Lauren Weisberger: “Supruge” – Chick lit par excellence

Izdavač: Stilus Knjiga
Prijevod: Andrea Marić
Srpanj 2018.

Untitled.jpeg

Lauren Weisberger poznata nam je po chick lit megahitu “Vrag nosi Pradu“. Svojim stilom pisanja i zavodljivim likovima obogatila je žanr posebnog vrstom slatke zločestoće koja nas je u toj knjizi izuzetno zabavila. Zabava se nastavila u rijetko dobroj ekranizaciji knjige u kojoj su glumile fantastične glumice kao što su Mery Streep i Anne Hathaway.

Nije ni čudo što smo se posebno veselile knjizi “Supruge” –  dugoočekivanom trećem nastavku iz istog serijala, a koji je kod nas svježe objavljen. Inače, knjiga je originalno izdana pod dva sasvim različita naslova (kao i dizajna naslovnica) pa tako na američkom tržištu knjigu nalazimo pod nazivom “When Life Gives you Lululemons” (odlična igra riječima koja aludira na omiljenu marku sportske odjeće u koju se od glave do pete oblače supruge fit domaćice u modernim bogatim predgrađima Amerike) te pod naslovom “The Wives” za englesko tržište – naslov koji je na kraju i odabran da krasi, u svom prijevodu, i naše hrvatsko izdanje. Iako taj naslov nije toliko originalan kao i američka inačica, moram priznati da mi se odabrani vizualni dizajn naslovnice puno više svidja. Knjiga svojim rozim tonom jednostavno vrišti s polica i preklinje da ju se pročita.

U mojih posljednjih nekoliko osvrta našlo se tu sjajnih knjiga idealnih za ljeto (“Ponekad lažem“, “Kako smo napisali erotski ljubić“, “Oštri predmeti“) i ova knjiga definitivno spada u tu kategoriju. Pročitana na plaži, nakon spektakularno mračnog trilera, sjela mi je k’o budali šamar. Zabavna, luckasta i pomalo zločesta – idealna je kao “mozak na pašu” literatura koju je nemoguće prestati listati. Mislim da ciljana publika neće biti razočarana.

IMG_20180723_161733_921.jpg

Supruge” nas vode u bogato predgrađe blizu New Yorka gdje Miriam, bliska prijateljica naše dobro znane junakinje Emily, seli sa svojom obitelji kako bi okrenula novu stranicu u svom životu. S dovoljno novaca za ugodni život i troje djece mlade od 5 godina, Miriam odlučuje posvetiti se obitelji i ostaviti uspješnu karijeru odvjetnice iza sebe. Kroz njezine oči, a posebice kroz njene dogodovštine najbolje upoznajemo to dokoličarsko društvo Lululemons supruga. Miriam me silno zabavljala svojom naivnošću i nevjericom, dobrotom i nespretnošću dok pokušava balansirati novi život s novim običajima, zahtjevima i prohtjevima, novim prijateljicama, sumnjom na suprugovu nevjeru, te s nekoliko kila viška u društvu žena koje su u savršenoj formi, koje koriste svaku priliku da piju od ranog jutra, koje su bračni seks dovele u neke nove filozofske sfere te koje plastičnu kirurgiju koriste da bi si uljepšale lice, trbuh, sise, pa čak i vaginu. 😀

Tu je i naša Emily Charlton, koja u Los Angelesu prolazi kroz vlastite krize, kako poslovne tako i privatne. Klijenti ju masovno napuštaju zbog jedne mladje kolegice u branši, njezin seksi muž Miles stalno putuje zbog posla, a puno se poteže i pitanje djece – nešto što Emily nije sigurna da li doista želi. Tu je, naravno, i dobra stara Miranda Priestly, šefica iz pakla, koja bi silno htjela da joj se Emily vrati u zaposlenje kao asistentica.

Posljednja supruga koju pratimo kroz ovu knjigu meni je i najdraža, a i njezina je priča glavni pokretač romana. Karolina Hartwell je bivši supermodel, trenutno u braku s Grahamom – popularnim američkim senatorom. Sretna je majka dvanaestogodišnjem dječaku s kojim, iako nije njen biološki sin, njeguje predivan odnos pun ljubavi. Sve se mijenja jedne večeri kada ju, s klincima u autu, zaustavi policija i, bez mjere i razloga, uhiti zbog vožnje pod utjecajem alkohola, iako nije pila. Karolina se zatiče usred velikog skandala i odjednom postaje najomraženija majka u cijeloj zemlji. Sumnjiva je to situacija u kojoj se njezin suprug ponaša vrlo čudno – ostavlja je i odvaja od sina – i očigledno je da Karolina treba pomoć. Miriam, njezina stara prijateljica, uskače joj u tom kriznom trenutku te ju upoznaje s Emily. Karolina je idealna klijentica za Emily koja se bavi spašavanjem imidža slavnih ljudi koji su se zatekli u nekom skandalu. Da li je Karolina klijentica koja bi mogla spasiti Emilynu karijeru?

Ova knjiga je ispunila gotovo sva moja očekivanja. Zabavila me i nasmijala. Likovi su me mahom osvojili (Karolina je tako osvježavajuće prekrasan lik, žena koja ruši neke stereotipe o supermodelima), a život kućanica u Greenwichu me silno zabavio te vrlo uspješno sablaznio. Točno to i očekujem od ovakve literature.

Bilo je tu i nekih lošijih momenata (znate mene, moram i o manama). Emilyna priča me malkoc razočarala. Emily Charlton je izuzetno sposobna mlada žena, duhovita je za poludit’ i većinu vremena je naprosto genijalno napisan lik. No, na momente je takvo sebično i iritantno dijete, a to s 36 godina možda i nije više toliko simpatično. Weisberger je njenu sudbinu zapečatila klišejom kojeg bi trebalo držati podalje od Emily. Osobno smatram da neke klišeje (kao što je ovaj, ali neću reći koji da ne spojlam) treba spaliti napalmom, ali to sam samo ja. Na dalje, u knjizi naprosto nije bilo dovoljno Mirande. Jednostavno nije. Dvije tri scene s tom Kraljicom Kučki meni nisu bile dovoljne. Jer svi mi obožavamo mrzovoljeti Mirandu Priestly. No, neka vas negativnosti ne zavaraju, ništa od ovoga mi nije umanjilo zabavu. Zapravo je samo dokaz koliko sam se unijela u priču.

U svakom slučaju, na plaži se ovog ljeta nose “Supruge“, a knjigu možete kupiti ovdje.

20180723_143933 (1).jpg

2 thoughts on “Lauren Weisberger: “Supruge” – Chick lit par excellence

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s