KRALJ OBMANE – John Hart

Izdavač: 24sata, naklada Trend

Prevela: Mirjana Čanić

Untitled

Ovo je roman prvijenac autora koji se u međuvremenu proslavio romanima kao što su “Put iskupljenja“, “Niz rijeku” i “Posljednje dijete“.

John Hart spisatelj je čije knjige nisam do sad čitala. Mnogi će knjigoljupci reći – “Pa što si, Ano, čekala do sad?!”  Eto, nekad jako kaskam. Ipak, kad mi je “Kralj Obmane” stigao na kućnu adresu, odmah sam ga uzela u ruke i krenula čitati. Moram priznati da mi je trebalo malo da se naviknem na stil pisanja, no taj problem, koji doista nije problem, se vrlo brzo uravnotežio i onda je nastupio – gušt! Ova knjiga je prekrasno napisana i Johnu Hartu ću se rado vraćati.

S vremena na vrijeme naidjete na knjigu koja pomiče granice žanra. “Kralj obmane” upravo je takva knjiga. Autoru u ovoj knjizi nije bilo dovoljno napisati dobar triler ili dobar mystery roman. Hart probija granice žanra, pa tako uz napeti triler dobivamo i bogatu obiteljsku dramu, i to s upečatljivim glavnim likom.

IMG_20180712_195636_653

Jason Workman Pickens (Work) gubi kontrolu nad svojim životom. Otac mu je misteriozno nestao, posao ne ide dobro (jednostavno nije oštar odvjetnik kao njegov otac Ezra), sa suprugom je odnos u krizi, a emotivno nestabilna sestra se otudjila.

Kada pronalaze Ezrino tijelo, Work postaje glavni osumnjičenik kao jedini nasljednik ogromnog imetka. On pokreće svoju vlastitu istragu, no sumnja da je ubojica njegova sestra, koju silno želi zaštiti. Započinje igra s vremenom tijekom kojeg ga policija sve više i više pritišće.

Roman je u potpunosti ispričan kroz Workovu perspektivu. Njegov pogled na svijet nije ono što bismo očekivali od sina najbeskrupuloznijeg odvjetnika u gradu. Work je krajnje nezadovoljan svojim životom – nezadovoljstvo koje je počelu puno prije nego mu je majka tragično poginula, otac nestao, sestra mentalno raspala, a žena postala hladna. Polako shvaća da je najbitnije odluke svog života donio na temelju onoga što je njegov manipulativni otac htio, a zapravo teži jednostavnijem životu s kućom punom vesele djece i pokojim kućnim ljubimcem. Workove misli odišu toplinom, poetičnošću i percepcijom na koju nismo navikli u knjigama ovog tipa i tu je prava vrijednost Hartovog stila pisanja.

Neke su stvari snažnije od sumnje ili okrivljavanja samoga sebe. Potreba, na primjer. Da budem prihvaćen. Voljen bez osude. Čak i ako ne mogu uzvratiti.

Hart prije svega vjeruje u lijepo pisanje. Sam je izjavio: “Moj jedini san je da pišem dobro.” Ta tendencija se osjeća u “Kralju obmane” i dokaz je da ovaj žanr “krimića” ne mora patiti od kompromisa na području lijepoga pisanja, da vrijednost trilera nije samo u nebuloznim obratima i akciji te da cijeli žanr ne treba trpjeti od simplifikacije na području pisanja. “Kralj obmane” bogato je napisana knjiga čije ću likove pamtiti i koja me obogatila za misaone procese o tome tko sam, tko su ljudi koji su mi doista bitni u životu te o tome komu, osim sebe, dopuštam da utječe na odluke koje donosim u životu.

Knjigu “Kralj obmane” možete kupiti ovdje.

20180724_111547 (2) (1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s