14 ljetnih knjiga zbog kojih ćete zaboraviti da vam je vruće!

Ako ste imalo slični meni, onda na more odlazite s dodatnim kuferom punim ISKLJUČIVO knjiga. I da, tako stvari stoje iako uz sve to imam i Kindle uredjaj u kojem se nalazi stotinu naslova. Iskreno, pošto ne volim ni sunce ni plažu ni more ni kupanje, neometano čitanje je jedino čemu se najiskrenije veselim tijekom ljetnog odmora.

Bilo kako bilo, moji razlozi su jasni – takozvani sam “mood reader”, a to znači da nikad ne znam što će mi se čitati. Upravo zato sam na ovaj popis knjiga za ljeto i plažu dodala raznovrsne knjige, većinu lakšeg sadržaja ili kraćeg trajanja, ali i neke malo izazovnije – volimo mi dobar knjiški izazov i ljeti, zar ne?

Pa hajd’mo redom!

1. Erin Watt – Princeza od Papira

IMG_20180512_141137_294.jpg

Izdavač: Stilus

S ovim naslovom ću odmah u glavu: ako želite knjigu (idealno za na plažu) koja će vas opustiti i uzbuditi u jednom – ovo je knjiga za vas! “Princezu od papira” sam doslovce PROGUTALA za jednu večer.

“Princeza od papira” prvi je nastavak serijala čije nastavke očekujemo u sljedećih nekoliko mjeseci, a ultimativni je tzv. guilty pleasure read, odnosno onaj tip knjige koja možda nema veliku umjetničku vrijednost (iako je odlično napisana!), ali je jednostavno zabavna i sexy. Ella će vas kao heroina oduševiti, s velikim ćete zanimanjem pratiti njezin put od striptizete do prave pravcate moderne princeze.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Vrlo kvalitetni osvrt na knjigu napisan je na sjajnom blogu Život knjigoholičarke.

2. Sarah Pinborough – Ne vjeruj svojim očima

IMG_20180420_105422_304

Izdavač Egmont Hrvatska – naklada Puls

Vrlo jednostavno – ovo je psihološki triler kojem nitko nikada nije pogodio kraj, odnosno obrat na kraju. Neke to frustrira, neki to vole, ali ravnodušan je teško ostati. Sama autorica je nevjerojatno simpatična žena koja sama za sebe kaže da piše female-centric trilere. Moram priznati da obožavam njen pristup pisanju ženskih likova – njene žene su hrabre, nesavršene i nisu sklone isprikama, a ovaj triler, uz nepredvidljiv kraj koji sam ranije spomenula, ima čak dva takva lika.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Više o knjizi možete pročitati u recenziji divnog Sovinog Kutka.

3. Paul Kalanithi – Dah koji život znači

dah-koji-zivot-znaci.png

Izdavač: Mozaik Knjiga

“Dah koji život znači” prekrasna je autobiografija mladog američkog neurokirurga kojemu je dijagnosticiran 4. stadij raka pluća. Radi se o iznimno toplom, dirljivom i nadahnjujućem štivu koji usprkos svojoj teškoj centralnoj temi nikad ne prestaje biti inspirativan te odisati pozitivom. Takodjer, knjiga je vrlo kratka i time idealna za ljeto. Upozorenje, mogli bi zaplakati čitajući ovu knjigu.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Svakako pročitajte i predivnu recenziju Bibliovce.

4. Coleen Hoover – Priča završava s nama

IMG_20180314_145953_013.jpg

Izdavač: Naklada Neptun

Priča završava s nama ljubavni je roman koji to i nije. Nije lako objasniti zašto bez da se knjiga pokvari onima koji ju nisu čitali. No, vjerujte mi, ovu knjigu bi svatko trebao pročitati (osobito žene). Tema kojom se bavi je toliko nevjerojatno relevantna za današnje društvo, dok s druge strane knjiga obiluje atributima ljubavnih romana koje svi volimo – likovi u koje se izuzetno lako zaljubiti te baš zadovoljavajući kraj. Knjiga u jednom trenutku u potpunosti preokrene svoj zalet, te izvrne žanr.

