8 ljubavnih romana za one koji baš i ne vole ljubiće

Ljubići nisu za svakoga, i iako ih ja osobno jako volim kad mi treba neka knjiga za bezumno opuštanje, zaista poštujem činjenicu da tipičan ljubavni roman, sa svim svojim pravilima i klišejima nije po svačijem guštu.

Srećom, ima knjiga i izbor je velik! S obzirom na to da radim u knjižari često me pitaju za preporuku knjiga koje imaju ljubavi aspekt, ali onaj koji ne zaglušuje ostale aspekte priče ili pripovijedanja. Ove knjige najradije preporučim.


1. Colleen Hoover – Priča završava s nama

Izdavač: Naklada Neptun
Prevela: Zrinka Budak

Priča završava s nama” ljubavni je roman kraljice ljubavnih romana koji zapravo u potpunosti izvrće žanr ljubavnog romana. To je ljubavni roman koji to nije. I to je jedna od najboljih knjiga koje sam ikad pročitala. Spisateljica je u ovu priču uključila vrlo hrabar obrat koju ovu knjigu čini jednim od najhrabrijih djela koje sam imala prilike pročitati. Ne želim previše ulaziti u detalje iz straha da vam ne pokvarim doživljaj knjige pretjeranim detaljima, ali vjerujte mi, ovu knjigu bih dala svima da pročitaju, voljeli oni ljubavne romane ili ne. Moćno štivo.


2. Eimear McBride – Manji smo boemi

Izdavač: Fraktura
Prevela: Anda Bukvić Pažin

Manji smo boemi” ludo je koncipiran roman o kojem sam već pisala (recenziju možete pročitati ovdje). U samom centru ovog modernog ljubavnog odnosa disfunkcionalan je par iz glumačke profesije kojemu je najmanji problem ogromna razlika u godinama. Najveći značaj ovog romana je u stilu pisanja autorice koji se razlikuje od svega što sam ikada pročitala, a koji svojim dinamizmom i kaotičnošću opisuje intimnost jednog ljubavnog odnosa na razini na koju nikad nisam naišla. Najbolji primjer je seks koji svojim eksplicitnim opisima umjesto erotike opisuje komunikaciju tijela i duše. Ovo je knjiga koja je definitivno veća od bilo kojeg žanra.

Recenziju za knjigu “Manji smo boemi” možete pročitati ovdje.


4. Elan Mastai – Sva naša pogrešna sutra

Izdavač: Znanje
Prevela: Željka Gorički

Sva naša pogrešna sutra” jako je slatka knjiga spekulativne fikcije. Ima tu svega, kompleksnih obiteljskih odnosa, pogubljenih likova, alternativnih stvarnosti, putovanja kroz vrijeme, ali prije svega ima prekrasnu poruku o moći ljubavi bez da knjigu ikad prebaci u primarno ljubavni žanr. Kroz priču pratimo melankoličnog muškarca koji je ubačen u cijeli jedan vrtlog putovanja kroz vrijeme i koji do kraja knjige svoju volju za životom pronalazi na najneobičnijim mjestima i u najneobičnijim vremenima. Neobičnog stila pisanja, ova knjiga nije svima “legla” na prvu, ali meni je pravi bombon, dobrim dijelom i zbog odličnog prijevoda Željke Gorički.


3. Madeline Miller – Ahilejeva pjesma

Izdavač: Lumen
Prevela: Maja Šoljan

Meni, osobno, “Ahilejeva pjesma” nezaobilazan je naslov na listi ove vrste. Madeline Miller godinama je pisala ovaj roman. Miller je stručnjakinja na području povijesti i grčke mitologije, stoga ne čudi što je odlučila napisati svoju verziju Ilijade. Ona u sâm centar ove epske priče stavlja odnos koji je tisućljećima tabuiziran, iako je natuknut u originalnom Homerovom djelu, a to je odnos između junaka Ahileja i Patrokla. Patroklo je u ovoj knjizi prikazan kao Ahilejev ljubavnik, partner, ljubav života. I način na koji je Miller opisala ovaj odnos rastopio mi je srce. Ipak, iako je u epicentru jedan ljubavni odnos, Miller ne zanemaruje ni ostale aspekte ove velike priče, i dobar je knjiški zalogaj za ljubitelje povijesnih romana, kao i za ljubitelje ljubavnih.


