NOĆ PREDAJE – Tessa Dare | Vretenasta uvala #1

Izdavač: Naklada Neptun
Prevela: Zrinka Budak
Naslov izvornika: A Night to Surrender
2015.


“Mi svoju samosvijest temeljimo na svojim kvalitetama i postignućima, a ne na mišljenju gospode.”


Ne znam za vas, ali ja od ljubića puno očekujem. Iako taj žanr jako volim, nije mi lako pronaći ljubavni roman koji zadovoljava moja očekivanja.

Po meni, dobar ljubavni roman mora biti životno štivo koje nenametljivo slijedi jasno definirana pravila žanra, s likovima s kojima se u isto vrijeme mogu povezati, ali i kojima se događaju bajkovite stvari koje meni nikad neće biti dostupne. Naravno, dobra kemija i zabavan odnos između glavnih protagonista je nužan, ali ni to nije dovoljno ako me ostali likovi i neka centralna zavrzlama ne povuku u priču jednako kao i centralni odnos koji priču i čini ljubavnom. A i dobar setting, odnosno mjesto radnje, nije na odmet.

Sve ovo zvuči vrlo cerebralno (ljubavni romani su svašta, ali nisu cerebralni), no ne biste vjerovali koliko me je neki ljubavni roman sposoban razočarati ako je neinspiriran u čak i jednom elementu od ovih koje sam malo prije nabrojala. Nije lako napisati dobar ljubavni roman, iako smo skloni “pljuvati” po žanru kao jednom od trivijalnijih.

Noć predaje” prvi je u nizu romana iz “Vretenaste uvale”. Autoricu Tessu Dare ne trebam posebno predstavljati, vjerujem da su ljubiteljice žanra itekako upoznate s njezinim radom. I to kakvim radom! Ovo je predivna knjiga, ovo je tako zabavan ljubić! Uzbudljiv, čitljiv, slojevit, nepretenciozan i lako obuzima čitatelja.

Riječ je o povijesnom ljubavnom romanu koji je smješten u obalno mjestašce koje je poznato kao odmaralište djevojaka i žena za koje obitelji misle da bi im dobro došla promjena. To su djevojke koje imaju problema sa zdravljem, djevojke problematična ponašanja ili tek udane žene nezadovoljne brakom. Tamo je za njih Susannah Finch, mlada “usidjelica” koja točno zna što tim djevojkama treba – mjesto na kojem mogu biti svoje. Na kojem mogu istraživati svoje interese, kupati se u moru, planinariti, pucati iz puške, jednostavno biti slobodne. Sama Susannah je u mladosti prošla nasilne korekcije zdravlja i ponašanja, i želi se pobrinuti da čim manje djevojaka prolazi kroz isto. Susanni nije problem iskriviti istinu kako bi obitelji uvjerila kako je baš ovo pravo mjesto za te mlade žene, a ne neko drugo “lječilište” upitnih metoda.


“Vretenasta uvala je mjesto na kojem možemo okusiti slobodu, u malim, slatkim zalogajima.”


Naravno, sve se to zakomplicira kada u selo navrati Victor Bramwell – mladi oficir koji se preko Susannina oca pokušava dočepati aktivne pozicije u ratu, nakon što ga je ozljeda koljena nasilno imobilizirala. Između Brama i Susanne FRCAJU iskre, a prije nego li se Susanna uopće i snašla, njena mala i ženstvena oaza mira postaje vojničko uporište.

Susannah je predivna heroina, hrabra, duhovita i probitačna, a Bram je njena komplementarna suprotnost, kompleksan muškarac velikih potreba kojima jedino Susannah zna odgovoriti. Fantastična su kombinacija!


“Tebi treba pravi muškarac u krevetu.”
“A tebi”, dahne ona, “treba zagrljaj.”


Centralni dojam radnje RAT JE SPOLOVA, u svom najnevinijem obliku, i to ne samo na razini Brama i Susanne. Simbolika naziva knjige odmah postaje jasna – tko će u ovom “ratu” odnijeti pobjedu, a tko predaju?

Kemija između dvoje glavnih likova izuzetna je, opipljiva i vatrena, ali i sami protagonisti jasno su okarakterizirani. Cijeli buketić likova oko njih šarmantna je garda osobenjaka koje sam obožavala. Tessa se zbilja potrudila osmisliti šaroliki svijet koji će podržavati cijeli serijal, s idejom da se novi nastavci bave nekim novim parovima.

Jako se veselim nastavcima. Dobra strana kasnog startanja nekog serijala je u tome što su nastavci već mahom na raspolaganju, a Naklada Neptun se zbilja potrudila oko svakog aspekta ovih izdanja. Znaju oni svoju publiku. ❤

Tessa Dare oduševila me svojim osobnim komentarom na kraju knjige. Velika inspiracija za ovu priču “koljačke” su institucije u koje su se slale problematične djevojke tog vremena. U njima je nehumano puštanje krvi bila samo jedna od tehnika liječenja, kako zdravlja, tako i ponašanja. To je period u kojem se stvorila dijagnoza “histerije” – sasvim ženska dijagnoza s kojom se obilježavao cijeli spektar (ženskih) boljki, mentalnih disbalansa, ali i karakternih mana kako bi se imao izgovor za popravljanje istih. “Vretenasta uvala” autoričin je fiktivni doprinos ovoj temi, kako nam se takvo nešto ne bi nikada ponovilo.

Knjigu “Noć predaje” možete kupiti na web shopu Naklade Neptun.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s