Citirat ću Bibliovcu:
Ovu knjigu bih preporučila svim ženama, bez obzira u kojoj fazi života se nalazi njihova ljubavna priča – da nas nauči da, kakva god ta priča bila, treba trajati samo onoliko koliko smije trajati, samo onoliko koliko se u njoj osjećamo ugodno i sigurno. Ni trenutka više.

Knjigu možete kupiti ovdje.

5. David Foenkinos – Charlotte

9200000090975061 (1).jpg

Izdavač: Vuković&Runjić

Ova knjiga je idealna za sve koji vole lijepu književnost i potresne stvarne priče.
I za one koji bi rado bi i kraći, ljetu prilagođeniji knjiški format.

“Charlotte” je nagradjivana biografija, sasvim jedinstvene forme.
Svaka rečenica je u svom redu.
I dok bi u većini knjiga to bilo smiješno, u ovoj taj potez nevjerojatno dobro funkcionira.

Efekt je poetski i raskošan.
Koncizan i lijep.

Knjiga prati mladi život Charlotte Salomon, njemice i židovke, ali i velike umjetnice.
Njezin umjetnički stil je, unatoč njenoj mladosti, izuzetno napredan za svoje vrijeme.
A njezina životna priča je zanimljiva i potresna.
Nalik mnogim tužnim pričama židova u drugom svjetskom ratu.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Više o knjizi možete pročitati na stranici Najbolje Knjige.

6. Marie Semple – Kamo si otišla, Bernadette?

kamo-si-otisla-Bernadette_TISAK-1 (1).jpg

Izdavač: Mozaik Knjiga

“Gdje si otišla, Bernadette?” začudna je i komična obiteljska priča koja će vas silno zabaviti! Ispripovijedana je na toliko neobičan način – kroz pisma, mailove, članke, dopisivanja. Zaista originalno! Likovi su apsolutno spektakularni i knjiga se zapravo bavi neshvaćenošću genija prilagodbeno modernom vremenu.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Više o samoj knjizi možete pročitati na blogu Čitaj knjigu.

7. Katherine Arden – Medvjed i Slavuj

IMG_20180519_121902_925.jpg

Izdavač: Mitopeja

Mitopeja je novi izdavač na našim krajevima u potpunosti ne nalik na ijednog drugog izdavača. Kao prvo, specijalizirali su se za knjige i serijale inspirirane mitovima, što je već samo po sebi čudesno. Kao drugo, odlučili su prvih 500 primjeraka svakog naslova prodavati isključivo putem direktne prodaje i to u izdanjima koja su toliko prekrasna, toliko pažljivo osmišljena i izradjena da ih je šteta propustiti! Dakle, radi se o limitiranim izdanjima izuzetno povoljnih cijena kojih više neće biti nakon što se edicija rasproda.

Jedno od tih izdanje, točnije, treći Mitopejin naslov je i “Medvjed i Slavuj”, autorice Katherine Arden. Arden je mlada autorica i ovo je njezin debitantski roman. Radnja se odvija u ruralnoj Rusiji, drevnoj i suvremenoj u isto vrijeme; Rusiji koja se u svojoj esenciji dvoumi izmedju nove kršćanske religije te starih mitova i legendi. Naša junakinja Vasja moderna je i inspirativna heroina čiju priču je izuzetno zanimljivo pratiti. “Medvjed i Slavuj” prva je knjiga trilogije čije nastavke uskoro očekujemo i na hrvatskom jeziku, takodjer u Mitopejinom izdanju.

Na kraju, ovo možda jest zimska priča, ali za dobru bajku i ljeto je idealno godišnje doba. Samo pazite da divnu naslovnicu ne oštetite na plaži. 😛

Knjigu možete kupiti ovdje.

Više o ovoj knjizi možete pročitati na recenziji sjajnog Knjiškog Zmaja.

