MAČ SUDBINE – Andrzej Sapkowski | Drugi dio sage o Vješcu

Izdavač: Egmont Hrvatska
Preveo: Mladen Martić
Naslov izvornika: Miecz przeznaczenia
2019.

“Mač sudbine ima dvije oštrice… Jedna si ti.”


Ne mogu vjerovati da je prošlo tek nekoliko mjeseci od kad sam pročitala prvi dio ove sage, knjigu “Posljednja želja. Izdavač se trudi zbilja brzinski prevoditi sve nastavke, što je za svaku pohvalu! Recenziju za “Posljednju želju” možete pročitati ovdje. Ili ne morate. Knjiga mi se jako svidjela. Jako. Ako kojim slučajem tu knjigu niste već pročitali, prestanite čitati ovu recenziju, i samo uzmite “Posljednju želju“. Odlična je. Zabavna, promišljena, duhovita i mudra. Sve čemu se nadam od jednog high fantasy serijala.

Postoji nekoliko zanimljivosti u vezi ove sage. Na primjer, u ovom stadiju prevedenih naslova ona, tehnički, još uvijek nije – saga. Prve dvije knjige pisane su u formi kratkih priča i tek su uvod u sagu koja započinje u formi romana od treće knjige. No, svi ćemo se složiti da su spektakularan način da nas, kao čitatelje, uvedu u ovaj ogroman fantasy svijet koji je osmislio Sapkowski, u njegova pravila, zanimljivosti, likove i problematiku.

Druga zanimljivost jest da je “Mač sudbine“, navodno, napisan prije “Posljednje želje“, iako je kronološki postavljen nakon. I znate što? Osjetilo se. “Mač sudbine” je manje dinamičan, manje razigran, Geralt manje ubija sva ta silna čudovišta, sporiji je na maču (ironično, s obzirom na naslov) nego u prvom dijelu.

Isprva me to malko zasmetalo, sve priče definitivno nisu bile na istoj razini. No, prema kraju polako sam shvaćala koliko je upravo ova knjiga neizostavna kako bismo razumjeli Geralta i događaje koji su strpljivo pripremani za daljnji razvoj priče.

Ova je knjiga spiralno spuštanje u samog Geralta. U njegovu nutrinu. U njegove želje, u njegove osjećaje, u samu prirodu njega kao Vješca, ali i prirodu njega kao čovjeka koji je nekad bio ili mogao postati da nije pretvoren u biće koje je sada. Moralnih i etičkih načela mu ne nedostaje, Kodeks u njemu snažno titra, no koliko je još istinske ljudskosti ostalo u Geraltu? Koliko je sposoban povezati se s ljudima do kojih mu je stalo? I na kraju, koliko vjere još uvijek postoji u njemu?

Mač Sudbine dvosjekli je mač. I što on vrijedi vješcu koji u sudbinu više ne vjeruje? Koji oko sebe vidi samo smrt? Smrt koja njega zaobilazi?


“Nema sudbine, pomislio je. Ne postoji. Jedino što je predodređeno svima je smrt. Smrt je druga oštrica dvosjeklog mača. Jedna sam ja. A druga je smrt koja ide sa mnom ukorak.”


Knjiga se predivno bazirala na odnosima koje Geralt gradi s pojedincima oko sebe. To su pojedinci koji stoje između njega i najmračnije rezigniranosti: Lojalni Maslačak ne gubi mu se iz blizine; slatka Essi zagrije ga na trenutak prije nego što sâma krene dalje u svoju tragičnu sudbinu; igra lovice s Yennefer, ženom koja od, meni osobno vrlo iritantnog lika, prerasta u savršeni ekvivalent Geraltu; i na kraju, sudbinski susret s Ciri, legendarnom djevojkom iz ovog serijala o kojoj neću puno, da vam ipak previše toga ne pokvarim. 🙂

Ovo je emotivna knjiga koja nikad ne škrtari zanimljivim dijalozima, humorom, obratima, šarolikim likovima i gorko-slatkim bajkovitim završecima koji su mi često izmamili suzu na oko.

Ne mogu vam opisati koliko se veselim nastavcima koje, priča se, nećemo čekati predugo.

Knjigu “Mač sudbine” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


2 thoughts on “MAČ SUDBINE – Andrzej Sapkowski | Drugi dio sage o Vješcu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s