POSLJEDNJI DAH – Robert Bryndza | Serijal o detektivki Eriki Foster #4

Izdavač: Znanje
Preveo: Predrag Mavar
Naslov izvornika: Last Breath
2018.

“Zapravo je namjeravao provesti večer s Ellom. Njezinu posljednju večeru, njezin posljednji dah.”


Posljednji dah” četvrti je nastavak u kriminalističkom serijalu o detektivki Eriki Foster. Voljela bih da vam mogu reći da sam pročitala i prva tri nastavka (“Žena u ledu“, “Noćna grabežljivica“, “Mutna voda“), pa da je tako “Posljednji dah” jednako dobar, bolji ili lošiji od njih, ali ne mogu, jer ih nisam pročitala. Zapela sam na činjenici da sam za serijal saznala tek kad je izašao treći nastavak, a prva dva mi se nije dalo retrogradno čitati.

No, prije nekoliko dana dobila sam strašnu potrebu za proceduralnim krimićem i uzela sam “Posljednji dah” na “blef”. Svi toliko hvale ovaj serijal, nisam htjela čitati nešto osrednje, a pretpostavila sam da se neću previše pogubiti u radnji pretpostavljajući da će se radnja knjige ipak fokusirati na slučaj, a manje na Eriku i sve što joj se dogodilo u prethodnim knjigama.

Bila sam u pravu. I knjiga mi se jako svidjela! Pročitala sam je unutar nekoliko sati, praktički u jednom sjedenju.

U jednom londonskom kontejneru za smeće pronađena je ubijena žena. Prebijena je, očigledno mučena, a umrla je od brzog gubitka krvi zbog prerezane bedrene arterije. Iako ovo nije slučaj detektivke Erike Foster, nakon događaja u trećoj knjizi ona više ne radi na odjelu za ubojstva, to ne sprječava Eriku da prva poveže ovaj slučaj s još jednim sličnim koji se desio nekoliko mjeseci prije.

Ovo je moj najdraži tip krimića – onaj u kojem je počinitelj čitatelju poznat od početka. Ta igra mačke i miša na stranicama romana, dok ulozi i broj žrtava polako rastu, veoma je uzbudljiva. Erika je izuzetno sposobna detektivka, a “Posljednji dah” realan je kriminalistički roman u kojemu napredovanje slučaja često zapinje zbog glupih birokratskih zavrzlama, politike, javnog mijenja, nemara kolega, ali i temperamenta glavne junakinje koji je poprilično vatren.

Ipak, nemoguće je ne voljeti Eriku. Iako nisam pročitala prethodne romane, autor me lagano uputio u događaje koji su je obilježili u njezinom životu i u prethodnim romanima. Erikin um i srce su veliki, i kroz cijelu knjigu detaljno promišlja o pitanju samoće, ali i usamljenosti – dva druga koje je bez pitanja prihvatila kao suborce. No, je li Erika doista sama na svijetu? Njeni prijatelji i kolege možda se ne bi složili.

Ovaj krimić toliko je spretno promišljen i sastavljen da mi ga nije problem ocijeniti s visokom ocijenom. U njemu sve žanrovski funkcionira baš kako i treba. Pisanje je živo, likovi su sjajni bez da ikad zabljesnu preko važne nam kriminalistike, a tempo knjige je uzbudljiv. Bez ikakve sumnje, vraćat ću se serijalu o detektivki Eriki Foster.

Knjigu “Posljednji dah” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s