista jedinstveno za Mitopeju – prva izdanja knjiga izdana su u (samo i jedino) 500 primjeraka. A ta prva izdanja su im prekrasna – od dizajna, preko visoko kvalitetne izrade i izuzetnih prijevoda pa do samog odabira fonta – sve je vrhunski promišljeno i izradjeno. Sa svakim primjerkom kupac dobiva i svoj jedinstveni broj. I jednom kad se edicija rasproda – nema više. Što se kupilo, kupilo se. Kupac neće imati nabaviti knjigu do njezinog mekog izdanja koji će biti i u slobodnoj prodaji, pa i u knjižarama.

Moram priznati da sam se iznenadila kad se Mitopeja odlučila na, budimo realni, riskantan potez izdavanja knjige mlade autorice kao što je Arden. Naravno, knjiga se bavi mitologijom drevne Rusije – tema koja je njima itekako zanimljiva, ali to za Mitopeju i njihovu ambiciju nije dovoljno. Uložiti u novog autora je uvijek riskantno. A bome, i ja jako dobro znam da samo zato što debitantsko djelo nekog autora ima dobru ideju da to definitivno ne garantira i dobru knjigu.

No, nakon što sam pročitala ovu knjigu – sve mi je bilo jasno. Sve. “Medvjed i Slavuj” je predivna, vrijedna i neponovljiva, izuzetno ispripovijedana bajka.

Priča prati imućnu obitelj na sjeveru Rusije koji zimu podnose osam od dvanaest mjeseci u godini. Pošto se radi o srednjem vijeku, jasno nam je da i ta naizgled velika imućnost obitelji ne znači puno. Zime su jake i nemilosrdne i ne biraju žrtve. Kako bi preživjeli oštre zime ljudima na sjeveru najbitnija je čvrsta zajednica i međusobno pomaganje te tradicija poštivanja magije i bogova koji obitavaju svuda oko njih. Dolaskom relativno nove kršćanske religije u ove krajeve taj se balans polako mijenja. Nova religija zamjenjuje staru i zajednice se polako okreću novom bogu, zaboravljajući na staru magiju koja još uvijek obitava u šumama koje ih okružuju.

Vasja je junakinja ove priče. Najmlađa je kćer u obitelji. Njezina majka, koja je bila izuzetno vezana uz drevnu magiju kraja, umrla je na porodu. Vasja je odrasla kao voljeno najmlađe dijete u obitelji koja je pršti ljubavlju i brigom, pod okriljem brižnog oca Pjotra i mudre starateljice Dunje. Od samog rodjenja Vasja je neobična, ne zanimaju ju ženske tričarije, radije se vere po drveću. Divlja je i neobuzdana. Neustrašiva. Sretna. I najbitnije od svega – vidi duhove koji se skrivaju na svakom koraku u ovoj staroj Rusiji. To su dobroćudni, a nekad i manje dobroćudni “demoni” koji obitavaju u rijeci, u šumi, u konjušarnici ili u ognjištu, a Vasja instinktivno zna kako dovesti ta stvorenja “u red”. Čitateljima odraslim na djelima Ivane Brlić-Mažuranić ova stvorenja neće biti strana, srodne su te stare slavenske mitologije.

cdfdfdfdfdf (1)

Vasja je predivna junakinja. Ne zato što se vera po drveću. Ne zato što je tvrdoglava i ne zato što je buntovna. Takvih nam junakinja u literaturi ne fali. Sam Morozko zna koliko mi na živce idu buntovne i tvrdoglave mlade knjiške heroine bez zrna soli u glavi, koje samo ponavljaju svoje bezglave idiotizme iz stranice u stranice, iz knjige u knjigu. Vasja na stranicama ove knjige sazrijeva pred očima čitatelja u istinski i rijetko hrabru junakinju.

Ona je mlada žena koja odbija uloge koju joj je društvo dodijelilo u toj patrijarhalnoj sredini. Za ženu tog vremena postoje samo dva odabira – brak ili samostan, te može biti sretna ako je ta odluka na ženi – obično muškarci odluče umjesto nje. Tako stvari stoje i nitko se osim Vasje ne usuđuje preispitati te pravila. Ni otac, ni brat, ni lokalni svećenik, pa ni sam bog smrti – nitko ne može uvjeriti Vasju da stvari moraju biti takve samo zato što su takve bile oduvijek. Ovo je tip hrabrosti koji unatoč povoljnijim vremenima još uvijek poprilično nedostaje modernim ženama.

Ako mi je ovo posljednja odluka u životu, bar je moja odluka. Pusti me, Aljoša. Nije me strah.

Dolaskom nove pomajke i novog svećenika u njihovu malu zajednicu – stvari se brzo počnu mijenjati. Oboje zagovaraju kršćanskog boga te strah kao sredstvo borbe protiv demona staroga vijeka. I nitko osim Vasje ne zna da ova nova razmišljanja unutar zajednice polako počinju buditi drevno zlo iz gvozda koje samo čeka da proždre cijeli svijet. Srećom, tu je Morozko, djavao zime i bog smrti, koji na vrijeme shvati da je upravo Vasja osoba koja jedino može ponovno zauzdati istinski zlog Medvjeda.

Atmosferičnost, mrak, ali i realizam ove knjige ponekad će vas podsjetiti na Igre Prijestolja, bez da se ikad zapravo može usporediti s tim djelom. Ova se knjiga ne šali – ulozi su visoki, smrt vreba na svakom koraku, a i neke puno gore sudbine. Upravo taj strahotni realizam čini ovu knjigu toliko brutalno dobrom. Plus, njena promišljanja o ljubavi, strahu, pa i religiji su izuzetna, a feminističke ideje koje se pokreću na njenim stranicama doista oduševljavaju. Oh, bez pretjerivanja, kako se lako izgubiti na stranicama “Medvjeda i Slavuja“! Jedva čekam nastavke, koji bi takodjer trebali ubrzo biti na raspolaganju.

Cijelog mi se života govori ‘idi’ i ‘dodji’. Govori mi se kako živjeti, i govori mi se kako sam dužna umrijeti. Moram služiti nekog muškarca i biti mu kobila za nasladu, ili se pak moram skrivati iza zidova i predavati svoju put hladnu, šutljivu bogu. Otišla bih u ralje samoga pakla, ako je to put koji sam sama izabrala. Rije bih sutra skončala u gvozdu nego proživjela stotinu godina životom koji mi je namijenjen.

Stoga, nemam vam pametniji savjet za dati od ovog: ugrabite svoj primjerak “Medvjeda i Slavuja” dok ih još ima. Zalihe neće dugo trajati. Ne morate se plašiti ni cijene, doista je pristupačna za izdanje ovakve jedinstvenosti i kvalitete, a ako želite, možete uložiti i u zaštitnu kutiju predivnog dizajna koja će vam knjigu čuvati od svih nedaća zimskih, ljetnih ili selidbenih.

Knjigu “Medvjed i slavuj” možete kupiti na web shopu Mitopeje.

20180628_214515 (1)

2 thoughts on “MEDVJED I SLAVUJ – Katherine Arden | Zimska noć #1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s