8. Justin Cronin – Prijelaz Trilogija

25011452_740739472796944_216067752983527424_n.jpg

Izdavač: Lumen

“Prijelaz” serijal je teška kategorija i ovo je prijedlog za one koji koriste ljeto da bi nabili broj stranica velebnih serijala za koje inače tijekom godine nemaju vremena, volje, energije… I naravno, za ljubitelje fantasy žanra. Riječ je o kompleksnom distopijskom serijalu koji uključuje i virus koji je pobio većinu čovječanstva, ali i vampire u koji se jedan dio zaraženih pretvara. Stilom nalikuje na “The Stand” Stephena Kinga, ali “The Stand” je tu eventualno kao početna inspiracija – sva ostala genijalnost serijala je isključivo Croninova. Radi se o gotovo 2500 stranica fantastične i velike priče, izuzetnih likova i epskih prevrata.

Knjige možete kupiti ovdje.

Više o serijalu možete pročitati na stranici Najbolje Knjige.

9. Alina Bronsky – Posljednja ljubav babe Dunje

posljednja-ljubav-babe-dunje-velka-1 (2).jpg

Naklada Ljevak

Ako vas ova knjiga čini skeptičnim onda vas molim da ignorirate:
1. Naslov – baba Dunja baš i ne zvuči sexy, zar ne?
2. Naslovnicu – iako je smislena što se tiče priče, ne radi se baš i o najatraktivnijem dizajnu.

Sad kad smo ignorirali ono što se ignorirati treba, mogu vam samo reći da se ovu knjigu MORA pročitati. Baba Dunja je, po meni, jedan od najuspjelijih ženskih likova recentne književnosti. Toliko je sposobna, iskrena, neiskvarena, iskusna… Njena je odluka da se pod stare dane vrati u svoje rodno ukrajinsko selo koje je u blizini Černobila (a time još uvijek pod zabranom povratka zbog visoke razine zračenja) kako bi stare dane KONAČNO provela u miru, vodjena vlastitim odlukama, brinući se isključivo sama o sebi i jedući velike, debele, sočne, svjetleće krastavce iz vlastitog vrta.

Knjiga je kratka, ali sadržajna, beskrajno duhovita – nemojte se začuditi ako koji put zahihoćete nasred plaže.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Više o knjizi možete pročitati na stranici Učitaj se.

10. Kristin Hannah – Slavujeva pjesma

slavujeva_pjesma_cijela.jpg

Izdavač: Znanje

Ljeto je uvijek dobro vrijeme za dobar povijesni roman, a ovaj je zbilja dobar. Autorica nas vodi u Francusku za vrijeme drugog svjetskog rata. Junakinje su dvije sestre, posve različitih životnih okolnosti, dobi i karaktera. Svaka od njih se protiv Nijemaca bori na svoj jedinstven način i kako knjiga odmiče tako se i one razvijaju u posve neočekivanim, izuzetno smjelim smjerovima.

Jako me razveselilo to što iako u ovoj knjizi postoje romantični elementi oni nikako nisu u prvom planu, te su zapravo sasvim sporedan element u priči. Uživat ćete čitajući ovaj globalno popularan i nagrađivan roman.

Knjigu možete (i to vrlo povoljno) kupiti ovdje.

Više o knjizi možete pročitati na blogu Bibliovca.

11. Kristian Novak – Ciganin, ali najljepši

Ciganin-ali-najljepši-Kristian-Novak-OceanMore.jpeg

Izdavač: OCEANMORE

Kristian Novak je sjajna mlada književna senzacija hrvatske književnosti novoga stoljeća. Njegove knjige epske su dekonstrukcije zakutaka društva koje se rijetko koji autor uopće usudjuje dirnuti.

“Ciganin, ali najljepši” apsolutni je biser od knjige! Jedna je od onih knjiga na ovom ljetnom popisu koja zahtjeva malo više pozornosti, koncentracije i strpljenja, ali doista se isplati. Izuzetan roman prati priče nekoliko gotovo nepovezanih likova koje sudbina spaja u malenom selu usred Međimurja. Ta međimurska seoska zajednica ima čvrsta načela, ali i kojekakve izazove s kojima se nosi. Ovaj roman opisuje neke od najljepših likova koje ćete ikad pročitati, a teme kao što su pripadnost i otudjenost od zajednice te duboka analiza strahova kako pojedinaca tako i društva obradjene su na spektakularan, gotovo produhovljen način.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Više o ovoj knjizi možete pročitati ovdje.

