PRIČE O NEUSTRAŠIVIM HRVATSKIM ŽENAMA – Tatjana Barat

Izdavač: Iris Illyrica
Ilustratorice: Andrea Peterlik Huseinović, Marsela Hajdinjak, Branka Hollingsworth Nara, Vanda Čižmek, Željka Mezić, Sanja Pribić, Helena Klakočar, Irena Pranjić Jukić, Ana Kadoić, Mirela Ivanković Bielen, Margareta Peršić, Nataša Rašović Bodiš, Sonja Gašperov, Helena Janečić, Irena Sophia i Hana Lukas Midžić
2019.

O knjizi “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” autorice Tatjane Barat napisane su mnoge sjajne recenzije prepune razdraganih superlativa. Na samom kraju ove recenzije sam i navela nekoliko njih. I moram vas upozoriti, ovo će biti jedna upravo takva superlativna recenzija. 🙂

Dugo sam odgađala pisanje jer mi se činilo da u moru izuzetnih preporuka ja ne mogu doprinijeti ničim novim. To je možda istina, ali nije zgorega ponoviti gradivo, zar ne? Tim više što knjiga više ni nije novi novcati novitet na mojoj polici, kao ni na policama knjižara. Fokusirat ću se više na formu i važnost ove male knjige kao i na fenomen koji joj je prethodio, a manje na sadržaj, za koji vjerujem da vam je već otprije poznat.

Prije nekoliko godina svjetskom su književnom scenom, pa tako i našom, zavladale “Priče za laku noć za mlade buntovnice“. Recept je tako jednostavan, a opet, s obzirom na to da smo već u 21. stoljeću, pravo je čudo da nitko se do tad nije sjetio žene prikazati na takav jedan način. Stotinjak izuzetnih žena kroz povijest u knjizi su prikazane na jedan tako čist i trezven način, uz čistu formu koja je oduševila publiku širom svijeta, i male i velike.

Stranica prozračnog i poučnog teksta o jednoj ženi za koju možda jeste ili niste čuli, a pokraj nje radosna originalna ilustracija te iste žene. I tako stotinjak puta. Evo vam: recept za revolucionaran bestseller u dječjoj književnosti.

Buntovnice su došle i do nas. Stigao je i nastavak, meni osobno i draži jer je ispalo da su u njemu neki hrabriji i manje očiti odabiri. Ali ipak, u ni jednom ni drugom nije bilo ni jedne hrvatske žene. Nije da sam to očekivala, ali sumnjam da sam bila jedina kojoj je palo na pamet da imamo i mi konje za utrku, u nedostatku boljeg izraza.


“Za djevojčicu Vitu
i sve one koji žele biti svoji,
koji se žele boriti za ono u što vjeruju
i ono čime se žele baviti kada narastu.
Budite neustrašive,
baš poput junakinja naših priča.”
– Tatjana Barat


I kako to obično biva, iako sumnjam da sam bila jedina kojoj je kroz glavu prošla jedna takva misao, tek se jedna žena usudila nešto i poduzeti. Ta žena je Tatjana Barat. Skupila je još žena, pronašla izdavača kojeg vodi jedna isto takva divna žena, i u istinski kratkom roku pred nama je proljetos osvanula knjiga “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“.

U njima je opisano 50 izuzetnih hrvatskih žena, za mnoge nisam nikad ni čula, zamislite. Tatjana je svoj dio posla obavila besprijekorno, zakopavši se u istraživanje, a tekstovi koje je napisala pršte entuzijazmom. Svaka pora Tatjane dala se u svaku poru ovog malog djelca.

Zanimljivo je da su me mnogi pitali što mislim o formatu, jesu li Tatjana i tim iz Iris Illyrice trebala odabrati neki drugi format, neki neisproban, a ne “kopirati” onaj već iskorišten u Buntovnicama. Ne bi li bilo bolje da su bile originalnije?

Moj odgovor moguće da već naslućujete, o potrebi za originalnošću sam već pisala. Generalno je smatram precijenjenom. Za “Priče za laku noć za mlade buntovnice” razvijen je format koji FUNKCIONIRA. Intuitivan je i zanimljiv. On nam je, na kraju krajeva, i poznat.

Originalnost ove hrvatske inačice, uostalom, očita je u ilustracijama koje su itekako originalne, svaka umjetnica koja je radila na vizualnom aspektu priča, svih njih šesnaest (Wow!), svoje je zadatke odradila na visokoj razini, a Tatjana je u ovu knjigu uvrstila i jednu iteraciju za koju iskreno žalim što ih nema i u “Priče za laku noć za mlade buntovnice“.

Na kraju svakog malog teksta o pojedinoj uspješnoj ženi tri su pitanja koja sumiraju tekst i rasčlanjuju temu. Pedagoški aspekt takvih pitanja nemjerljiv je. On produbljuje pristupačnost ove knjige svim generacijama, stvara interaktivno iskustvo čitanja kako djece tako i roditelja, pa i edukatora, i tako stvara knjigu koja ima duboku edukativnu vrijednost.

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” na našoj knjiškoj sceni zaslužuje posebno mjesto. Prepuna je inspiracije. Čitajući je, bila sam duboko dirnuta pričama koje sadrži, od kojih doista za mnoge nisam imala ni pojma. I jako me impresionirao entuzijazam kreativnog tima koji stoji iza nje, ponajviše onog autorice Tatjane Barat. Tatjana, ti neustrašiva hrvatska ženo. ❤

Knjigu “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.

Još recenzija ove knjige:
Recenziju s bloga Citam Gledam Slusam možete pročitati ovdje.
Recenziju s bloga Bibliomanija možete pročitati ovdje.
Recenziju s bloga Čitateljica možete pročitati ovdje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s