10 stvari koje moraš znati prije nego što udješ u vezu s knjigoljupkom

Piše: Brian Melamed


Kada sam počeo hodati sa svojom tadašnjom djevojkom, a sadašnjom suprugom, mislio sam da smo istomišljenici, iako sam znao za njenu veliku ljubav prema knjigama i čitanju. Kao student medicine navikao sam da su knjige uvijek negdje blizu mene (po principu – drži prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže), ali izuzetno bih rijetko uzeo neki komad beletristike kako bih čitao iz gušta umjesto iz prisile. Kada bi se to i dogodilo, najčešće bih ubrzo i zaspao.

Moj studij zahtijevao je puno čitanja stručne literature, a to je značilo da bih za potrebe opuštanja puno radije odabrao video igre, neku dobru seriju ili film. No, pošto sam rado čitao u mladjim danima, to mi je poznavanje literature vrlo dobro došlo u našim ranim danima kada sam je osvajao (zapamtite, dobro načitana žena je privlačna žena!).

Kada smo svojevremeno počeli živjeti zajedno primijetio sam neke suptilne razlike za koje smatram da su zajedničke dobrom dijelu knjigoljubaca, sve iz perspektive jednog muškarca koji takvu knjigoljupku voli.


1. Knjige su tu da se maze i paze

Za moju suprugu knjige su kao fini porculan – vidljivo su izložene u stanu, redovito se glancaju te provode 99% svog života na polici. Njihova organizacija (po abecedi, po boji, po veličini itd.) možda jest stvar ukusa, ali uvijek slijedi jasan set pravila (R’hllore, spasi me ako uguram “Sraz kraljeva” izmedju “Oluje mačeva” i “Gozbe vrana”).

Takodjer, baš kao i fini porculan, s knjigama jednog knjiškog crva mora se postupati izuzetno pažljivo. Tvrdi uvezi se NE OZNAČAVAJU, a čak se ni mekani uvezi ne otvaraju previše da im se ne bi oštetila kralježnica.

Kao majka lavica koju glumi Lena Headey, ona čuva svoj dio police od svake opasnosti kao što su presavinuti kutovi stranica ili podcrtavanja rečenica olovkom.

tumblr_ms7fbdekrf1s4pwauo1_500.gif

2. Vrlina lijenosti

Moja supruga je sposobna provesti sate i sate nepokretna na fotelji samo s knjigom, okružena našim slatkim kućnim ljubimcima, i samo lagano okrećući stranice ili tapkajući po Kindleu. Eventualno će ju Lora, naš pas, s vremena na vrijeme podsjetiti da je vrijeme za šetnju ili igru.

Iako ja ne bih sam sebe okarakterizirao kao aktivan tip osobe, ja svejedno ne mogu pojmiti provodjenje odmora u nepokretnoj pozi ili barem bez buljenja u neki ekran. U mom slučaju, to me previše podsjeća na vrijeme kada sam bio prisiljen satima čitati za ispit na faksu.

No, kad ona to radi na njenom je licu izraz čistog zadovoljstva i relaksacije. Ah, da mi je ponovno tako uživati u knjigama…

reading-book-rainy-day-cozy-animated-gif.gif

3. Osjećaj krivnje kada ne čitam

Ponekad osjećam krivnju što toliko surfam po Redditu ili Facebooku umjesto da pročitam koju stranicu knjige. Osobito navečer prije spavanja kad ona zaneseno prolazi kroz “Orkanske visove”, a ja sam se zadubio u r/photoshopbattles na Redditu (usput, taj subreddit je totalno cool i trebali biste ga pogledati).

Kada ste u vezi sa knjigoljupkom ponekad ćete se u takvim situacijama osjećati kao Filistejac, iako ćete često naći i pokoju meme ili video kojima ćete se zajedno od srca nasmijati. Takodjer, studije su pokazale da je gledanje u ekrane prije spavanja puno nepogodnije za kvalitetu dubokog sna od gledanja u papir ili u Kindle, a bome se i meni čini da se ona puno bolje naspava preko noći od mene.

guilty.gif

4. Društveni život knjigoljubaca

“Imaš li neke planove za petak navečer?”
“Čitanje.”
“… … Cool.”

tumblr_nihwf7q6gd1qm7imdo1_500.gif

5. Mi smo vitezovi koji kažu: “Čitaj!”

Nakon što provedu neko vrijeme zajedno, svaki par ima kontroverzni repertoar ispunjen zajedničkim šalama i svim onim malim slatkim trenucima koje rado pamte iz razgovora s početka njihove veze, kada su vatrice gorjele malo jače i kada su oboje bili izuzetno strastveni po pitanju upoznavanja.

