KAKO ZAUSTAVITI VRIJEME – Matt Haig

Izdavač: Vorto Palabra
Prevela: Marta Kovač


Tom Hazard nije običan čovjek. Iako izgleda kao normalan, sasvim prosječan četrdesetogodišnjak, Tom zapravo živi već stoljećima. Družio se sa Shakespeareom, plovio s kapetanom Cookom, partijao sa Scottom Fitzgeraldom. Upravo se ponovno vratio u London, ovog puta kao učitelj povijesti u osnovnoj školi. I iako je podučavanje i smiren život upravo ono što Tom priželjkuje, mora zapamtiti jedno vrlo važno pravilo društva dugovječnih pojedinaca kojemu i sam pripada – nipošto se ne smije zaljubiti.

U većini najava knjige “Kako zaustaviti vrijeme” naći ćete informaciju o tome kako junak ove knjige živi netipično dugovječno, i kako mu je jedna stvar izričito zabranjena – zaljubiti se.

Naravno, to implicira da će se junak ovog romana ipak zaljubiti i da će se zbog toga naći u problemima. Zvuči kao zabavan ljubavni roman, zar ne? I onda krenete čitati knjigu i ne dobivate ono što ste očekivali. Turobno je i mračno biti u glavi glavnog junaka, a radnja često i naglo skače u junakovu još turobniju prošlost, nešto što sam češće osjećala kao disrupciju nego kao dobrodošlu dinamiku u radnji. A nekako ni romanse nema baš puno, barem ne onakve kakva se implicirala u najavama.

Ovu knjigu pročitala sam u dva mahnita pokušaja. U prvom sam stigla negdje do sredine i, iskreno, nisam imala snage ići dalje. Bila sam sâma u nekom anksioznom raspoloženju, i čitanje knjige u kojem je lik toliko umoran i depresivan nije mi nimalo godilo. Ipak, znala sam da postoji razlog zašto je to baš tako napisano.

Naime, autora Matta Haiga obožavam od prije, velika sam obožavateljica njegove publicistike. Matt se godinama bori s teškom depresijom, i umjesto da se zatvori u sebe, nešto što je vrlo prirodno učiniti kada patiš od kliničke depresije, on je o toj bolesti odlučio pisati. Otvoreno, bez rukavica, konkretno i nadasve izuzetno. Njegovu knjigu “Zašto ostati živ” možete pronaći i kod nas, a “Notes on a nervous planet” je fantastičan nastavak, iako (još) nije preveden na hrvatski.

Autor Matt Haig

Čitajući ovaj roman ubrzo shvaćamo da su junakova dugovječnost i njezini umorni simptomi zapravo alegorija na depresiju. I odjednom ovo više nije ljubavni roman s elementima fantastike nego alegorija na bolest koju nije nimalo privlačno, zabavno ni ugodno proživljavati u stvarnosti, a bome i na papiru. I koliko god je interesantan njegov pokušaj da depresiju “uhvati” u jednom romanu, to ne znači da je doživljaj toga išta manje neugodan.

Nakon nekoliko tjedana vratila sam se knjizi. Spremnija. Otvorenija. Pripremljenija. I moram priznati da me njezin drugi dio podigao na noge. Autor je ubrzao radnju, ali pripremio i neke vrlo stvarne odgovore na pitanja koja su mi se javljala u glavi. Ovo nije ljubavni roman, ali jest roman o Ljubavi. O Ljubavi koja nas istinski goni, čak i u trenucima kad nas treba podsjetiti da smo živi.


“U ljubavi pronalaziš smisao. U tih sedam godina koje sam proveo s njom sadržano je više nego bilo gdje drugdje. Razumiješ li? Možeš uzeti sve godine prije i poslije toga i usporediti im težinu, neće imati šanse. U tome je stvar s vremenom, zar ne? Nije uvijek isto. Neki dani su prazni – neke godine – neka desetljeća. Nema ničega u njima. Obična, mirna voda. A onda se dogodi neka godina, ili čak samo jedan dan ili poslijepodne. I tu je sve. Baš sve.”


Tom Hazard čovjek je koji stoljećima živi u strahu. Njemu je vrijeme neprijatelj i iako je iskusniji od većine ljudi koji su ikad živjeli, još uvijek nije naučio kako zaustaviti vrijeme, kako se prepustiti trenutku, kako doživjeti život u svoj svojoj punini.

Ima nešto u pisanju Matta Haiga. Piše ljupko i nepretenciozno. I iako je sasvim moguće da mi je njegova publicistika ipak mrvicu spretnija, osobno mi je ovaj roman bio neodoljiv, osobito njezin drugi dio. Sâm Haig spomenuo je da se silno zabavljao pišući ovu knjigu, a cilj mu je bio sagledati ljudski život iz perspektive “vremena”.


“Da.
Vrijeme je.
Vrijeme je da počnem živjeti.”


Stoga, ako uspijete ne očekivati ljubavni roman koji će vas izbiti iz romantičnih cipelica, možda dobijete štivo koje će vas na prvu možda mrvicu izmoriti, ali na kraju, sasvim moguće, zabaviti, podučiti i inspirirati.

Knjigu “Kako zaustaviti vrijeme” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


2 thoughts on “KAKO ZAUSTAVITI VRIJEME – Matt Haig

 1. Hvala vam na osvrtu na knjigu.
  Tek sam je pocela citati i prvi dojam mi je da je pitka no ne i plitka. Istina da i malo “sjeda” na dušu..no za sad putujemo junak i ja.
  Raduje me daljnje čitanje pogotovo nakon vaseg iskrenog neuvijenog razmisljsnja o knjizi i informacija o tome koje osobne bitke vodi Matt Haig u toku pisanja.
  Sve dobto!
  Jasenka

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s