LAŽI – T.M. Logan

Izdavač: Stilus Knjiga

S engleskog prevela Lidija Toman

3

“Laži” je roman je prvijenac autora T.M. Logana – novinara iz Engleske. Njegov novi triler “29 sekundi” izašao je u siječnju ove godine.


Joe Lynch sasvim je (ne)običan muškarac, duboko i blaženo izgubljen u svojoj obiteljskog svakodnevici. Sin i supruga centar su njegovog svijeta. Joe je, naime, u potpunosti posvećen sinu te svojoj obitelji. Radi kao učitelj u obližnjoj školi, ne opterećuje se ambicijama većim od obiteljskih i još uvijek je gotovo fatalno zaljubljen u svoju ženu pravnicu kojoj je prepustio brigu oko karijere dok se on brine za obiteljske obaveze koje ga suštinski usrećuju.

IMG_20180528_154043_272

Već u prvoj sceni autor nas uvodi u zaplet. Joe sa sinom skreće s ceste ugledavši automobil svoje žene na parkiralištu jednog hotela. Naravno, ono što se tamo dogodi poremetit će mu cijeli svijet te Joe-a polako biva uvučen u mrežu laži kojima se ne nazire kraj.

Joe je pomalo neobičan junak jednog akcijskog trilera. Prilikom čitanja često sam razmišljala o spisateljevoj genijalnosti da zamjeni rodni stereotip glavnog junaka. Dok za ženski lik ne bi bilo ništa neobično osmisliti život u potpunosti posvećen djeci i obitelji, na muške likove tog tipa još uvijek ne nailazimo često.

Joe je prekrasan karakter – napisan je na način da nije emaskuliran svojim životnim odabirima. On je visok, zgodan i jak, ali to ga ne definira. Ono mu daje fizičku snagu, koje je itekako svjestan, no mentalna snaga mu počiva na sasvim drugačijim elementima. Kroz priču hrabrost mu se razvija polako, sigurno i logično. On se s njome ne busa u prsa, ali je definitivno prisutna. Joe je po prirodi pomalo naivan, ali to ga ne sprječava da inteligencijom rješava situaciju u kojoj se nalazi. Autor je veoma suptilno oslikao karakter koji može biti i tvrd i mekan u isto vrijeme, i naivan i ustrajan, i empatičan i beskompromisan. To je upravo što ono očekujem od kvalitetnih likova.

lazi

Srž ovog romana (osobito u odnosu na naslov knjige) je u Joe-ovu odnosu s njegovom suprugom. On polako shvaća da je njegov brak u krizi i da je tamo već neko vrijeme. Koliko dugo? Taj misterij se polako odmotava. Kriza je to jednog odnosa, jednog braka, odnosno, to je situacija u kojoj Joe više ne zna što je istina, a što laž – on ne zna tko je žena koju voli, koju smatra ljubavnicom, partnericom i najboljom prijateljicom. To je emotivan trenutak u knjizi i doista pridonosi osjećaju nelagode koji je bitan za ovaj žanr.


Knjiga obiluje onim zabavnim elementima trilera – ova knjiga je brza, lako se čita (slistila sam ju u jednom danu, apsolutno je page-turner), radnja se konstantno nabrijava i osjećaj klaustrofobije prije završnog obrata iznimno je zadovoljavajuć.

Koliko još laži naš junak može podnijeti? Kako nadigrati neprijatelja koji je konstantno deset koraka ispred njega? Kako spasiti obitelj koja mu je sve i koja se raspada pred njegovim očima? Pitanja su to s kojima se naš junak suočava.


Mislim da je izdavač Stilus Knjige dobro odlučio pustivši “Laži” baš u ovo predljetno razdoblje kada gradimo liste za čitanje prilikom godišnjih odmora. Uostalom, i sama sam ga uvrstila na popis naslova idealnih za Ljeto 2018. Ovo su ipak mjeseci u kojima želimo naslove koji će nas uzbuditi, zaintrigirati i zabaviti. “Laži” se tu savršeno uklopio.  Uživajte!

SAM_3030 (6)

One thought on “LAŽI – T.M. Logan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s