12. Raphaëlle Giordano – Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan

IMG_20180328_153601_392.jpg

Izdavač Egmont Hrvatska – naklada Puls

Ovo je sasvim jedinstvena knjiga i to ne samo zbog dugog naslova. Radi se o self-help knjizi koja je to nije, odnosno self help knjizi pisanoj u formi romana. Taj doista osvježavajuć pristup “žanru” je ono što izdvaja ovu knjigu.

Junakinja ove priče proživljava životnu krizu koju je teško specificirati i objasniti. U njezinom je životu naizgled sve divno, ali ona se osjeća tjeskobno. Ima posao, ali ga ne voli. Ima predivnu obitelj, ali odnosi s mužem su zahladili, dok s djetetom, kako ono raste, nekako sve teže uspostavlja uistinu kvalitetan kontakt. U takvom stanju ona nailazi na rutinista, stručnjaka koji kroz splet vrlo zanimljivih tehnika i koraka pomaže svojim klijentima da nadju novi smisao i zadovoljstvo u životu. Mislim da se s njezinom pričom svatko od nas može barem djelomično poistovjetiti i ova bi vam kratka knjiga mogla pomoći da kroz ljetni odmor promislite i o svom životu te kako da eventualne neke sitnice u njemu osvijestite, a možda čak i promijenite.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Više o knjizi možete pročitati na net.hr, iz pera divne Djurdjice Sarjanović.

13. T. M. Logan – Laži

IMG_20180528_154043_272.jpg

Izdavač: Stilus

Ako vam treba triler koji ćete progutati u dahu i koji će vas cijelo to vrijeme držati na rubu stolice (ili ručnika) ovo bi mogao biti pravi naslov za vas! Ništa u ovom romanu nije onako kako glavni lik misli da je. Njegov život se unutar 8 dana u potpunosti mijenja, a on u sebi pronalazi hrabrost da se s tim lažima suoči, hrabrost za koju nije ni znao da nosi u sebi.

Ovo je uzbudljiv i brz psihološki triler, te mislim da je odlična sugestija za ljeto – budimo iskreni, tko ne voli dobru napeticu?

Knjigu možete kupiti ovdje.

Više o knjizi pročitajte u mojoj recenziji.

14. Gail Honeyman – S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu

IMG_20180503_124325_181.jpg

Izdavač: Znanje

S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu. Ne, doista je. Da… Hm… A možda ipak ne?

Eleanor je sasvim jedinstven lik. Skroz je “svoja”. Uhodana je u svoju dnevnu rutinu i predivno je vidjeti svijet kroz njezine oči. Pomalo joj je neugodno u društvenoj interakciji, ali ne vidi to kao nekakav problem. Neobična su joj zapažanja i očekivanja od svijeta oko sebe, ali ne vidi problem ni u tome. Što se Eleanor tiče – njezin život je u najboljem redu. I onda se Eleanor konačno zaljubi te Eleanor stekne prijatelja (ne nužno u istoj osobi). I sve se počne raspadati.

Glavne teme ovog romana su usamljenost, kako se nositi s posljedicama teških trauma iz djetinjstva te krivnja koju ta trauma sa sobom povlači. Iako su te teme dosta teške same za sebe, roman ih svojom toplinom i humorom debelo kompenzira. Izuzetno štivo za ljeto (ili jesen, zimu, proljeće…).

Knjigu možete kupiti ovdje.

Više o knjizi možete pročitati na preslatkoj stranici Books&Sweets.


Počasni spomen

Knjige koje sam pročitala od pisanja ovog članka, a koje bih danas dodala na listu:

1. Lauren Weisberger – Supruge

  • recenziju možete pročitati ovdje
  • knjigu možete kupiti ovdje

2. Gillian Flynn – Oštri predmeti

  • recenziju možete pročitati ovdje
  • knjigu možete kupiti ovdje

3. Becky Albertalli – S ljubavlju, Simon

  • recenziju možete pročitati ovdje
  • knjigu možete kupiti ovdje

One thought on “14 ljetnih knjiga zbog kojih ćete zaboraviti da vam je vruće!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s