4. Alice Hoffman – Pravila magije

Izdavač: Profil
Preveo: Dražen Čulić

Pravila magije” vraća nas u vještičju obitelj koju smo upoznali u knjizi “Čarolije za svakodnevnu upotrebu”. Ovo je topla, iako melankolična priča, o obitelji u kojoj, osim magije, kola i prokletstvo vezano uz ljubav i zaljubljivanje. “Pravila magije” oprezno korača na granici fantastike i magičnog realizma, ali je prije svega priča o jednoj obitelji. Ipak, način na koji progovara o temama prve ljubavi, prave ljubavi te izgubljene ljubavi dobrodošla je doza ne baš svakodnevne čarolije.

Recenziju za “Pravila magije” možete pročitati ovdje.


5. John Marrs – Onaj pravi

Izdavač: Fokus na Hit
Prevela: Maja Vrbanc

Ovaj bi triler sasvim lako zasjao i na listi trilera koji to nisu, baš kao i na ovoj listi ljubavnih romana koji to nisu. Ova knjiga istražuje nekoliko scenarija u kojem sasvim obični ljudi saznaju ime i prezime osobe koja im je genetski predodređena srodna duša. Naravno, svaki od tih scenarija ima i neki svoj neobičan twist, a rezultat je knjige koja stvarno jako dobro preispituje srž naše potrebe za izuzetnim ljubavnim odnosom, kao i prirodu potrebe za pronalaskom te jedne srodne duše.

Recenziju za “Onaj pravi” možete pročitati ovdje.


6. Mario Benedetti – Primirje

Izdavač: Iris Illyrica
Prevela: Željka Lovrenčić

Ovo je, sasvim sigurno, jedna od najljepših ljubavnih priča ikad zabilježenih u jednom romanu. Istinska vrijednost ove knjige, knjige koju možemo opisati i kao moderni klasik, nalazi se opisu odnosa koji tako sporo i strpljivo raste pred našim očima, dok ne poraste u ljubav veću od život. Priča opisuje čovjeka koji se pred mirovinu zaljubi u mlađu kolegicu s kojom započinje jedan sasvim običnu ljubavnu vezu. Ovo nije ljubavni odnos kakav je rezerviran samo za fiktivna djela, ovo je ljubavni odnos koji je realan, stvaran i zanosan baš u toj svojoj običnosti. Ipak, moćnom snagom iznimnog pisanja, autor nas, gotovo na prepad, zarobljuje u samoj esenciji ljubavi, bez da roman ikad “pojeftini” stereotipnim rješenjima iz tipičnih ljubavnih romana. Iznimno djelo.

Recenziju za “Primirje” možete pročitati ovdje.


7. Cody McClain Brown – Propuh, papuče i punica

Izdavač: Vorto Palabra

Ima li bolje ljubavne priče od one stvarne u kojoj se američki student zaljubljuje u Hrvaticu i, sljedeći je preko pola zemaljske kugle, zaglavi u zemlji kao što je naša? U zemlji koju vrlo brzo, upravo kroz Njezine oči, počinje vidjeti kao svoj novi dom? 🙂


8. Katherine Arden – Trilogija “Zimska noć”

Izdavač: Mitopeja
Preveo: Vladimir Cvetković Sever

Ovo nije jedan roman, već su tri. Nazovimo to 3u1 prijedlogom! 🙂

“Zimska noć” bajkovita je trilogija američke autorice Katherine Arden o kojoj sam puno pričala, puno i pisala (ovdje možete pronaći recenzije za “Medvjeda i slavuja“, “Djevojku u tornju” i “Zimu za vješticu“). Radnja je smještena u srednjovjekovnoj Rusiji, a naša hrabra junakinja Vasja vrlo je neobične naravi kao i neobičnih sposobnosti. Fantastičan roman poput ovog rijetko prođe bez ljubavnog elementa, ali način na koji je Arden pristupila romantici u “Zimskoj noći” sasvim je izuzetan. Romansa, ako je tako možemo nazvati, jedan je od stupova ovih knjiga, dio njezinog pletera bez da ikada zasjeni ili trivijalizira ono što je doista bitno i inspirativno u ovoj priči koja u svoj centar postavlja magičnu djevojku koja smatra da brak ili samostan nisu jedine opcije koje bi trebale postojati za jednu ženu u tom društvu.


Koju knjigu biste dodali na ovaj popis?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s