JOŠ UVIJEK ALICE – Lisa Genova

Izdavač: Ljevak
Prevela: Mirta Stanić


Ovo je moj drugi roman Lise Genove, a oba sam pročitala ove godine. Prvi je na red došao njezin posljednji roman “Every Note Played“, jer kako da odolim takvoj moćnoj priči o, ni manje ni više, jednom glazbeniku, točnije, svjetski poznatom pijanistu koji oboli od ALS-a, odurne degenerativne bolesti živaca u kojem ti udovi polako prestanu biti iskoristivi, a nakon toga i cijelo tijelo, dio po dio. Nakon toga krenula sam s “Još uvijek Alice”, kao idealnom odabiru za book club raspravu.

Lisa-Genova.jpg

Lisa Genova je spisateljica koja iza sebe ima desetak romana u kojima spaja neobične bolesti mozga s toplim ljudskim pričama oboljelih od tih bolesti. Velika je zanimljivost da je Genova neuroznanstvenica, s diplomom s Harvarda, i ta impresivna znanstvenica doista zna o čemu piše. Ona intimno poznaje bolest, poznaje dijagnostiku, poznaje sustav. I nekako, uz svu silinu dodatnog istraživanja i razgovora sa stvarnim pacijentima i njihovim njegovateljima, poprilično dobro poznaje i unutrašnjost svijeta osobe oboljela od takve neke doista, da ne štedim riječi, odurne bolesti.

I dok je “Every Note Played” posljednji u nizu njezinih romana, “Još uvijek Alice” bio je prvi. Ako vam je ime tog romana nekako poznato, to je vrlo vjerojatno zbog uspješnog filma koji je snimljen prema tom predlošku, s Julianne Moore u centralnoj ulozi Alice. Bila je to uloga koja je ovoj talentiranoj glumici konačno donijela i nagradu Oscar za najbolje žensko glumačko ostvarenje u 2015. godini.


Još uvijek Alice” prati 50-godišnju Alice koja je u naponu životne snage. Profesorica je kognitivne psihologije na sveučilištu Harvard, iznimna je znanstvenica te uspješna profesorica. Fizički je u iznimnoj spremi, trči svaki dan. Njen suprug John također je profesor na istom sveučilištu, a djeca su već odrasla – Tom, Anne i Lydia – i svaki od njih živi svoje mlade, ambiciozne živote.

Odjednom Alice počinje doživljavati neke čudne simptome, gubi se u prostoru koji intimno poznaje, ima sitne, ali izuzetno atipične gubitke u sjećanju. I dok isprva sve te simptome pripisuje početku menopauze, ubrzo shvaća da je sasvim moguće da je nešto ozbiljnije u pitanju. Dijagnoza neurologa nije povoljna, i Alice doznaje da, kao zapravo vrlo mlada osoba, boluje od Alzheimerove bolesti.

SAM_3710 (1).jpg

Pisanje iz perspektive osobe kojoj polako propada um nije laki zadatak, ali autorica se tu odlično snašla. Alice je primarno cerebralno stvorenje bez velikih emotivnih oscilacija, a Alzheimer, blago rečeno, degenerira upravo ta područje njezinog funkcioniranja.

Odnosi s članovima obitelji, prijateljima i kolegama drugi su veliki “stup” ove priče. Svi se različito nose s Alicinom degeneracijom, neki bolje neki lošije, a neki krajnje loše. I u svemu tome, Alice se bori ostati svoja do kraja, dok polako gubi dio po dio svojih sjećanja, sposobnosti, pa i osobnosti.

Ipak, čitajući “Još uvijek Alice“, njezin prvi roman, ubrzo nakon “Every Note Played“, njezinog posljednjeg romana, primjećujem ogroman pomak u spretnosti pisanja. Lisa Genova je, nesumnjivo, narasla kao spisateljica. Dok su u “Još uvijek Alice” odnosi između likova te njihova karakterizacija mogli biti dublje napisani, u “Every Note Played” oni naprosto hrane knjigu. Zbog toga sam sretna što je i “Every Note Played” najavljen u hrvatskom prijevodu.

44733977_248526742493880_7737674361619873792_n.jpg

Posebno se mora pohvaliti svestrana prevoditeljica Mirti Stanić koja je i sama diplomirala kognitivnu neuroznanost na sveučilištu Harvard. Redovito prati rad Lise Genove. Nekako imam osjećaj da je i osobno imala utjecaj da djela ove spisateljice konačno završe na hrvatskim policama, gotovo 11 godina od kad je  knjiga “Još uvijek Alice” izvorno objavljena.

Knjigu “Još uvijek Alice” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s