Kada ste knjigoljubac, velik dio razgovora sadrži reference iz različitih knjiga. U vezi sa svojom ženom naučio sam mnoge citate, teme i karaktere iz knjige bez da sam te knjige uopće pročitao, već imam samo tangencijalno znanje o njima. Godinu dana nakon što mi je supruga rekla da će mi čitanje “Dine” Franka Herberta u potpunosti promijeniti život, ja sam još uvijek na tridesetoj stranici, no to nas ne sprječava da svejedno ubacimo pokoji “Začin mora teći!” kada zajedno kuhamo večeru.

http3a2f2fmashable-com2fwp-content2fgallery2fbook-lovers2felementary.gif

6. Dva različita pogleda na knjižnice

Mi imamo sasvim različite poglede na značenje knjižnica. Za mene, knjižnica znači rad, raznobojne markere, čepiće za uha i utrka s vremenom kako bi uspio završiti poglavlje prije nego mi otpadne i ono malo kose koje mi je ostalo.

Za knjigoljupca, doduše, knjižnica je čarobno mjesto iz bajke gdje su riječi mali bombončići za mozak. Ja sam poprilično ljubomoran svaki put kada moja draga udje u knjižnicu.

Knjižare su još i gore. Dok ja ponekad i satima tražim onu jednu knjigu sa svim informacijama koje mi trebaju, nakon čega često odem kući bez da sam kupio išta, knjigoljubac gotovo nikad ne napusti knjižaru bez seta novih knjiga u svojoj torbi.

giphy-29.gif

7. Knjige i putovanja na odmor

Svaki knjigoljubac nosi nekoliko knjiga na odmor, čak i ako posjeduju e-čitač kao što je Kindle. Za mene, pravi odmor je ona na kojem su moje torbe nenastanjene pisanom riječi, a napunjene mapama i kartaškim igrama, dok mi iz telefona frcaju podcastovi. Moja partnerica, s druge strane, treba minimum 3 kilograma žive vage knjiga – za na plažu, za u bus, za u kafić…

Nekoliko knjigoljubaca koje poznajem čak nose knjige na putovanja kako bi ih poklonili ili se mijenjali s ostalim knjigoljupcima koje na putovanju susretnu. To je zbilja super cool način upoznavanja novih ljudi kojeg se, prije nego što sam prohodao za svojom ženom, nisam ni sjetio.

http3a2f2fmashable-com2fwp-content2fgallery2fbook-lovers2fbooks-matilda.gif

8. Društvena načitanost

Knjige su velik dio knjigoljupčevog društvenog života. Iako to zvuči kao oksimoron, knjigoljupci često komuniciraju jedni s drugima u stvarnom životu ili na društvenim mrežama raspravljajući o temama, elementima priča koje su im se svidjele te karaktere koje su voljeli mrziti.

Ponekad sam doista izgubljen kada sjednemo na kavu sa supruginim načitanim prijateljima i to otprilike bude vrijeme kada ispaljujem glupe fore kao što je: “Jel’ to ona knjiga u kojoj Dumbledore umre?”

No, vrlo često, prijatelji knjigoljubaca su najbolji izvor preporuka za nove naslove koje valja pročitati – oni su originalni Amazonov algoritam za preporuke!

you-kick-someone-out-book-club-dont-read-book.gif

9. Velike knjige u malim torbicama

Kada izlazimo van s prijateljima ja svoje džepove punim najosnovnijim potrepštinama, tu su ključevi, novčanik, mobitel, slušalice. U isto vrijeme, moja žena kasni u polasku, ne zato što se zaboravila pod tušom (ja sam onaj koji zaboravi na vrijeme iste sekunde kako mi vruća voda udari u lice), već zato što pokušava ugurati veliku knjigu u malu torbicu, ili Kindle u JOŠ manju torbicu.

Mislim da nikad nisam primijetio da je imala priliku čitati u tamnoj diskoteki ili nasred gužve za stolom u nekom baru, ali kad su ti knjige prijatelji, onda za njih nadješ malo mjesta bez obzira na to kamo ideš.

giphy1.gif

10. Donose knjige i u vaš život

Ako ste zaljubljeni u knjigoljupku, nemojte ih tjerati da odaberu izmedju vas i njihovih knjiga, jer vjerojatno ćete izgubiti. Kada moja partnerica donese tešku odluku da će prodati neku knjigu ili cijeli set kako bi zaradila nešto ekstra novaca, jasno je da se odvaja od prijatelja, uz malu utjehu da će ta knjiga/e nekome drugome dati priliku da se jednako snažno oduševi njome.

Kada sam se zaljubljivao u nju, znao sam da ću imati konkurenciju (ponekad ružno pogledam njezine knjige kada ona ne gleda), ali naučio sam ju dijeliti zato što znam da se i um i srce knjigoljubaca vječito šire te tako pružaju još više mjesta u njihovom životu za ljude koje vole.

giphy.gif

 

 

One thought on “10 stvari koje moraš znati prije nego što udješ u vezu s knjigoljupkom

  1. Or maʏbe he likes bowling.? Lee continued. ?I heard someboԀy say that while yօᥙ hear thunder,
    that implies that God is bowling in heaven. I bet hes really good at it.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s