SMUT: Kako smo napisali erotski ljubić – Karina Halle

Izdavač: Naklada Neptun

Prevela: Tereza Milić

Godina izdavanja: 2018

2

Kako smo napisali erotski ljubić” je new-adult roman profilirane autorice Karine Halle, poznate po seksi romantičnim knjigama koje obiluju humorom.

Ovaj roman me silno razveselio, čak i oduševio! Ulazeći u njega očekivala sam zabavno štivo s obiljem humora, ali i sa znatnim brojem erotskih scena koje ću vjerojatno pred kraj knjige početi preskakati, jer, iako volim tu i tamo pročitati koju vruću scenu, nije baš da me toliko pale (pun intended). No, s ovom knjigom sam dobila puno više od prpošnih dijaloga, predvidljive radnje i seksi scena.

Glavni likovi su Amanda i Blake, a knjiga je naizmjenično ispripovijedana iz perspektiva i jednog i drugog. Oboje su mladi kanadski studenti, kolege na kolegiju kreativnog pisanja. Nisu neki prijatelji, zapravo, uopće se ne vole. Amanda o Blakeu misli da je površan kurviš, a Blake o Amandi misli da je ukočena i hladna. Profesorica kolegija osmišljava zanimljiv završni zadatak – studenti u parovima moraju napisati kratak roman, kako bi se naučili surađivati u timu te bolje prihvaćati kritiku, nešto što im u stvarnom svijetu izdavaštva itekako treba. Blake i Amanda su, naravno, spareni i silno nesretni zbog toga. Ipak, potrude se riješiti zadatak najbolje što mogu i ubrzo shvate da, unatoč stalnoj blagoj netrpeljivosti, jako dobro surađuju kao tim.

Nakon završetka završnog rada Blake shvaća koliko su dobar tim Amanda i on, te dolazi na ideju da, pod zabavnim pseudonimom, njih dvoje pišu šund ljubavne romane za Amazon tržište e-knjiga. Nije prestiž, ali je dobra lova te prilika da se izvješte u pisanju prije nego krenu s ozbiljnijim samostalnim projektima. Amanda pristaje. Kroz rad na romanu njih dvoje pomalo shvaćaju koliko je jaka kemija izmedju njih, osobito s obzirom na seksi materijal koji svakodnevno pišu. I (‘ko bi rek’o!) ulaze u seksualne odnose… no, što kad oboje počnu osjećati nešto više jedan prema drugome od sirove seksualne tenzije?

20180710_171121 (1).jpg

Jasno vam je da je ovaj roman jako predvidljiv. Ali, vjerujte mi, to je posve u redu. Roman je prije svega vrhunski napisan, pa to nimalo ne smeta. Halle apsolutno sve drži pod kontrolom i savršeno barata svojim spisateljskim zanatom. Igra se žanrom, naizmjence ga okreće naglavačke pa onda opet sigurno vraća u dobro poznate klišeje. Jedina mana knjige bi, eventualno, bila u sporoj prvoj polovici knjige. Ipak, i ona ima svoju svrhu. Seksualna tenzija u odnosu izmedju Blakea i Amande se gradi polako i eskalira tek u drugoj polovici knjige, čineći knjigu idealnom za publiku (kao što sam i ja) koja ne želi seksi scenu već u drugom poglavlju romana.

Čar ove knjige je u detaljima. I to kakvim detaljima! Tu ne mislim samo na humor – humor koji je toliko dobar, toliko dobro tempiran, osmišljen i izuzetno dobro preveden (pohvala prevoditeljici Terezi Milić – pseudonim Blake Wolikyte me rasplakao!). Tu je i nevjerojatan broj geeky referenci s kojima sam sama osobno najviše rezonirala. Spominju se Harry Potter, Stephen King, Vodič kroz galaksiju za autostopere, Outlander, Simpsoni, LARP… I to tako inteligentno, zaigrano, divno. Oba naša junaka su prikriveni šmokljani, što čini njihovu privlačnost još uvjerljivijom.

Najviše me oduševila predanost autorice da knjigu posveti pisanoj riječi – ljubavi prema knjigama, prema pisanju, prema starim knjižarama… Kada kao knjigoljubac čitaš ovakve knjige toplo ti je oko srca. No, knjiga dodaje i jedan novi nivo u sve to – analizira problematiku teškog i lakog sadržaja, kvalitetnog i nekvalitetnog te koliko smo sposobni omalovažavati žanrove samo zato što ih mi smatramo nižom vrstom umjetnosti, a nekoga možda silno vesele i zabavljaju.

“Ne pišem samo porniće” proderem se jer mi je već stvarno dosta ove svadje. “Pišem i dalje svoj roman fantastike, što vas nikad nije zanimalo, ali znaš što? Čak i da pišem samo erotiku, ne bi me bilo briga za vaše mišljenje. Moje knjige usrećuju ljude! Blake i ja osiguravamo svojim čitateljima zabavu i razbibrigu i bijeg iz svakodnevice, što je prokleto dobra i korisna stvar jer je život težak, a katkada i stvarno grozan. Život nije bajka i nemaju svi sreće u ljubavi, ali zato sve naše knjige imaju sretan završetak. I, vjerovala ili ne, pišući to postala sam bolji pisac.” Zatim zastanem, teško dišući. “Ne želim se stidjeti toga. A vi ćete to prihvatiti ili nećete.

Ovo je krajnja poruka knjiga – da uživamo u sadržajima koji nas vesele! Život je već dovoljno težak da bi još i jedni drugima otežavali te se međusobno optuživali za manjak ukusa. Ne moraju svi čitati Dostojevskog! Da se razumijemo, ja si Dostojevskog baš jako rado čitnem, ali bome ću se vratiti i Karini Halle kad mi treba nešto slatko, pitko i krajnje zabavno.

20180710_172817 (1).jpg

2 thoughts on “SMUT: Kako smo napisali erotski ljubić – Karina Halle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s