UBODENA I USPAVANA – Neil Gaiman i Chris Riddell

Izdavač: Mitopeja
Preveo: Vladimir Cvetković Sever
Naslov originala: The Sleeper and the Spindle
2019.

“Ovo je bio moj život”, reče. “Ova nit je bila moj život…”


Malokad svjedočimo tako uspješnoj, organski kompatibilnoj umjetničkoj suradnji kao što je ona pisca Neila Gaimana i iznimnog ilustratora Chrisa Riddella. Kroz svoju su karijeru jedno drugoga obilježili, teško je i zamisliti neke Gaimanove priče bez intenzivne vizualizacije Riddellovih ilustracija.

A kad se toj suradnji pridruži i Mitopeja, znate da se skuhalo nešto posebno.

Prije nekoliko mjeseci recenzirala sam knjigu “Odd i mrazni divovi” (tu recenziju možete pročitati ovdje), to malo srebrno čudo koje donosi veselje svim generacijama. Srebrnom čudu se ovih dana pridružilo i ono zlatno: “Ubodena i uspavana” biser je grandiozne mašte i visokokvalitetne izrade.

Ali sve je to nebitno ako nas sadržaj isto tako ne oduševi, zar ne? Gaiman i Riddell u ovoj su priči odlučili ispreplesti dvije poznate bajke i dodati im vlastiti uvrnuti, moderni štih. Kao i mnogi od vas, i ja sam odrasla na Grimmovim bajkama. I znate što? To su lijepe, ali izuzetno problematične priče. Nisu dobro ostarjele. Čini se da im je (još uvijek) najveća svrha da od ciljane publike, poglavito mladih članica ženskog roda, učine pitome i poslušne djevojčice, koje ponajprije teže fizičkoj ljepoti, a koje ultimativno trebaju nametljivog princa kako bi se “probudile” i ostvarile u svojim ulogama (i to ulogama koje im je patrijarhalno društvo namijenilo). Čak ni princa nisu odabrale one, on je došao, poljubio i izabrao njih te ih je dužan voljeti baš kao što su i one dužne voljeti njega. Ah, romantike!

To su primijetili i Gaiman i Riddell, pa su odlučili dvije od tih bajki malo osuvremeniti ovom pričom u kojoj nema princa koji spašava princezu, a princeze su sve samo ne naivne i dobre-male-lijepe-poslušne curice. Zapravo, možda uopće više nisu princeze? Možda su već i kraljice, ali s ništa većim mogućnostima istinske kontrole nad vlastitim odlukama i vlastitim životom.

Ne želim previše o radnji, uostalom i sam Gaiman je tajnovit: “Ovo kazivanje oskudijeva imenima.” Želim da uzdahnete od šoka kad vam se zaplet razotkrije pred očima. Želim i da malo prije toga budete zbunjeni motivima koji naizgled nemaju veze s pričom, a poslije postanu itekako bitni.


“Upita se kako bi joj bilo kao udanoj ženi. To bi joj okončalo život, zaključi, ako je život razdoblje odabira. Kroz tjedan dana više neće moći odabirati. Vladat će svojim narodom. Dobivat će djecu. Možda umre na porodu, možda umre kao starica, ili pak u boju. Ali put u smrt, iz otkucaja u otkucaj srca, bit će joj neizbježan.”


I želim, ako ste žena, da na kraju ove zbilja malene knjige od kojih šezdesetak stranica budete ponosne na činjenicu što vi jeste žena, baš kao što sam i ja bila ponosna. Želim da dignete čašu u čast mogućnosti vlastitog izbora! Jer danas, barem u našem društvu, više nitko ne bira umjesto vas i vi ništa više ne morate.

Nek to bude čaša votke ili čaša soka, izbor je, opet, samo i jedino vaš.

Knjigu “Ubodena i uspavana” možete kupiti na web shopu Mitopeje.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s