ONAJ PRAVI – John Marrs

Izdavač: Fokus na hit
Prevela: Maja Vrbanc
Naslov izvornika: The One
2019.

U bliskoj budućnosti svatko ima priliku saznati tko mu je srodna duša. Tako je, “srodnost duša” precizno je genetski definirana i dovoljan je jedan DNA test kako bi saznali puno ime osobe koja je stvorena za vas. Ta tehnologija je u potpunosti promijenila (neki bi rekli i izobličila, op.a.) društvo.

U teoriji sve zvuči idealno – pošalješ uzorak svog DNK u kompaniju koja je otkrila ovu tehnologiju, a oni ti vrate ime osobe koja je drugi dio tvoje duše. Čista romantika! No, u stvarnosti stvari nisu uvijek baš toliko idealne, a bome ni romantične.

Kroz priču upoznajemo pet nepovezanih likova koji saznaju ime svoje srodne duše i kod svake situacije neki je zanimljivi, a često i šokantan obrat. Ne želim previše ulaziti u detalje – svaki je potencijalni spojler. No, vjerujte mi na riječ, svaka od ovih priča kao da je ispala iz neke manje ili više uvrnute epizode tv- serije “Black Mirror”.

Pazi što želiš…

Iako je “Onaj pravi” najavljivan kao neki mračni triler, najbolje ga je opisala Morana s bloga “Knjige, knjige, knjigice” i to kao crnu parodiju ljudske potrebe za pronalaskom “srodne duše”. To je fenomenalan opis ove knjige!

Toliko smo, kao društvo, zaluđeni tom idejom o toj JEDNOJ osobi koju je svemir stvorio da bude savršena za nas. Zar nismo? A ova knjiga istražila je scenarij u kojem je takvo nešto moguće, ali i u kojem pronalazak srodne duše ima i neke svoje mračne strane te subverzivno ironične konotacije.

Po meni, ovo je dobar triler, iako često ne odaje dojam trilera, već punokrvne ljubavne drame. Broji mnoštvo stranica (rubno previše), ali lako se i brzo čita – definicija je page-turnera. I, iako često naivan i ne odveć dubok, zabavno je štivo.

Summa summarum, ovaj nepretenciozan roman ima jako dobru ideju i zabavnu egzekuciju, i ovog je Valentinova baš dobro legao mojoj skeptičnoj naravi.

Knjigu “Onaj pravi” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s