MJESEC U PALAČI – Weina Dai Randel

Izdavač: Lumen

Prevela: Gordana V. Popović

Stihove prepjevao: Mate Maras

Orginalni naslov: The Moon in the Palace (Empress of Bright Moon #1)

Untitled

S vremena na vrijeme naidjem na knjigu koju mi je izuzetno teško ocijeniti. Iako se nužno ne radi o knjizi koja je loša, fali im “ono nešto”. Pa tako ni “Mjesec u palači” nije loša knjiga, ali…

Možda je problem u meni. Primijetila sam da sam nemilosrdnija prema ambicioznijim knjigama, pa od njih i očekujem više. Nekako vjerujem da je odlika dobrog autora da jasno definira djelokrug i obujam svoga rada prema svojim mogućnostima ili prema ciljanoj publici (najbolje oboje). Pa ću tako jednom ljubiću poput “SMUT – Kako smo napisali erotski ljubić” autorice Karine Halle lako dati peticu jer je sjajno izvršila svaki zadatak koji si je sama zadala, svaki zadatak koji joj žanr nalaže, te sva očekivanja publike. S druge strane, knjizi kao što je “Sve njezine tajne” autora Michaela Robothama ću dati dvojku zato što nisam primijetila da mu je uspjelo ono što si je ambiciozno zadao pišući tu knjigu. “Mjesec u palači” pada negdje u prostor izmedju te dvije knjige.

20180826_153255 (1) (2).jpg

Mjesec u palači” prvi je roman autorice Weine Dai Randel. Autorica dugo nije mogla pronaći izdavača za svoju knjigu, no s vremenom ga je pronašla te su ovu priču zajedno izdali u obliku duologije. Riječ je o povijesno-ljubavnom romanu koji prati život kineske carice Wu – fascinantne ličnosti u jednom izuzetno patrijarhalnom društvu, a koja je živjela u sedmom stoljeću.

Spisateljica sjajno barata povijesnim gradjom. Istraživački procesi su joj očigledno dobri i tu je teško naći ijednu zamjerku. Roman obiluje fantastičnim povijesnim činjenicama, običajima, peripetijama i zanimljivostima. S obzirom na to da je riječ o civilizaciji koja je svojevremeno bila toliko napredna – to doista oduševljava. Evo, ne znam za vas, ali mene je fasciniralo saznanje da su se već tada u Kini koristili brokat i mramor. Nevjerojatna mi je činjenica da je palača cara imala 9999 prostorija. Nisam imala pojma da su već tada igrali polo. A pažnja i posvećenost “farmama” dudovih svilaca su me oduševili! Knjiga obiluje ovakvim informacijama i u njima je baš istinski lako uživati.

S druge strane, sama priča je manjkavo ispričana. Povijesne zanimljivosti u romanima mi nisu dovoljne ako se uz njih ne upari i dobro ispričana priča – ovog puta o mladoj djevojci, kćeri guvernera koja spadne na prosjački štap, ali svojom ambicijom i inteligencijom dolazi do samog vrha moći u Kini. Weina Dai Randel piše nespretno, gubeći se u karakterizacijama likova i u svim njihovim silnim spletkarenjima. Tu je i ljubavni element priče koji zauzima ogroman prostor u knjizi, a krajnje mi je neuvjerljiv.

Ipak, vjerujem da će ovaj roman pronaći svoju publiku, jer je na kraju dana i usprkos svojim problemima – zabavna knjiga. Povijesno-ljubavni romani tradicionalno su prepuni intriga, strasti i fascinantnih povijesnih činjenica, a “Mjesec u palači” tu nije iznimka.

Knjigu “Mjesec u palači” možete kupiti ovdje.

20180826_153025 (1) (2).jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s