TALOG KAVE – Mario Benedetti

Izdavač: Iris Illyrica
Sa španjolskoga prevela Željka Lovrenčić

Ovih je dana, taman za Interliber, na našem malom knjiškom tržištu zasjao “Talog kave“, jedan od romana urugvajskog autora Maria Benedettija, pod izdavačkom palicom male izdavačke kuće s idejom, Iris Illyrice, i u predivnom prijevodu inspirirane Željke Lovrenčić.

Mario Benedetti poznati je urugvajski pisac (1920.-2009.). Najpoznatiji je po svojoj poeziji i kratkim pričama, a bio je i uspješan novinar. Objavio je preko 80 knjiga i do sad je preveden na 20-ak jezika. Negdje sam pročitala da je najveća “tragedija” ovog autora to što je vrhunac svog stvaralaštva doživio u isto vrijeme kad i velikani pisanja Južne Amerike Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa i Carlos Fuentes, time se manje istaknuvši na svjetskoj književnoj sceni.

MV5BOGJmNDI3MDAtZGI2OC00MWYzLWI3ZDEtODNiY2E1Y2RlNjExXkEyXkFqcGdeQXVyNjU0ODkwMTU@._V1_SY1000_CR0,0,1506,1000_AL_.jpg

Talog kave” intimni je roman odrastanja koji bez neke pretjerane radnje prati život dječaka Claudia, od djetinjstva do mlade odraslosti. Radnja romana smještena je u Montevideo, glavni grad Urugvaja. U najboljoj maniri literarnih kreativaca Južne Amerike, Benedetti u ovaj roman blago uvodi i elemente magijskog realizma.

Claudio odrasta u prvoj polovici 20. stoljeća, u obitelji koja silno voli selidbe iz jednog iznajmljenog stana u drugi. Ta dinamika ih zajednički uveseljava, ali nikad doista ne odsele iz voljene četvrti. Otac i majka članovi su srednjeg sloja, i njihovoj obitelji materijalno ništa ne manjka, iako ne grcaju u bogatstvu. Ipak, dva događaja dubinski mijenjaju gotovo idilično djetinjstvo našeg Claudija – relativno nagla smrt voljene majke, te intenzivan susret s misterioznom djevojčicom Ritom.


“Vrijeme prolazi, a ja ga gubim; svi ga gubimo. Kako da se snažnije zavolimo? Kako preskočiti ograde ravnodušnosti? Ne želim čekati mrtvačka bdjenja da bih procijenio bliske ljude. Točno je: smrt je dio života. Možemo li je poslati na praznike ili ne? Toliko puno radi, zaslužila je odmor. I neće nam nedostajati; ionako će se vratiti. A kad se vrati potapšat će nas po ramenu.”


Claudio odrasta u senzibilnog mladog čovjeka umjetničkih sklonosti, otkriva život, njegove gubitke, ali i njegove slasti, a mir mu svako malo uzburkaju tajanstveni dolasci (i odlasci) Rite, sveprisutna simbolika brojeva 3 i 10, kao i jedno neočekivano gatanje iz taloga kave.

Talog kave” prava je književna poslastica. Benedetti je majstor strukturiranja i naracije, tekst teče baš poput najbolje kave, bez imalo gorčine. Iako je roman mahom napisan iz perspektive mladog Claudia, Benedetti nekoliko puta iznimno spretno zaokreće u druge perspektive i time ovoj priči nježno dodaje kontekst i boje. Stil pisanja mu je jednostavan i čitak, ali iznimno poetski. Odmah nam je jasno da je Benedetti prije svega – pjesnik.


“Tako je divno slušati valove. Čini se da su svi isti, ali, ipak, svaki ima drukčiji zvuk i sigurno nosi drukčiju poruku. Zamisli, govorim tri jezika, a ipak ne razumijem jezik valova! Koliko nam još nedostaje da se potpuno opismenimo?”


Benedetti nikad ne ulazi previše u dubinu. Iako bi mu to mnogi mogli i zamjeriti, meni se osobno svidjela ta promišljena plošnost. Likove je jednostavno i milo pratiti, njihove svakodnevne dogodovštine simpatično zaživljavaju na stranicama, a roman je neuobičajeno svjestan mjesta radnje – Montevideo je grad koji zrači na stranicama ove knjige.

SAMSUNG CSC

Summa summarum, “Talog kave” je doista posebna knjiga, a Mario Benedetti jedan izniman pisac. On mi je istinsko otkriće! Knjigu sam lako i gladno pročitala u samo jedan dan. I sretna sam što se kroz nekoliko tjedana kod nas objavljuje još jedan naslov iz Benedettijevog opusa – “Primirje“. Sudeći po onome što sam istražila o tom dnevniku jednog sasvim običnog računovođe koji se, naizgled, ponovno rađa usred nove strastvene ljubavi – pred nama je još jedan književni biser.

Knjigu “Talog kave” možete kupiti na Hoću Knjigu web shopu.


sasdgjlouy

One thought on “TALOG KAVE – Mario Benedetti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s