KALIBANOV RAT – James S. A. Corey | Prostranstvo #2

Izdavač: Hangar7
Preveo: Boris Marciuš
Naslov izvornika: Caliban’s War
2018.

“Bili su kotačić u bezdanu. Bili su beznačajni.”


Kalibanov rat” drugi je nastavak u SF serijalu “Prostranstvo”. James S.A. Corey pseudonim je pod kojim piše nekoliko autora: Daniel Abraham, pisac, scenarist i televizijski producent, i Ty Franck, koji pak radi kao asistent velikom George R.R. Martinu. Prvi roman iz ovog serijala, “Buđenje Levijatana”, zaintrigirao me i zabavio. Odveo je priču u smjeru koji nisam očekivala, a svidjeli su mi se i likovi. Od nastavka sam očekivala slično. Ipak, moram priznati da me se nastavak dojmio više od prvog dijela.

Radnja nastavlja otprilike godinu dana nakon što je prethodna knjiga završila. Već u prvim poglavljima priča nas uvodi u akcijski nabite scene u kojima se na Ganimedu, gusto naseljenom Jupiterovom mjesecu, događa nešto doista strašno. Unutar samo nekoliko sati marsovsku vojnu jedinicu napada čudovište koje bez ikakvog napora ubija sve osim vojnikinje Bobbie, dok se na drugom kraju postaje odvija tajnovita otmica djece s posebnim imunološkim bolestima. Naravno, u cijeli se taj misterij upliće i Holden te ostatak posade svemirskog broda Rocinante, ali i neka nova lica i likovi.

Kao i u prvoj knjizi, svako poglavlje dodijeljeno je perspektivi jednog lika, a izmjenjuju se Bobbie, marsovska specijalka; Holden, kojeg smo upoznali u prethodnoj knjizi; Prax, botaničar čija je kćer jedna od otete djece; i Avasarala, UN-ova političarka na vrlo visokoj poziciji.

Kao i u prvoj knjizi i u ovoj je naglašen osjećaj misterija, ali i jeze koja polako raste. Venera nije uspjela uništiti što god je završilo na njoj nakon što se zaraženi Eros strovalio u njezine otrovne oblake. Štoviše, čini se ne samo da je još uvijek živo, nego i da buja, raste i razvija se. I baš kao i u prvoj knjizi, čovječanstvo ipak odlučuje baviti se samim sobom. Tenzija između pojedinih ljudskih frakcija raste dok nepoznata skupina pokušava izazvati interplanetarni rat – nešto što naša skupina junaka očajnički pokušava spriječiti.

Ovaj serijal sjajan je predstavnik znanstvene fantastike i spekulativne fikcije, i prava je poslastica za ljubitelje tih žanrova. I iako knjizi ne manjka znanstvenog žargona, izvrsnog worldbuildinga, političkih spletki, velikih obrata i napetih akcijskih scena, spisatelji su posebnu pozornost posvetili likovima, njihovoj karakterizaciji, unutarnjem razvoju i međusobnim odnosima. Upravo zato sam se toliko i zaljubila u ovaj serijal. Karakteri su daleko od savršenih, ali svačiji motivi bili su mi savršeno jasni. Autori su strpljivo i polako skidali slojeve s Holdena, Avasarale, Bobbie i Praxa, ali i Amosa, Alexa i Naomi, čineći ih ključnim elementima ove kompleksne priče.

Za razliku od prvoga dijela, kada su likovi bili zasebni entiteti koji se samo pokušavaju snaći u timu koji se nije organski spojio nego su ih spojile nesretne okolnosti, u ovom dijelu pred sobom imamo malu obitelj, osobito kad je pitanju jezgrena posada broda Rocinante. Događaji iz prve knjige su na njih ostavili svoj danak, kao i godina bezbrojnih najamnih zadataka iza njih. Oni nisu isti ljudi kao i na početku serijala. I neće biti ni na kraju ove knjige.


“Sve je to tako krhko”, rekao je Holden, pokazujući naokolo Amosa i brod. “Ta mala obitelj koju imamo. Jedanput nešto sjebeš i možeš izgubiti nešto nezamjenjivo.


Taj karakterni rast prava je čitalačka radost! Nema situacije ili događaja koji ne ostavlja boju (ili mrlju) na njihovoj personi, a to je realizam koju mnogi pisci sličnih priča često zaborave ili zanemare ili jednostavno ne napišu dovoljno dobro.

Mala posada broda Rocinante te njezini pridošli članovi svemir su u malom, odnosno – Sunčev sustav u malom. Amos, Avasarala i Holden su sa Zemlje, Bobbie i Alex s Marsa, a Naomi (kao i Miller u prethodnoj knjizi) dolaze iz Pojasa. Fizički su različiti, kulturološki, ideološki, emotivno i mentalno, ali oni ustraju, podržavaju se, shvaćaju da su zajedno jači i da trebaju jedni druge. To je pouka koju ljudska civilizacija iz ove priče (a i nekih drugih, stvarnijih i suvremenijih priča) nikako da nauči, osobito u sjeni većeg zla s Venere koje samo čeka da ih sve proždre.

Znanstveno-fantastični serijal “Prostranstvo” promatrala sam (pred)dugo. Puno prije nego li je postao istinski planetarno popularan zahvaljujući tv-seriji “The Expanse” koja je temeljena na ovom serijalu. To je serijal koji mi se smješkao i dražio me godinama, ali nikako da mu se posvetim.

Možda i bolje. Iako mi nikad nije bio problem nabaviti i pročitati knjigu na engleskom jeziku, poseban je gušt pročitati je na hrvatskom jeziku, u domaćem izdanju, pa čak i kad se ponekad treba načekati između objavljivanja nastavaka. Srećom, Hangar7, kao specijalizirani izdavač koji objavljuje vrhunske naslove iz SF i fantasy žanra, razumije potrebu svekolikog čitateljstva da ne čeka previše za nastavak, te da ti nastavci budu s ljubavlju objavljeni.

Prvi nastavak u ovom serijalu odličan je roman “Buđenje levijatana”, a dok sam se ja smislila da uzmem i nastavak “Kalibanov rat”, dotle je Hangar7 već objavio i treći – “Abadonova vrata”. Vjerujem da su u planu i ostale knjige u pravilnim i ne preokrutnim vremenskim razmacima.

Ova odlična priča, kao pravi predstavnik žanra, nastavlja biti relevantna i za današnje vrijeme, ali pritom nije nimalo cerebralna ili dosadna. Zapravo, zabavna je za poludjeti! Odlično je napisana i spektakularno imerzivna. A cliffhanger s kraja ove knjige neće mi dati spavati dok god ne krenem dalje s serijalom. “Abadonova vrata”, treći nastavče, ubrzo sam s tobom. ❤

Knjigu “Kalibanov rat” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


One thought on “KALIBANOV RAT – James S. A. Corey | Prostranstvo #2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s