“NESAVRŠENI” i “SAVRŠENI” – Cecelia Ahern

Izdavač: Profil
Prevele: Silva Tomanić Kiš i Davorka Herceg Lockhart
Naslov izvornika: “Flawed” i “Perfect
2016. i 2018.

“Postoji osoba koja misliš da bi trebala biti i ona koja doista jesi. Nisam sigurna tko bih trebala biti, ali sad znam tko sam.”


Mlada irska autorica Cecelia Ahern kraljica je suvremenih bajki. Njezine knjige ljubavne tematike postigle su kultni status gotovo od samih početaka. I kod nas je izuzetno popularna, stoga ćete nerijetko vidjeti da čitateljice opsesivno skupljaju baš svaku njenu knjigu.

I ja sam bila jedna od takvih čitateljica, iako sam nakon četvrte ili pete knjige pomalo izgubila interes. Knjige su joj izlazile kao na traci i moram priznati da se osjetilo i na sadržaju. Iako uvijek dobre i spretno napisane te sa zanimljivim twistom, počela sam osjećati Déjà vu i jednostavno u jednom trenutku više nisam kupila njenu najnoviju knjigu.

Čini mi se da je u jednom trenutku i sama Cecelia osjetila zasićenje, ako ništa drugo, ono žanrovsko. Duologija “Nesavršeni” i “Savršeni” skok je u neistraženo područje distopijskog serijala za mlade. E sad, dok je njoj to izlazak u nepoznato, nama kao čitateljima distopija za mlade nije neka prevelika egzotika. Zapravo, lako bi se dalo argumentirati da je to žanr na svom zalasku. Stoga se postavilo pitanje, može li Cecelia Ahern napisati serijal koji bi unio svježi zrak u ovaj iscrpljeni žanr?

U neodređenoj i ne tako dalekoj budućnosti društvo je izuzetno moralno senzibilno. Ideal je karakterno savršenstvo, a ljudi kojima se na posebnom sudu pred Vijećem dokaže nesavršenstvo bivaju žigosani na jednom od pet mjesta na tijelu. Našoj junakinji Celestine i njezinoj obitelji sve je ovo vrlo strano, oni su savršeni u svakom smislu, osobito Celestine, mlada djevojka koje je oličje savršenstva. U tom se slaže i njezin dečko Art, a bome i Artov otac Crevan, s kojim je Celestine izuzetno bliska, a koji je predsjednik Vijeća koje se brine da društvo bude na zavidnoj razini što se tiče karakternih mana.

Jednom kad je osoba žigosana, ona faktički postaje građanin drugoga reda. Ne smije se okupljati s ostalim nesavršenima, mora se voziti u posebnim prijevoznim sredstvima, ne smije jesti ukusnu hranu, uživati u životu, faktički su joj dostupni samo najgori poslovi (ako i to), prezrena je od strane društva i, ako joj se nešto dogodi, nitko joj ne smije priskočiti pomoći. Upravo u takvoj jednoj situaciji pronađe se naša Celestine. U autobusu pozli jednom nesavršenom, i Celestine ne može a da mu ne pomogne. Jače je od nje.

I tako Celestine završi na sudu kao potencijalna nesavršena. Slučaj jako brzo eskalira jer Celestine vjeruje da je učinila pravu stvar. Kroz slučaj Celestine zbog svoje hrabrosti, između ostalog i da se suprotstavi sucu Crevanu, postaje slika cijelog pokreta koji smatra da je ovaj sustav manjkav i sklon manipulacijama od strane onih koji drže moć.

Neću ulaziti dalje u detalje da vam knjigu ne spojlam, ali vjerujte mi kad kažem da situacija eskalira i da se savršena Celestine uskoro nađe na vrlo nesavršenoj strani zakona.


“Ono što sam učinila za Claytona Byrnea u autobusu nije bilo s namjerom da upropastim svoj život, odluku sam donijela na temelju uvjerenja da je ono što je tome prethodilo bilo nehumano. Ono što vi smatrate nesavršenostima, suče Crevane, ja smatram prednostima.”


Romane “Nesavršeni” i “Savršeni” odlučila sam recenzirati zajedno. Lako su mogli biti napisani i kao jedna cjelovita knjiga, ali dobro, možda bolje dvije manje knjige, nego jedna prevelika. Ono što krasi ovaj serijal je zaokruženost priče – priča ima glavu i rep. Ovo bi trebao biti uvjet u svakom serijalu, ali nažalost nije. Koliko sam puta pročitala prvi dio nekog distopijskog serijala za mlade misleći da ima poantu i da priča nekamo vodi, da bih se u drugom nastavku shvatila da autorica ili autor zapravo izmišljaju putem i nemaju pravu ideju kako priču dovesti u neki logičan zaključak. Ova priča s tim nema nikakvih problema.

Likovi su iznimno jasno osmišljeni, kao i odnosi između njih. Upravo su ti odnosi oni koji možda najizuzetnije pogone ovu priču. Osobito Celestin odnos s ocem njezinog dečka, koji je na početku iznimno pun razumijevanja, humora i simpatije da bi s vremenom prerastao u sadizam i vrlo konkretno neprijateljstvo. Celestine je prekrasna heroina. Hrabrija nego što je svjesna. Duša svake zajednice u koju zakorači.

Svijet koji je Cecelia osmislila korektno je postavljen, sve u njemu funkcionira. Knjige su najbolje kad spretno kritiziraju ljudsku potrebu da segregira i muči one koje smatra manje vrijednim. Tko je tu savršen, a tko nesavršen, nije baš tako lako definirati, a sustav je iznimno sklon korupciji i manipulaciji.

Ova zapravo topla distopijska priča, koja često podsjeća na uzbudljivi politički triler, na momente me naježila. S guštom sam se sklonila u ovaj svijet koji je Cecelia Ahern hrabro osmislila. Nadam se da će i u budućnosti eksperimentirati sa svojom zonom ugode, jer očito je spretna kad je u pitanju eksperimentiranje sa žanrovima.

Knjige “Nesavršeni” i “Savršeni” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s