MLETAČKI SOKOL – Milena Benini

Izdavač: Hangar7
2019.

Ova knjiga čista je radost i najbolji pokazatelj da knjiga može biti vrhunski napisana, a da, ma zamislite samo, može biti i zabavna! 🙂

U današnje vrijeme kada se domaći autori najradije posvećuju turobnim temama (i to je ok, “piši o čemu znaš”, a turobni jesmo kao narod, “turobno” radimo dobro), Milena Benini pravi je biser odvažnog sjaja. Ona nije nikakvo novo ime na našoj književnoj sceni, mnogi od nas čitaju je već dugo, ali ovo je prvi put da neku njezinu knjigu predstavljam na ovoj stranici.

I mislim da nema bolje knjige za to predstavljanje od knjige “Mletački sokol“.

Riječ je o spekulativnoj fikciji iz područja znanstvene fantastike smještenoj u futurističku Veneciju, odnosno Serenissimu Ressurectu, plutajući turistički grad smješten na području nekadašnje Venecije koja je potopljena. Razina mora podigla se na najavljene razine i dobar dio poznate nam obale više ne postoji, uključujući i ovaj slavni grad na vodi.

Za Serenissimom Ressurectom “šlepaju” se i siromašni Lazzaretti – plutajuće nastambe naseljene raznolikim plemenima naroda poteklim iz neke geografske cjeline (npr. Etiopija), iz nekog ideološkog pokreta (npr. vegani) ili iz nekog fandoma (npr. ljubitelji japanske mange).

To je novi, vrli svijet koji pluta negdje između distopije i utopije, u kojem više nema ničeg originalnog, u kojem je genetsko modificiranje, čak i ono ljudsko, normalno poput promjene frizure.

I od prve stranice, one u kojoj upoznajemo Lucu, razvratnog, ali voljenog sina poznate mafijaške obitelji u kojoj vlada matrijarhat kroz čak tri generacije živućih žena (bože, koje osvježenje!), jasno je o kakvoj se knjizi radi: promišljenoj, bogatoj, ali prpošnoj, nabrijanog tempa i s obiljem akcije.

Likovi koje je Benini stvorila neki su od najdražih mi koje sam upoznala ove godine. Luca i Yoshitaka par su iz snova, i rijetko nailazim na tako uvjerljivu i dirljivu ljubavnu priču. ❤

Mletački sokol” je knjiga koja se hvata u koštac s onim što smatramo “normalnim”. Zašto bi tomu uopće težili? Zašto ne bi bili svoji? Nekad normalniji, a nekad nenormalniji?


“Yo, mi smo potomci ljudi koji su se toliko voljeli pretvarati da su si stvorili vlastiti mali svijet. Ako se prestanemo pretvarati, što smo?”
“Normalni?”
Normalno je izmišljotina.”


Nisam skidala osmijeh s lica čitajući ovu knjigu. Doslovce sam sjela i pročitala ju, jako ju je bilo teško ispustiti iz ruku. Svijet koji je Milena stvorila radosno odaje počast svemu što volim u današnjoj kulturi, a posebna nota ljubavi prema fandomima osjeća se pri svakoj stranici. Sličan doživljaj imala sam kada sam svojevremeno čitala knjigu “Igrač broj 1“. Kao gamerica i zaljubljenica u 80-e, ta me knjiga jako zabavila.

No, ja ipak nisam dijete osamdesetih nego nekih kasnijih godina. Osoba sam koja tek u ovo moderno doba istinski proživljava vrhunac svojih interesa (vrhunac za koji se nadam da će potrajati još dugo), a ti interesi i strasti decentno su upleteni u priču prepunu detalja koji stvaraju izniman svijet o kojem jedva čekam čitati u ostalim najavljenim nastavcima tzv. Mletačkog triptiha.

Treba li vam još koja preporuka za “Mletačkog sokola“? Mislim da ne. Uživajte!

Knjigu “Mletački sokol” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


One thought on “MLETAČKI SOKOL – Milena Benini

Leave a comment