ODD I MRAZNI DIVOVI – Neil Gaiman i Chris Riddell

Izdavač: Mitopeja
Preveo: Vladimir Cvetković Sever


Bio jednom jedan dječak, po imenu Odd, a u tome nije bilo ničega ni čudnog ni neobičnog, bar ne tada, bar ne tamo. Ime Odd značilo je “vrh oštrice” i nosilo sreću.


Upoznajte Odda. Vikinškog dječaka čije ime nosi sreću. No sreća ga naizgled ne prati. Rano gubi oca, pa zatim u nesreći u šumi trajno oštećuje jednu nogu, a majka se preudala za Debelog Elfreda koji ne mari puno za hromog posinka. Ipak, ima nešto u Oddu, u njegovom intelektu, snalažljivosti i neobičnom smiješku na licu koji živcira sve oko njega. Jednog dana u šumi Odd upoznaje neobičnu životinjsku trojku koja ga odvodi na avanturu života.

Odd i mrazni divovi” možemo čitati kao svojevrstan nastavak “Nordijske mitologije”, iako je Odd napisan kojih desetak godina ranije. “Odd i mrazni divovi” možda ne nastavlja priču tamo gdje “Nordijska mitologija” staje (ako ništa drugo, Ragnarok se pobrinuo za to), ali “Odd i mrazni divovi” zaokružuje dijelove Nordijske koji su se ticali mraznih divova. Ova nam knjiga daje i drugu stranu priču tisućljetnog konflikta između bogova i divova.

Taj sukob je toliko dug, repetitivan i okrutan da zaista ni mrazni ni nordijski bogovi nemaju resurse unutar sebe kako bi tom sukobu stali na kraj. Mračni krug nasilja, prevara i beskonačnih zima se ciklički nastavlja, a tko najviše pati? Život na zemlji, kojemu i sada prijeti beskonačna zima i veliko izumiranje. Upravo nam zato treba junak kao što je Odd. Bogovi su nesposobni za promjene, nesposobni za kompromis, i nije ih baš briga za male ljude tamo dolje. Stare su to priče, stara je to odvojenost božanskog i zemaljskog, a Odd je junak koji u ovu staru problematiku unosi svježinu koja čitatelja krijepi svojim mekim i iskrenim junaštvom, ne baš tipičnim za nordijske mitove.

Ovo je slikovnica koja neće uveseljavati samo djecu. Gaimanovski genijalno ima dijelove koje će bolje shvatiti djeca, i dijelove koje će puno bolje shvatiti odrasli. Pouka je mnogo i sasvim su divne. Humor probija kroz pore ove knjige, a bajkovita mudrost decentno obavija stranice.

Mene je najviše dotakla poanta o promjenama. Oddova sreća možda nije u nesrećama koje ga prate, ali on svoju sreću nosi u atipičnoj prilagodljivosti promjenama, malim, ali i onim žestokim. To je Oddova “sreća” i on je stalno nosi sa sobom.


Taj nikad ne nauči, pomisli Odd.

Mislio je da je to zadržao za sebe, u glavi, ali Freya, koja je sjedila do njega, reče: “Ne. Ne nauči. Nitko od njih ne nauči. A ni ne mijenjaju se. Kad ne mogu. Sve ti je to tako kad si bog.”


Ilustracije Chrisa Riddella zaslužuju recenziju samu za sebe i teško se ograničiti na nekoliko rečenica. Izuzetne su. Spektakularno lijepe, profinjene, bogate i prepune detalja koji eksplicitno prate, pa čak i nagovještaju priču. Nova izdanja iz Mitopeje uvijek razvesele, a ovdje je riječ o njihovom najluksuznijem izdanju do sad. I upravo je ovo njihovo jedino izdanje koje će biti dostupno u slobodnoj prodaji od samoga početka. S obzirom koliko puno truda treba da se jedan primjerak oboji, posuši i sastavi – ovo je i više nego impresivno. Hvala, Mitopeja!

Ova malo bijelo-crno-srebrna knjiga biser je predodređen da se čita, gleda, uživa u njemu. Najbolje u obitelji, svi zajedno. Pa nek nam je puno divnih, toplih i mirnih zima, ali i spektakularno živih proljeća.

Knjigu “Odd i mrazni divovi” možete kupiti na web shopu Mitopeje.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s