Knjiške preporuke za Mjesec ponosa

Mjesec ponosa se, tradicionalno, održava mjesec prije Povorke ponosa. Ta se povorka pripadnika LGBTQ zajednice, kao i njihovih prijatelja, obitelji i podupiratelja, održala prošlu subotu, 8. lipnja. Tom prilikom (iako i malo kasno!) rado bih vam preporučila nekoliko naslova s kojima je tako lako proslaviti ovaj period godine u kojem javnije progovaramo o temi spolne neravnopravnosti. To su knjige koje su svom epicentru veličaju raznolikost ljubavi, u kojima ona prestaje biti tabu, u kojima je ljubav JEDNAKA.

Ovaj popis je kratak i nije savršen. Voljela bih da na njemu ima i više naslova, ali i više širine, točnije, da na njemu baš svako slovo LGBTQ kratice bude jednako zastupljeno. Ipak, prije 18 godina, kada je kod nas povorka kretala po prvi put, nezamisliv je bio i ovaj popis sasvim mainstream knjiških naslova u kojem je zastupljena istospolna ljubav u samom centru priče i to na sasvim uobičajen – nekad romantičan, nekad opsesivan, nekad zaigran, nekad dirljiv, nekad strastven, nekad nježan, nekad tužan, nekad sretan – način. Znate, upravo onako kako je i stoljećima, pa i tisućljećima, u pričama zastupljena i heteroseksualna ljubav.

A ljubav je ljubav. ❤


“Mletački sokol” – Milena Benini

Sudbina mi je donijela “Mletačkog sokola” baš u trenutku kad sam razmišljala o pisanju ovog članka. “Mletački sokol” je svašta, znanstvena fantastika, futuristički roman, spekulativna fikcija, ali je i jedan predivan ljubavni roman s centralnim parom čija me kemija izula iz cipela. Bonus, knjigu je napisala domaća autorica.

Recenziju knjige “Mletački sokol” možete pročitati ovdje.
Knjigu “Mletački sokol” možete kupiti ovdje.


Sedam muževa Evelyn Hugo” – Taylor Jenkins Reid

Svi pričaju o ovoj knjizi “Sedam muževa Evelyn Hugo“, i to ne samo kod nas, i vjerujte mi – s dobrim razlogom. Ovo je fenomenalna knjiga.

Evelyn Hugo (anti)heroina je iz snova, kompleksna, inspirativna, hrabra. A centralno je pitanje knjige: od sedam muževa Evelyn Hugo, koji je ljubav njezina života? E, pa odgovor na to pitanje spada u domenu glavne teme ovog članka. Srce slama činjenica da je takvu ljubav Evelyn morala skrivati, čak i progresivnom zlatnom dobu Hollywooda.

Knjigu “Sedam muževa Evelyn Hugo” možete kupiti ovdje.


“S ljubavlju, Simon” – Becky Albertalli

Becky Albertalli ovim je romanom svojevremeno pomela konkurenciju u kategoriji modernih knjiga za mlade. Nedavno je snimljen i film koji gotovo i ne zaostaje za originalnim predloškom.

Simon je gej, i to skriva od svih osim od Njega s kojim se dopisuje. Iako pohađa školu širokih vidika, a obitelj i prijatelji nemaju ništa protiv homoseksualaca, Simonu je teško “izaći” iz ormara. Uostalom, zašto bi i trebao? Zar i heteroseksualci moraju izlaziti iz ormara? Ne, ne moraju.

Ovo je dražesna mala knjiga, a uskoro nam se priprema i nastavak: “Leah na prekretnici”.

Recenziju knjige “S ljubavlju, Simon” možete pročitati ovdje.
Knjigu “S ljubavlju, Simon” možete kupiti ovdje.


“Ahilejeva pjesma” – Madeline Miller

Opsada Troje jedan je od najutjecajnijih događaja u povijesti. O njoj su se pjevale pjesme, ispisivale knjige, tisućljećima pričale priče, a najpoznatija je upravo Homerova “Ilijada”. Jedan od pivotalnih likova te velike zavrzlame, koju je zaiskrila zabranjena ljubav između Parisa i Helene, upravo je Ahilej, kao jedan od najvećih heroja starog svijeta. No, njegova osobna prekretnica u ratu bila je smrt Patrokla. Tko je bio Patroklo? Prijatelj? Rodjak? Ili možda nešto treće? Možda nešto više?

“Ahilejeva pjesma” prepjev je stare priče iz perspektive dobrog Patrokla koja je kao Ahilejevog ljubavnika. I ova knjiga jedna je od najtoplijih ljubavnih priča koje sam ikada pročitala.

Knjigu možete pronaći u lokalnim knjižnicama.


Carol” – Patricia Highsmith

Ovo je jedina knjiga s ove liste koju nisam pročitala, ali bih jako voljela. Osobito zato što me film izuo iz cipela.
Tko će mi se pridružiti u čitanju?

Knjigu “Carol” možete kupiti ovdje.


Jesam li zaboravila koju knjigu? Voljela bih čuti još prijedloga za ovu listu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s