ZVIJEZDE MEĐU NAMA – Sanja Srdić Jungić

Izdavač: Media bar d.o.o.
2019.

Ne znam za vas, ali ja sam u jednom trenutku svog života bila zaluđena chick lit romanima. Bilo je to u vrijeme kada sam studirala na Muzičkoj akademiji. Ovisno o razini stresa i raspoloženju, čitalački sam se pomamljivala ili za klasicima ili za ljubićima, a chick lit mi je među ljubavnom literaturom bio najdraži. U to sam vrijeme otkrila Sophie Kinsellu, nakon što mi je netko poklonio njezinu knjigu “Znaš li čuvati tajnu?”. Tu sam knjigu pročitala desetke puta, i polako je postala moja comfort knjiga – ona knjiga kojoj se okrećem kada mi je potrebna utjeha i mir.

I jako dugo nisam pročitala išta slično toj knjizi, u smislu da me tako dotakne, razveseli, uzbudi i obuzme. Sve do ove knjige, do “Zvijezde među nama”, domaće autorice Sanje Srdić Jungić.

Neću vam lagati, u trenutku u kojem mi se Sanja povjerila da je napisala roman (A srce drago…) i da bi voljela da joj budem beta-čitačica, nisam imala visoka očekivanja. Ako ništa drugo, pomodno je pisati knjige, a rezultati su često upitni. Ako ništa drugo, autori budu jako neskloni sugestijama i ispravcima, a tako se ne stvaraju (uspješne) knjige. Ipak, Sanja me iznenadila, a ostalo je povijest.

Knjigu sam udahnula u dan i pol, i nisam mogla vjerovati koliko je dobra ideja, koliko pršti humorom i dobrim dijalozima, koliko je priča zanosna i koliko je dobro ubola nišu koja kod nas još uvijek zapravo ne postoji – hrvatski chick lit, i to onaj koji je pronašao način da u jednu domaću priču uvede svo obilje otmjenosti i glamura kojima se žanr diči u svom originalu.

Sanja je “zagrizla” da knjigu i objavi, i to kod nekog izdavača. Bila je silno motivirana da prodiskutira i ispravi svaku sitnicu koja eventualno ne funkcionira u romanu. Vjerujte mi, to nije lako. Taj roman je njezina beba, a kritiku, čak i onu konstruktivnu, nije lako saslušati. Rezultat tog slušanja, ne samo mene nego i ostalih beta-čitačica, a s vremenom i urednika, roman je koji sam ovih dana pročitala još jednom i koji je bolji od verzije koju sam pročitala prvi put. “Kudos!” Sanji na toj razini zrelosti, angažmana i ridikulozno napornog rada.

Priča prati djevojku Noru koja usred krizice dvadesetih godina daje otkaz na poslu i odluči statirati na filmu koji se, prema predlošku njezinog najdražeg romana, snima u Dubrovniku. Ovaj dio neodoljivo podsjeća na neki drugi stvarni projekt ekranizacije koja se snimala u Dubrovniku, a to i ne čudi, pošto je Sanja godinama osobno radila kao statistica na snimanjima “Game of Thrones” serijala u Dubrovniku. Rezultat je izuzetno uvjerljiv i detaljima bogat prvi dio knjige u kojoj zaista imamo osjećaj kao da smo na setu nekog velebnog snimanja.

Nora tamo ima sasvim prigodni meet-cute s Lucasom Winterom, hollywoodskim glumcem za kojim je luda od tinejdžerske dobi. Mislim da već vidite kuda sve to vodi, a ja vam ne želim baš previše spojlati knjigu. 🙂

Sanja fantastično slijedi i poštuje pravila (a bome i klišeje) žanra. Knjiga pršti dobrom kemijom, humorom i obratima, a mislim da je Sanja stvorila i jedan od najzrelijih i najuspješnijih ljubavnih trokuta od kad je literature, bar sam ga ja doživjela tako. Također, Sanja je stvorila žensku chick lit heroinu koja nije robinja svojih nesigurnosti, već si dozvoli i sasvim opravdane trenutke samosvijesti i samopouzdanja. You go, girl!


– Lucas…
– Nora? – pitao je glasom punim nade.
– Odjebi. – rekla je ledenim tonom i izašla iz kupaonice.


O ovoj knjizi imam samo riječi hvale, guštala sam u prvom čitanju, guštala u drugom, i nadam se da ću se ovoj knjizi još koji put vratiti. Nema sumnje, Sanja Srdić Jungić hrvatska je Sophie Kinsella.

Vas ohrabrujem da knjigu kupite, čitate, poklanjate. Podržimo mladu autoricu koja je na početku imala samo san o pisanju knjige, a ovih dana joj se objavljuje prvi roman (!!!). To je tek pola puta, ostatak je na nama, na publici i na čitateljima.

Autoricu možete zapratiti na Facebooku, gdje će svi detalji oko knjige biti redovito objavljivani.

Knjigu “Zvijezde među nama” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s