SJENA VJETRA – Carlos Ruiz Zafón | Groblje zaboravljenih knjiga #1

Izdavač: Fraktura
Prevela: Maja Tančik


Carlos Ruiz Zafón pravi je predvodnik nove generacije pisaca. Rođen je 1964. godine u Barceloni, a danas živi u SAD-u. Osim što piše prekrasne romane, kako za odrasle, tako i za djecu, radi i kao scenarist, stoga ne čudi to što je novo prebivalište pronašao upravo u Los Angelesu.

Carlos Ruiz Zafón je čudo. Jer kako drugačije opisati taj talent? Tu glavu koja je sposobna osmisliti knjigu kao što je “Sjena vjetra“?

Sjena vjetra” Zafónov je prvi roman za odrasle. Miljenik je publike od svoje publikacije 1991. godine, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Dugo sam odgađala čitanje ove knjige. Knjiga je prolazila kroz moje ruke opetovano, ali nije se primala. U posljednjih nekoliko godina nekoliko puta sam pokušala čitati – ali nije bilo pravo vrijeme za nas. Pritom su očekivanja rasla. Sjećam se da se pročitala neki intervju s poznatim piscem (Kojim? Ironično, danas nemam pojma.) koji je na pitanje o savršenoj knjizi dao odgovor da je savršen roman upravo “Sjena vjetra“.

I tko zna kada bih ja taj roman pročitala da me nije natjerao book club. Pala je ideja da ga tamo pročitamo i ta nam se ideja svidjela. Ostalo je povijest.

SAMSUNG CSC

Kako recenzirati ovu knjigu? Kako opisati savršenstvo? Riječi su malo. Tako malo. Ova knjiga naprosto pršti izuzetnošću na svakom kolosijeku. Najslabiji dio možda je sâm početak knjige, ali ne zato što je slabije napisan, nego zato što često čitateljima treba da se malo naviknu na stil pisanja, pa je tako trebalo i meni. Ipak, u jednom trenutku knjiga me jednostavno obuzela. I poput Alise u Zemlji čudesa, našla sam se u svijetu post-ratne Barcelone koji mi se uvukao u svaku poru tijela, uma, a bogami i srca.

Zafón savršeno vlada naracijom, pripovijedanje mu dolazi lako kao disanje. Barcelona njegove knjige mračna je, topla i mistična. Prepuna tajni i sakrivenih oaza. Ta Barcelona se mijenja sa svojim likovima, otvara im se baš kada to likovi trebaju. Odupire se mržnji i fašizmu.

Kroz priču pratimo glavnog lika Daniela, i pratimo ga kroz odrastanje. Neću uopće ići u neka velika opisivanja radnje, ali samo ću reći da cijelu knjigu pokreće knjiga po kojoj je ova knjiga i dobila ime – Sjena vjetra. Tajanstveni je to roman, još tajanstvenijeg autora, i Daniel jednostavno mora saznati što se dogodilo s njim te ostatkom njegovog opusa.


Sudbina obično čeka iza ugla. Kao lopov, kurva ili prodavač srećaka: njezina tri najčešća utjelovljenja. Ali u kućne posjete ne ide. Treba napraviti tih nekoliko koraka.


Roman koketira s magijskim realizmom bez da ikad uistinu pređe granicu onoga što je moguće i stvarno. Iako, mogli bismo reći da je upravo to i suštinska osobina magijskog realizma. Bilo kako bilo, ovaj se roman odupire žanrovanju, on je gotovo žanr sam po sebi. U njemu ima svega: ljubavi, boli, sudbine, gubitka, misterija, zločina, strasti, slučajnosti koje to nisu, dobrih zagonetki, pa i ukletih vila. Ali ponajviše, ova knjiga ima predivne likove. Naš glavni junak je, zapravo, najdosadniji lik od svih, on se zrcali u izuzetnim likovima koji ga okružuju. Baš kao i Daniel, s njima sam i ja rasla, upijala ih, učila od njih, smijala im se i smijala se s njima, plakala zbog njih. I uvjerena sam da kao čitateljka-voajerka nisam živjela prije nego li sam upoznala Fermina. Kad ga i vi upoznate, znat ćete o čemu pričam. ❤

SAMSUNG CSC

Ovaj roman, navodno, ima i nastavke. Također, navodno, cijeli serijal ima više ulaznih točaka, pa ih nije potrebno pročitati sve, kao ni čitati po redu. To me ne čudi. Zafón je u potpunosti sposoban izvesti takvo nešto. Ipak, ja ću staromodno čitati dalje – po redu. “Anđelova igra” zvuči kao prava knjiga za zimske mjesece, ne mislite li?

Knjigu “Sjena vjetra” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


stars 6.png

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s