OŠTRI PREDMETI – Gillian Flynn

Izdavač: Fraktura

Preveo: Dragan Koruga

Godina izdavanja: 2010.

untitled2

Gillian Flynn doista ne trebam posebno predstavljati. Svojom knjigom “Nestala” probila se na sam vrh omiljenih spisatelja psiholoških trilera. Knjiga je uskoro ekranizirana i u vrlo uspješan film, s fenomenalnim glumcima kao što su Rosamund Pike i Ben Affleck.

Dugo sam odlagala čitanje ostalih knjiga ove autorice, misleći da ništa ne može biti toliko dobro kao “Nestala“. No, ove mi je godine knjiga “Oštri predmeti“, njezin prvijenac, ponovno upala u radar zbog istoimene serije koja se ovih dana vrti na HBO kanalu, te zbog malog slatkog pocket izdanja koje je prigodno izdala Fraktura (uz izvrstan prijevod Dragana Koruge) i kojeg sam morala kupiti čim sam ga ugledala.

sharp-objects-poster.jpg

Otišla ja na more oboružana naslovima i nekako me u knjiškoj hrpici baš ova knjiga prvo privukla. Čitajući na plaži apsolutno sam se prepustila ovoj iznimno pomaknutoj priči. Kupanje me prestalo zanimati, tu i tamo bih se sjetila popiti gutljaj vode (ako i to), a alergija na sunce koja mi je izbila potvrđuje da sam koji put zaboravila i nanijeti novi sloj kreme za sunčanje. No, sretna sam što sam ovako mračnu knjigu čitala na lijepom mjestu kao što je plaža. Ne znam za vas, ali meni treba taj balans kad ovako intenzivno zaronim u ovoliko devijantnu priču i likove.

Novinarka Camille Preaker vraća se u svoj mali rodni grad kako bi pisala o uznemirujućim zločininima koji se dešavaju u tom gradiću. Dvije djevojčice su ugušene, a potom su im izvadjeni svi zubi.

Camille nema dobre uspomene iz svog rodnog grada. Pobjegla je od njega, a posebice od svoje obitelji. Bila je tek djevojčica kad joj je umrla mladja sestrica i njezin odnos s majkom je, blago rečeno, zategnut. Camille je u međuvremenu dobila i novu sestru, nestašnu, ali i manipulativnu sestru Ammu. Tu je i mladi inspektor koji vodi istragu te njegovi kolege koji naizgled već gotovo godinu dana tapkaju u mraku, bez pravog pomaka u istrazi. Camille se polako počinje identificirati s ubijenim djevojčicama i sumnjati da njezina tragična prošlost ima više povezanosti s ubojstvima nego što je mogla zamisliti.

20180722_144001

Oštri predmeti” je knjiga koja nezdravo odiše. Da knjige imaju miris, ova bi mirisala po sumporu. Gotovo u svakom sceni gonio me osjećaj crvljivosti svega. Priča je u potpunosti ispričana iz perspektive Camille i ona nam vrlo rado daje iscrpnu pozadinu svakog djelića grada, njegovih običaja, ljudi koji u njemu žive te svoje obitelji. I ponekad je bizarno gledati svijet iz njene perspektive.

Sama Camille nije ostala netaknuta, ona nije neoštećena otišla iz svog rodnog grada. Camille nosi vrlo gadne ožiljke iz svog djetinjstva, kako emotivne, tako i mentalne, a bome (o, tek bome!) i fizičke. Autorica nas polako uvodi u psihu glavne junakinje, i do trenutka kad shvatimo koliko je i njena psiha sjebana (otprilike kad i naslov polako počinje imati smisla), već je prekasno. Već smo preduboko u priči da bi izmakli.

Mislio sam da bi ti boravak kod kuće mogao koristiti, ali katkad zaboravljam da roditelji nisu uvijek najbolji… za svoju djecu.

Ovo je ultimativno priča o ženskoj okrutnosti, što je i sama autorica u ne mali broj prilika potvrdila. Izmjenjena izreka “Žena je ženi vuk.” diže se na sasvim novu razinu ovom knjigom i impresivno je promatrati stil na koji Flynn piše ženske likove – nešto što nam je jako dobro poznato i iz “Nestale“.

Takodjer, knjiga se bavi i mentalnim poremećajima, na način svojstven Gillian Flynn. Taj dio me “upecao”, jer doista volim kada se likovi na intenzivan način nose sa svojim mentalnim bolestima. Kako su traume oblikovale Camillin svijet i njezino vidjenje svijeta nikad nije pretjerano objašnjavano, ali je izuzetno vidljivo iz načina na koji Camille (ne)funkcionira ili vidi svijet oko sebe. To jest odlika dobrog pisanja – kada iz dogadjaja i postupaka likova dolazimo do zaključaka, a ne zato što nam je autor sve lijepo “u glavu” objasnio.

Ono što vam se ne bi moglo svidjeti jest stanovita predvidljivost knjige, ako ste tip čitatelja koji ne priznaje trilere kojima je uspio pogoditi obrat/kraj. Tu ćete se možda razočarati, a možda i ne. Ako pak ne volite knjige u kojima su svi likovi pomalo odbojni, onda opet ova knjiga možda nije za vas. No, ako volite mračne trilere pune kompleksnih likova, tajni iz malih gradova, simbolike, sociopatskih i inih tendecija te sa završetkom koji bi vas mogao naježiti (kao što je i mene) – “Oštri predmeti” bi mogla biti knjiga za vas.

Ako ništa drugo, dobro će vas pripremiti će za televizijsku seriju u kojoj glume glumačke ikone kao što su Amy AdamsPatricia Clarkson.

20180722_155744 (1)

2 thoughts on “OŠTRI PREDMETI – Gillian Flynn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s