PREŽIVJELE – Riley Sager

Izdavač: Fokus na Hit

Prevela: Lela Vujanić

Lipanj, 2018.

Untitled

Preživjele” je još jedan roman prvijenac! Nekako sam ih puno pročitala u zadnje vrijeme i to me jako veseli. Riley Sager, moram priznati, dodaje jednu specifičnu notu svom pisanju. Naime, ova knjiga inspirirana je trashy slash-hororima koji su svojevremeno palili i žarili u knjigama i filmovima. Originalni naslov knjige je “Final Girls” – doslovni prijevod bi bio “Posljednje djevojke”, a posljednja djevojka bi bila ona cura koja jedina preživi krvavi pokolj ubojice. Znate već kako to ide – uvijek bude jedna koja je Preživjela.

IMG_20180730_121913_812.jpg

Naša junakinja knjige je Quincy Carpenter (dakle, koje DOBRO ime!). Prije deset godina otišla je sa svojom ekipom s faksa na vikend izlet u Borovu Kolibu. Taj vikend završio je pokoljem nožem koji je ona jedina preživjela. No, Quincy se samog incidenta uopće ne sjeća, zna samo što su joj rekli – da je Joe, pridošlica u društvu, sve poklao, ona je nekako pobjegla sa samo tri, za život bezopasne, ubodne rane. Spasio ju je Coop – policajac koji je ubojicu, bjegunca iz lokalne mentalne ustanove (can it be any more slashy!), na kraju i upucao.

Deset godina poslije… Quincy čini sve kako bi izgradila naizgled normalni život. Bavi se slastičarskim bloganjem i živi sa svojim (mrtvo-puhalnim) zaručnikom Jeffom koji je po zanimanju javni branitelj. I iako joj dnevni rituali uključuju popriličnu količinu alkohola i Xanaxa (Nota bene: Nemojte miješati to dvoje, jetra ovu kombinaciju baš i ne prašta!), smatra da joj dobro ide. S Coopom je još uvijek u kontaktu i redovito se nalaze. Kao Posljednja Djevojka, Quincy je u javnosti slavna. Ona i još jedine dvije djevojke koje su preživjele slične pohode – Lisa i Samantha – javnost jako interesiraju! I svaka se s tom nepoželjnom slavom nosila na svoj način. Ipak, to ih je medjusobno nepovratno povezalo.

Jednog dana Coop nenadano dolazi u posjet kako bi ju obavijestio da je Lisa, jedna od Preživjelih, preminula. I dok se čini da je riječ o samoubojstvu, s vremenom otkrivamo da je ubojstvo ipak izglednije. I upravo u tom trenutku na vrata joj pokuca Samantha Boyd, treća i najtajanstvenija Preživjela, koja je prije nekog vremena kompletno nestala s radara i nitko nije znao gdje je.

IMG_20180728_111642_500.jpg

Knjiga ima zanimljiv način pripovijedanja. Osim sadašnjosti, neka poglavlja vode nas u vikend pokolja u Borovoj Kolibi, a pred kraj knjige autor još više dinamizira periode bitne za priču. Osobno su mi upravo ta poglavlja bila najzanimljivija. Knjiga ima i odredjenu pod-temu o iskrenosti ženskih prijateljstava. Podsjetilo me na jedan prekrasan citat iz odlične knjige “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka: “Žensko prijateljstvo najljepše je medju nepostojećim stvarima.”  I kako polako dobivamo cjelovitiju sliku o događajima koji su se desili prije deset godina u Borovoj Kolibi, kao i trenutni sumnjivi događaji s Preživjelim djevojkama, tako priča i odnosi dobivaju neke nove dubine.

Moram priznati da je bilo momenata kada mi je knjiga bilo zamorna. I iako se radi o knjizi koja se brzo čita, mogla je biti kraća. No, posljednji dio knjige ubrza, sve zaokruži i  napeto dovede priču do kraja – i to s krajem koji se ipak nije dao lako naslutiti.

Ova knjiga je izvrsna napetica za onda kada vam treba triler čije ćete stranice brzo i lako okretati, koja nije presumorna, a ipak nudi nešto novo i pomalo krvavo. Slasheri su s razlogom popularni i autor ih je dobro iskoristio kao zaplet. Od Riley Sagera u budućnosti očekujem velike stvari, a sudeći po komentarima na Sagerovu novu knjigu “The Last Time I Lied” (“Posljednji put kada sam lagao”) – a koji su izuzetno pozitivni! – Riley Sager profilirao se kao favorit publike, te se nadam prijevodu i njegove nove knjige.

Knjigu “Preživjele” možete kupiti ovdje.

20180730_121331 (1).jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s