GONIČ ZMAJEVA – Khaled Hosseini

Izdavač: Vorto Palabra
Preveo: Marko Kovačić
Naslov izvornika: The Kite Runner
Zagreb, 2018.
2

“Za tebe tisuću puta!”

Pročitat ću tisuće knjiga, ali pronaći samo jednu kao što je “Gonič zmajeva“. Ovaj roman prvijenac Khaleda Hosseinija isprva zarobljuje srce i onda ga polako rastvara u sitne, sitne komadiće. Doslovce, kao da ste sami sebe provukli kroz mašinicu za mljevenje mesa. Eto, takav sam osjećaj imala kada sam čitala ovu knjigu. Puno je suza natopilo ove stranice. I svaka je vrijedila.

Moram priznati da nisam sigurna da li bih dovršila knjigu da ju nisam trebala pročitati za Book Club koji vodim u Hoću Knjigu megastoru. Iako sam generalno emotivno izdržljivi čitač, postoje neke stvari koje jako teško podnosim, a neke su od centralnih pokretača u ovoj priči. Ipak, drago mi je da sam ustrajala.

Naravno, “Gonič zmajeva” ne bi bila toliko snažna da njezini teški dijelovi nisu upareni s izuzetnom ljepotom. Khaled Hosseini predivno piše. Kada Hosseini opisuje svoj rodni Kabul, kada oslikava likove, kada minuciozno plete njihove sudbine i unutrašnja stanja, on to čini naizgled bez ikakvog napora, kao da je pisanje romana najlakša stvar na svijetu.

Uvijek me začude ovakvi talenti koji se ponekad sakriju u nekom sasvim desetom zanimanju – Khaled Hosseini bavio se medicinom, bio je liječnik, i u jednom je trenutku preokrenuo svoj život kako bi postao pisac. “Goniča zmajeva” inicijalno je zamislio kao kratku priču, a odbili su ga mnogi izdavači. Mora da se danas bar malko grizu, jer su u međuvremenu djela Khaleda Hosseinija postala svjetski fenomen.


“Djeca nisu bojanke. Ne možeš ih ispunjati svojim omiljenim bojama.”


Hosseini piše o onome što zna. Glavni likovi “Goniča zmajeva” dječaci su odrasli na ulicama Kabula u isto vrijeme kada je i Hosseini odrastao na tim ulicama. Amir i Hasan odrastaju kao braća, bez majki, othranjeni na istoj sisi, samo što je jedan sin gospodara, a drugi sin hromoga sluge. Također, dječaci su iz različitih plemena – Amir kao politički podoban Paštun, a Hasan kao drugotan Hazar – i stoga je njihovo prijateljstvo u tradicijskom Afganistanu jako nepoželjno.

No, duga je povijest povezanosti u njihovoj obitelji, očevi su, također, odrasli zajedno. Ta povezanost jača je od plemenske netrpeljivosti. Ipak, iako Amir i Hasan odrastaju skoro kao braća – braća ipak nisu, i s godinama se tu stvara tenzija izmedju dvoje dječaka, uzrokovana ljubomorom zbog pristranog oca, ali i strašnom traumom koja ih pogadja u kritičnom trenutku priče.

20180831_111533 (1).jpg

Nažalost, kao što svi znamo, povijest Afganistana je izuzetno turbulentna. Amir nam, pričajući priču njihovog djetinjstva, polako objašnjava kada to djetinjstvo prestaje: ulazi nasilje, nastupa izdaja, počinje rat. Dvojica dječaka grubo će se razdvojiti – Hasan i njegov otac Ali naprasito napuštaju službu, a Amir i njegov otac s vremenom završavaju u dalekoj Americi kao izbjeglice. Amir odrasta s krivnjom koja mu dušu lomi na pola još od onog trenutka kada je neoprostivo izdao najboljeg prijatelja.


“Mnogo je djece u Afganistanu, ali malo je djetinjstva.”

IMG_20180830_211551_935.jpg

Ipak, najznačajniji element ove knjige njeni su likovi – izuzetno napisani likovi. Teško je danas pronaći knjigu s ovoliko kompleksnom karakterizacijom, s likovima koji su od prvoga slova čitatelju jasni i zanimljivi, bez obzira na kulturološke razlike koje su, u ovom slučaju, značajne.


“Čovjek bez savjesti i bez dobrote ne pati.”


I na kraju, još jedna bitna lekcija, bar za mene… Ono što bih ja ponijela u život neka bude bitna pouka o krivnji koju nosimo. Koliko samouvjereno kročimo ovim svijetom misleći da teret osjećaja krivnje s kojim se obavijamo zahvaća samo nas, a zapravo razara cijele svjetove pune ljudi do kojih nam je stalo i koje volimo. I kako je lako propustiti priliku, jer s nekim ljudima ne dobivamo je ponovno.

“Za tebe tisuću puta!”

Amir svoju krivnju nosi kroz cijelu knjigu i sami ćete vidjeti da li je se ikada uspijeva riješiti. Tu je lekcija nama da tu golemu istinu o vlastitoj krivnji uzmemo, gorko prožvačemo, ali i ispljunemo s tim gorkim otrovom koji hrani čudovišta u nama. Za takvu lekciju isplati se i proplakati.

Knjigu “Gonič zmajeva” možete kupiti ovdje.

20180904_132236 (2).jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s