NORDIJSKA MITOLOGIJA – Neil Gaiman

Izdavač: Mitopeja

Preveo: Vladimir Cvetković Sever

Dizajnirala: Hana Šneler

Naziv izvornika: Norse Mythology

2

Nordijsku mitologiju” pročitala sam dva put. Prvi put sam ovu zbirku kratkih priča pročitala kada je tek izašla kao prvi naslov mlade izdavačke kuće koju otada često spominjem – Mitopeje. To čitanje trajalo je mjesecima. Priča po priča, uzela sam si vremena i polako uživala u mitovima. Nije mi se nikamo žurilo, a fantastično mi je odgovaralo u pauzama izmedju ostalih romana koje sam čitala.

Drugo čitanje dogodilo se jučer i trajalo je kratko – u svega nekoliko sati ponovno sam progutala ove prekrasne nordijske priče koje prate silne junake kao što su Odin, Thor i Loki, ali i mnogi drugi.

Po meni, rijetke su knjige koje toliko dobro “trpe” drugo čitanje, a ova knjiga ne samo da se lako ponovno čita, nego mi je za vrijeme drugog čitanja čitalački gušt bio još i veći.

20180826_121330 (1).jpg
Drugo izdanje “Nordijske Mitologije” dolazi u mekim koricama i dostupno je u svim bolje opremljenim knjižarama, kao i na Mitopejinom web-shopu

Gaimanove priče neodoljivo su ispričane. Bogovi sjevera puni su mana, glave su im pune suludih ideja, i sve je to napisano (pa i prevedeno) prpošnim jezikom punim suptilnog i manje suptilnog humora (medovino iz Odinovog tura, tebe gledam 🙂 ). Često sam se gromoglasno nasmijala! Loki je legendarni majstor psina, ali ni ostali likovi ne zaostaju svojom duhovitošću, posebice snažan, hrabar, ali ne baš i najbistriji Thor.

“Pošteno”, reče Thor. “Koja je cijena?”

“Ruka Freye kao nevjeste.”

“Hoće samo njenu ruku?” upita Thor pun nade. Ona, napokon, ima dvije ruke, i moglo bi je se nagovoriti da se bez pretjerane rasprave odrekne jedne. Tako se i Tyr, napokon.

“Cijelu nju” reče Loki. “Hoće je oženiti.”

“Oh”, reče Thor.

Bilo je tu i momenata koji su me opako dirnuli, kao recimo u trenutku kada legendarni Fenris Vuk biva prevarom zauzdan ili prema kraju knjige kada se priče sve više mrače, a Ragnarok (sumrak bogova) se sve više bliži.

Slast ovih mitova proizlazi iz činjenice da su nordijski bogovi najljudskiji od sviju bogova. Naravno, strašni su i kapriciozni, ali izuzetno se lako povezati s njima upravo zbog njihove nesavršenosti i atipične zaigranosti. A pouke koje su nam servirane u svakoj priči gotovo su djetinje dobre.

Nordijski mitovi su mitovi jednog studenog podneblja, s dugim, dugim zimskim noćima i beskrajnim ljetnim danima, mitovi jednog naroda koji nije posve vjerovao svojim bogovima, a čak mu nisu ni bili baš dragi, premda ih je poštovao i od njih strahovao.

Recept za ovu knjigu vrlo je jasan. Neil Gaiman voli mitologiju, a posebnu strast gaji upravo prema vikinškim mitovima. Odlučio ih je “prepjevati” na svoj način. Nije tajna da Gaiman silno vjeruje u Umjetnost Pripovijedanja. Voljeli ga ili ne voljeli, svi mu priznajemo da divno priča priče. Mitovi prepričani u ovoj knjizi poslužili su mu kao nova razina inspiracije za najjednostavniji, ali i najsnažniji oblik pripovijedanja, i to onog koji spaja njegov glas i dobro poznate priče, neke starije od svijeta samog.

Gaiman ne staje na tome, nego poziva i sve nas da se ohrabrimo u pripovijedanju –  pripovijedajući priče možda otkrijemo glas u sebi za koji nismo ni znali da postoji.

U tome je radost mitova. Veselje nastaje kad ih pripovijedate svojim riječima – na što vas svesrdno potičem, vas, osobu koja ovo čita. Pročitajte priče u ovoj knjizi, pa ih prisvojite, i neke mračne i ledene zimske večeri, ili pak ljetne noći kad Sunce nikako da zadje, ispričajte prijateljima što je bilo kad se Thoru ukrao malj, ili kako je Odin došao do medovine pjesništva za bogove…

Knjigu “Nordijska mitologija” možete kupiti ovdje.

20180827_110628 (2).jpg

2 thoughts on “NORDIJSKA MITOLOGIJA – Neil Gaiman

  1. Sve što volim zapakirano je u ovu knjigu,Gaiman je moj najdraži pisac ,a mitologiju obožavam u svim oblicima ,a kao tipično žensko volim i svjetlucave stvarčice,hvala za lijepu recenziju,a knjiga,tako mi Odinove brade,bit će moja jednoga dana

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s