DEMON ŠKOLSKE KNJIŽNICE – Morea Baničević

Izdavač: Hangar7
2015./2019.

Ovo će biti jednostavna recenzija jedne jednostavne, ali time nimalo manje zabavne, dječje knjige. “Demon školske knjižnice” roman je simpatične riječke autorice Moree Baničević, i prvi je nastavak u avanturističko-fantastičnom dječjem serijalu koji prati šestero klinaca koji upadaju u kojekakve misteriozne dogodovštine i nepodopštine.

Zubo, Otis, Mrklja, Boris, Inka i Zara sasvim su tipični osnovnoškolci, zaigrani i neizmjerno bliski. I kada jedan od njih pronađe tajanstvenu poruku koja upućuje na niz tragova skrivenih u knjigama iz njihove školske knjižnice, ostali spremno priteknu u pomoć, prateći “mrvice” sve do stare školske knjižnice koja je izgorjela prije oho-ho vremena.


“I tako je prošao jedan od dana ove male ekipe koja se naizgled ni po čemu nije razlikovala od drugih dječjih udruženja osnovanih u svrhu sustavnog ubijanja vremena. Ipak, ono što će ta ekipa doživjeti učinit će je sasvim sigurno posebnom. Ali o tom, potom.”


Moram priznati da dugo nisam u rukama imala roman koji je baš dječji i koji nema ambicije da uključi i neku drugu publiku, možda onu stariju. Daleko od toga da ga starija publika ne može čitati i uživati u njemu, ali osvježavajuće je pred sobom imati tekst tako svjestan svoje publike.

Ja kao klinka baš i nisam bila od ovakvih avantura, ali okružena sam onima koji nisu uživali u čitanju prije negoli su naišli na materijal kao što je serijal o “Pet prijatelja”, a ova knjiga slatko evocira upravo takvu literaturu.

Iako iznimno realističan (kao da me vratio u period vlastite osnovne škole), roman se ne srami svoje žanrovske usmjerenosti i oduševilo me što se autorica, iako slobodno, usmjerila i na slavensku mitologiju, npr. knjižnica se zove “Danica”, tragovi se moraju dešifrirati s tajnog jezika glagoljice (plus još par detalja, da vam sve ne otkrijem), čime ovom serijalu i njegovim fantastičnim elementima daje dobrodošlu notu originalnosti i “domaćosti“.

Priča žari bajkovitošću, onom mračnom bajkovitošću priča na kojima smo odrasli, onih bajki poput Ivice i Marice, ali sa snažnom notom avanturizma te uz prstohvat mitologije. Divno!


“Vrlo dobro, dosta brzo. Uskoro će i taj dan. Nova knjižnica guši staru, a u staru valja ući. Tamo sam ja u kući. Pozivam vas tu u goste, šesti mjesec, sedmi dan – na pun mjesec valja stati, u točno 12 sati. Trinaest koraka prema jugu, po stazici, po starom lugu, sve do zida iza zgrade gdje se za vas vrata grade. Čekam.”


Demon školske knjižnice” nije raskošan roman, ima tek 166 stranica, i ponekad mi malo jest nedostajalo detalja ili konteksta, ali je nabijen tempom, britkošću i iznimnim osjećajem zajedništva male grupe prijatelja koji zajedno tvore snagu s kojom se i demoni mogu mjeriti.

No da vas ne gnjavim, ako volite dječje avanturističke romane, ovo je za vas. Ako vam klinci vole takve romane, ovo je definitivno za njih! Osobito u ovom periodu samoizolacija u kojem malenima treba i povećan obujam materijala za zabavu.

Zgodno je napomenuti da postoji i nastavak pod nazivom “Dvojnici iz tame“.

Knjigu “Demon školske knjižnice“, kao i njezin nastavak “Dvojnici iz tame“, možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s