VELIČANSTVENI BAZAR i BRAYANOVO ZLATO – Peter V. Brett | Ciklus o demonima #1.5

Izdavač: Hangar7
Preveo: Igor Rendić
2019.

“Strah. Strah od sržnika. Strah od noći. Strah od smrti.”


Oslikani čovjek“, prvi dio Ciklusa o demonima, jedno mi je od najljepših iznenađenja koje sam pročitala u posljednjoj godini. Atmosferično, zabavno i pametno štivo! Uostalom, da se ne ponavljam, recenziju te knjige možete pročitati ovdje.


“Sumrak se uskoro spustio, a uz zlokobnu se izmaglicu pojavio i zadah demona, curio je iz tla i zagađivao površinu.”


I dok željno iščekujemo nastavak koji se marljivo kuha u radionici Hangara7, ovih dana objavljena je još jedna knjiga iz istog serijala koja je umetnuta između prvog i drugog romana. U njoj se nalaze dvije novele, “Veličanstveni bazar” i “Brayanovo zlato”, koje nam opisuju dvije bitne situacije u Arlenovom životu, a koje su preskočene u “Oslikanom čovjeku“.

U ovoj knjizi se, također, nalazi i nekoliko izbačenih scena iz “Oslikanog čovjeka“: prolog koji nas vraća u Arlenovo djetinjstvo i koji je, angažmanom urednice, izbačen iz finalne verzije; i crtica iz Leeshinog života koji je iz knjige izbačen zbog smanjenja broja stranica.

U prvoj noveli pod nazivom “Brayanovo zlato” pratimo mladog Arlena koji je zapeo na poprilično opasnom zadatku dostave grom-štapića na Brayanovu goru koja se nalazi u snježnim predjelima. Ponovno se dokazuje svojom hrabrošću i dovitljivošću, ali i kao bračni posrednik. No, baš kao i toliko puta do sada, Arlen ima priliku vidjeti ljudsku narav u obliku koji prezire, a koji veže uz oca. Ljude definira njihov strah, a Arlen to svim srcem odbija.

U “Veličanstvenom bazaru” Arlen je već zreliji i ima konkretnije ideje o pronalasku simbola izgubljenog grada Anoch Suna koji će mu donijeti veću moć u borbi protiv sržnika. Opet upoznajemo neke nove likove, zanimljivih sudbina i stajališta.

Ove dvije novele daju nam dublji uvid u svijet u kojem se odvija Ciklus o Demonima. Upoznajemo neke nove demone, ali i neke nove likove. Brett jako voli izdvajati pojedince i sagledavati kako se oni nose s izvanrednim situacijama s kojima se svakodnevno susreću. Zapravo, on cijeli jedan svijet stavlja u dugu, nepreglednu izvanrednu situaciju, i to onu kojoj se ne nazire kraj i u kojoj je svaka nada izgubljena. Životari se i preživljava, a Arlenu to nije dovoljno.

Iako su ove dvije novele krasne male minijature, još veću ljepotu pronašla sam u izdvojenim odlomcima koji su spletom okolnosti ispali iz završne verzije prve knjige “Oslikani čovjek“. Riječ je o vrhunskom pisanju u kojem Brett pokazuje svu silinu svog spisateljskog talenta, a jako sam uživala i u njegovim kratkim uvodima u svako od izgubljenih poglavlja. Bio je to dobrodošli uvid u Brettove spisateljske, kao i uredničke, procese.

Ova kratka mala knjiga (prekrasne naslovnice, usput budi rečeno) ne nosi snagu i kompleksnost jednog “dugometražnog” romana, ali je dobrodošao izlet u svijet koji je, zapravo, tek u povojima što se tiče razvoja i gradnje. Ne mogu vam opisati koliko sam uzbuđena zbog toga!

Knjigu “Veličanstveni bazar i Brayanovo zlato” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s