ŠEST VRANA – Leigh Bardugo

Izdavač: Znanje
Preveli: Ira Wacha-Biličić i Damir Biličić
Naslov izvornika: Six of Crows
2019.

“Bez ožalošćenih.
Bez sprovoda.”


Ako ste zaljubljenik u žanr fantastike, a nije vam mrsko čitati na engleskom, za Leigh Bardugo ste vrlo vjerojatno već čuli, a sasvim vjerojatno već nešto i pročitali. Njezina Grisha trilogija vrlo je voljena, a ja sam ovu autoricu “otkrila” kroz njezinu knjigu “Wonder Woman: Warbringer“, prvi dio DC Icons serijala (sjajna knjiga, op.a.).

Ima nešto u pisanju ove žene. Kreativnosti i mašte joj ne manjka, sposobna je osmisliti bogate fantasy svjetove koji ne zapinju u vlastitim pravilima, ali ono što istinski krasi njezina djela jest sposobnost da knjigu ispuni akcijom, i odličan primjer akcijom ispunjenog romana upravo je ovaj – “Šest vrana”.

Šest vrana” prvi je dio duologije iz tzv. Grishaverse svijeta, što znači da se odvija u istom svijetu kao i Grisha trilogija, neki likovi se ponavljaju, ali nije nužno i nastavak Grisha trilogije, on je spinoff. Postavilo se pitanje zašto Znanje kao izdavač nije započeo ispočetka, s prijevodima Grisha trilogije. Osobno, ja se slažem s ovom odlukom. Po svemu sudeći, duologija “Šest vrana” zrelije je djelo ove autorice, a sasvim je lako uključiti se bez obzira na to da li smo pročitali Grisha trilogiju ili ne. Uostalom, nema razloga zašto se s vremenom ne bi prevele i ostale Grishaverse knjige, zar ne?

Šest vrana” u svoj centar postavlja šestero likova – delinkvenata, razbojnika, bjegunaca, grisha – koji pred sobom imaju nemoguću misiju: provaliti u neprobojan zatvor kako bi oslobodili znanstvenika koji je osmislio novu drogu koja grishama, pojedincima s kojekakvim magičnim vještinama, omogućuje zastrašujuću amplifikaciju moći, ali i koja izaziva još strašniju ovisnost.

U timu imamo Kaza, genijalnog i misterioznog vođu jedne od uspješnijih uličnih bandi u Ketterdamu; Inej, Prikazu s akrobatskim iskustvom koja djeluje kao savršena špijunka; Jespera, duhovitog, ali i rizikom opsjednutog snajperistu; Ninu, odvažnu grishu srceparateljicu; Matthiasa, bivšeg drüskela koji je odgojen u kulturi koja prezire grishe; i Wylana, mladog i neiskusnog specijalista za eksplozive s plemićkim prorijeklom. To su zapravo mladi ljudi na koje je život bacio svu svoju okrutnost, ali koji su iz svojih nedaća izišli izuzetno sposobni i snažni. To je ekipa koju ne bih podcjenjivala!

Ovo je tim koji funkcionira tek na papiru, a zapravo su miljama udaljeni jedni od drugih. Antagonizma, konflikta pa i nepovjerenja grupi ne nedostaje, ali kako to obično i biva, do kraja knjige ovaj tim postaje prava mala disfunkcionalna obitelj. Ne znam za vas, ali ja takav razvoj odnosa baš jako volim!

Naravno, priča ne bi bila toliko dobra kada u njoj ne bi bilo i malo trodimenzionalnosti – Bardugo nesmiljeno provocira svojim razmišljanjima o prihvaćanju različitosti, o netrpeljivosti, fašizmu, ali prije svega o strahu koji je u samom epicentru ideološke mržnje koja je prisutna i u našoj stvarnosti.


“Taj život kojim ti živiš, ta mržnja koju osjećaš – to je otrov. Otrov koji ja više ne mogu piti.”


Šest vrana” je knjiga o pljački, a dobra heist priča uvijek je dobrodošla, osobito kad je ovoliko nabijena akcijom, emocijom, odličnom karakterizacijom, uzbudljivim odnosima te kojekakvim obratima. Čak i ponekad klišeizirani dijalozi dobro funkcioniraju i nisu mi uspjeli poljuljati povjerenje u ovu autoricu koja je školski primjer kako pravilno napisati akcijski fantastični roman. Srce mi para činjenica da drugi nastavak nije raspoloživ odmah iste sekunde.

Knjigu “Šest vrana” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s