SPLETKARICA – Jane Austen

Izdavač: Zagrebačka naklada
Prevela: Ana Levak Sabolović
Naslov izvornika: Lady Susan
2018.


“Nevještost u ljubavi nikada nije od koristi i djevojka koja se njome odlikuje bilo prirodno, bilo namjerno prava je budala.”


I vrapci na krovu znaju da mi je Jane Austen jedna od najdražih autorica, iako još uvijek nisam pročitala sva njezina djela. Ostalo mi je svega još nekoliko knjiga, a “Lady Susan”, kratka epistolarna novela kod nas prevedena kao “Spletkarica”, najviše mi je zagolicala znatiželju.

Napisala ju je u vrlo mladoj dobi, sa svega 19 godina, a novela svoju publikaciju nije doživjela sve do 1871. godine, dugo nakon autoričine smrti. Zanimljivo je da se Austen nije uopće potrudila objaviti ovaj rukopis, nije ga poslala ni jednom izdavaču.

Iskreno, bio bi veliki propust da knjiga nije ugledala svijetlo dana. Ovim djelom Jane Austen pokazala je iznimnu spisateljsku zrelost. Zapravo, uopće mi nije jasno kako je tako mlada ženska osoba toga vremena uspjela ući u karakter tako zrele i kompleksne žene kao što je Lady Susan.

Lady Susan Vernon relativno je mlada udovica, iako ima kćer koja je već u dobi za udaju. I čini se da je nemoguće odoljeti njezinim opsežnim čarima. Susan je prelijepa, iznimno inteligentna, obrazovana, šarmantna, vječito nasmijana. Muškarci je naprosto obožavaju, a žene, u pravilu, ne podnose.

Ali tko je zapravo Lady Susan? Dobronamjerna udovica koja samo uživa u laganoj poslijepodnevnoj ćakulici i jedini joj je interes sreća njezine mlade kćeri? Ili beskrupulozna spletkarica koja sve navodi na svoj mlin? Ili pak nezasitna koketa koja vreba slobodne (i ne samo slobodne), mlade, zgodne i bogate muškarce u svojoj blizini?

Iako ova knjiga definitivno nije na razini nekih drugih romana autorice Jane Austen, zarila bih zube u karakter Lady Susan koja mi je kao lik apsolutno neodoljiv! Lady Susan predivna je najava nekim drugim spletkaricama koje Austen tako divno opisuje u svojim kasnijim knjigama. Ipak, ni jedna mi nije bila toliko sočna kao što je Lady Susan… Obožavala sam je, pa sam je obožavala mrziti, pa sam joj skidala kapu, da bi me završetak ove biserne male knjižice naprosto oduševio! Samo Austen zna tako šarmantno zaključiti priču.

Oh, Lady Jane Austen, ja vas obožavam…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s