Pavle Svirac: Zašto pišem?

Piše: Pavle Svirac – Književna Groupie

Ne pišem iz književnih razloga, ne pišem da bih iskonstruirao neku fabulicu i ispisao je lijepim, dojmljivim, srcedrapateljskim stilom. Prezirem svu tu hrpu izmišljenih priča kojima nas zatrpavaju. Toliko tog zanimljivog se događa u životu i čemu onda papir trošiti na neke izmaštane pizdarije.

Svirac2

Pišem iz urođenog straha od prolaznosti, svaki imalo bolji trenutak u životu kvarila mi je spoznaja da će on proći, a možda s godinama biti i zaboravljen. Zato zapisujem sve što vidim oko sebe, sve svoje susrete s propalim glumcima, glumicama, hrvatskim hipsterima koji jalovo pokušavaju biti kao oni berlinski ili američki, političarima skučenog uma, slikarima, poslovnjacima, bivšim ratnicima, razočaranim Bed Blu Bojsima, estradnim zvijezdama tamnog sjaja i praznog novčanika.

Slična strast vodila je i Prousta kad se zatvorio u sobu obloženom plutom i mahnito ispisivao tomove knjiga o tadašnjem francuskom društvu, ogovaranjima, spletkama u salonima. Prousta danas skoro više nitko ne čita, njegove knjige su poput zaboravljenih konzervi ajvara skuhanog za zimnicu iz tamo neke 1938, a ja sad novu zimnicu, nove konzerve ajvara spraveljene od događaja iz našeg hrvatskog miljea svakodnevno pripremam na fejsbuku, zapisima u Nacionalu, pa onda ih takve konzervirane dodatno pohranjujem na koliko-toliko sigurno mjesto – u knjige.

Svirac1

Živimo u vremenu kad se već idući dan zaborave neki veliki događaji i ja se tome pokušavam othrvat pisanjem. Skoro svake večeri dok pijem po kafićima, noćnim klubovima upoznam nekog čiju je priču vrijedno zapisat. Ne mogu shvatit da postoje moroni koji tvrde da je u književnosti ionako sve rečeno i da se nakon Džojsa nema više o čemu pisati. Na stilskom planu možda i nema, ali kog boli kurac za stil, mene zanima da na što pitkiji, jednostavniji način zapišem neki događaj, zato se i više volim družiti s novinarima nego pisacima. A, to je bome poveće društvo jer danas, posredstvom interneta, raznoraznih portala skoro svatko za sebe može reći da je novinar. Imao je Tesla pravo kad je tvrdio da će u budućnosti skoro svi ljudi postat novinari.


Pratite i ostatak ovotjedne web-turneje Pavla Svirca po sljedećem rasporedu:

kako biti hipster 1024x768.png

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s