Sedam najuzbudljivih knjiga moje jeseni

Pa da napišem riječ-dvije o knjigama koje ću čitati ove jeseni. Čitam puno i čitam dobro (barem prema svojoj subjektivnoj procjeni). No, ovim se knjigama baš ono jako, jako, jako veselim. Donosim vam popis 7 knjiga kojima se posebno radujem ove jeseni.

1. Olga Tokarczuk – Knjige Jakubove

Izdavač: Fraktura

20181011_164334 (1).jpg

Kao što ste mogli vidjeti na Facebook i Instagram stranici, ovu sam knjigu nedavno uspjela “uhvatiti” u knjižnici. Radi se o zbilja jedinstvenoj knjizi. Olga se definitivno “raspištoljila” svojim talentom u ovoj knjizi od oko 900 stranica. Knjigu sam započela, pročitala kojih 80 stranica i stala. Naime, shvatila sam da je doista želim imati u vlasništvu i na policama.

Želim naljepnicama (onim što se lako skidaju!) markirati misli koje su mi bitne i koje mi se sviđaju. Želim se vraćati ovoj knjizi. Tako da je presuda pala: Interliber je iza ugla, uhvatit ću je povoljnije i pročitati malo kasnije nego što sam inicijalno naumila. Neke knjige se isplati pričekati.

Knjigu “Knjige Jukobove” možete kupiti ovdje.


2. Erin Watt: Slomljeni princ

Izdavač: Stilus Knjiga

175461.jpg

Jeste li upoznati s engleskim pojmom “guilty pleasure”? To je izraz koji jako često koristim, ali još uvijek nisam shvatila koja bi mu bila hrvatska inačica. Uglavnom, to je štivo (iako može biti bilo koji medij) koje nije na velikoj stilskoj ili umjetničkoj razini, i vrlo često graniči sa šundom, ali koje nama ipak nevjerojatno odgovara jer nas odmara i izuzetno zabavlja. Serijal “The Royals” autorice Erin Watt meni je upravo to – jedan veliki, sočni, slinavi guilty pleasure. Stoga se nevjerojatno veselim drugom nastavku serijala koji uskoro izlazi.

Knjiga još uvijek nije u prodaji, ali njezin prvi nastavak “Princeza od papira” možete kupiti ovdje.


3. Andrzej Sapkowski: Posljednja želja – The Witcher knjiga 1.

Izdavač: Egmont Hrvatska

9789531316620.JPG

Nije tajna da volim video igre (jedan period svog života bavila sam se i game dizajnom), a prema Witcher serijalu igara gajim posebnu simpatiju. Witcherov svijet je toliko suludo bogat, kompleksan, sirov, strastven i nevjerojatno kvalitetno osmišljen. A osmislio ga nije DC Projekt Red (poljska game development kompanija koja je razvila igre), već ga je osmislio Andrzej Sapkowski, lukavi stari pisac s nevjerojatnom maštom koji je inspiraciju za svoju high fantasy srednjovjekovni serijal potražio u slavenskoj mitologiji tog djelića svijeta.

Knjiga “Posljednja želja” je raspoloživa za prednarudžbu na Hoću Knjigu web shopu.


4. Afonso Cruz: Cvijeće

Izdavač: Ljevak

20181011_164442 (1).jpg

Jesen je melankolično doba godine. U njemu uživamo u plodovima godine. Sva raskoš prirode dolazi do svog vrhunca i pomalo se gasi kako bi u počinku provela zimu. Ova knjiga tako jako paše jeseni. Sjetna, melankolična, prepuna simbolike i iznimno lijepo napisana. Knjiga obiluje rečenicama koje su toliko krasne da zastaje dah – baš kao i jesen u svoj svojoj šarenoj čaroliji. “Cvijeće” mi se čini kao idealna knjiga za one mirne jesenske dane koje volimo provoditi pod mekanom dekicom, uz šalicu čaja i pokojeg kućnog ljubimca.

Knjigu “Cvijeće” možete kupiti ovdje.


5. Sarah J. Maas: Kingdom of Ash

Izdavač: Bloomsbury Publishing PLC i Fokus na hit

KOA.jpg

Fantasy serijal “Prijestolje od stakla” nije nepoznat našoj publici, i izdavač se odnedavno doista potrudio ubrzati proces prevođenja svih nastavaka i kod nas. No, dok hrvatska publika uživa u “Nasljednici vatre“, trećem (odličnom!) nastavku tog serijala (#TeamRowan), strana publika ovih dana očekuje posljednji sedmi nastavak kao završnicu ove epske fantasy priče. Finalnu knjigu pred-naručih još prije nekoliko mjeseci i ne mogu vam opisati koliko jedva čekam da tu prekrasnu zlatnu knjigu konačno počnem i čitati.

Knjigu “Kingdom of Ash” možete kupiti ovdje, dok kod nas prevedene dijelove serijala možete kupiti na Hoću Knjigu web shopu.


6. Bob Woodward: Strah

Izdavač: 24 sata

42206927_239198000093421_7168213980807168000_n.jpg

Strah” je publicistička knjiga poznatog američkog novinara koja kritički opisuje zgode i nezgode trenutnog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Ova iznimno istražena i argumentirano napisana knjiga već je nekoliko tjedana na Kindle uređajima mog muža i mene, a otkada sam saznala da se uskoro objavljuje u Hrvatskoj, pauzirah čitanje – ipak ću radije “Strah” pročitati na materinjem jeziku.

Knjiga “Strah” je raspoloživa za prednarudžbu na Hoću Knjigu web shopu.


7. Jane Austen: Ponos i Predrasude

Izdavač: Mozaik Knjiga

IMG_20180715_091447_105.jpg

Samo je jedna Jane Austen. Ova divna spisateljica zarobljuje čitalačka srca već nekoliko stoljeća. “Ponos i predrasude” sam već čitala, ali pošto je nedavno odabrana kao najnoviji naslov u našem knjiškom klubu, ne preostaje mi drugo nego je pročitati ponovno. Baš sam jadna i ima da me žalite. Veoma ću se zlopatiti. 🙂

Knjigu “Ponos i predrasude” možete kupiti ovdje.


Kojim knjigama se vi posebno veselite?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s