SLOMLJENI PRINC – Erin Watt | Royals #2

Izdavač: Stilus knjiga
Prevela: Marija Perišić
Naslov izvornika: Broken Prince
2018.

Tajne. Izdaja. Neprijatelji.


Slomljeni princ” drugi je nastavak serijala o obitelji Royal i nastavlja priču u trenutku kada je završila prva knjiga, “Princeza od papira“.

Ellin svijet se srušio. Uhvatila je Reeda u indiskretnoj situaciji i pobjegla. Reed je ostao sam, prepun krivnje i nadasve slomljen. Sve što želi je vratiti Ellu i znati da je na sigurnom. Ipak, nitko ne zna gdje je Ella, a Reedu polako leđa okreću kako članovi njegove obitelji obitelji, tako i cijela škola.

Moram priznati da sam se na početku ove knjige pitala: Zašto uopće čitam ovaj serijal? Jednostavno nije išlo i nije išlo. Zapravo, došlo mi je da knjigu bacim u zid. Knjiga obiluje degutantnim konceptima kao što su šovinizam, bullying, korupcija, snobizam, i stvarno mi je sve vrlo brzo počelo ići na živce. I Ella i Reed, dvoje likova iz čijih je perspektiva priča alternativno ispripovijedana, poglavljima se nisu odmakli od svog naricanja i počeli su se opako ponavljati. Iz obzira prema izdavaču i činjenici da sam knjigu dobila kao recenzentski primjerak (koji sam sama tražila), ustrajala sam, iako je to “započinjanje” knjige trajalo tjednima, ako ne i mjesecima.

U jednom sam trenutku odlučila – sad ili nikad. Dovršit ću ovu knjigu. Iako nisam očekivala da će mi se pretjerano svidjeti.

No, knjiga me iznenadila. Pozitivno! Istina, negdje između čitanja prvog i drugog nastavka ja sam se pomalo promijenila kao čitateljica te puno manje posežem za ovim žanrom, ali zapravo mi je na kraju knjiga “sjela kao budali šamar”. Pritom me zamislila u smjeru pitanja: Zašto se nama ovakve knjige uopće sviđaju?

I onda mi je sinulo. Sapunice! Pa da! Ova knjiga je sapunica. I to ona američka. Nešto à la “Dinastija”. Možda “Santa Barbara”. Ponekad “Strasti”!

Sjećam se da sam sa sestrom, nekad u osnovnjaku, pobožno pratila sapunicu “Strasti”. Negdje na milijuntom nastavku više ni sami nisu znali što bi sami sa sobom i epizode su počele trajati unedogled. Doista, u nedogled! Jedna jedina scena trajala bi tjednima. Napetost nas je uništavala, ali nismo mogle prestati gledati. Dan danas sestra i ja otkazivanje te serije smatramo traumom iz djetinjstva. Toliko je bilo bolno izgubiti te likove, pa iako je i serija očigledno propadala pred našim očima.

Usporedba “Strasti” sa “Slomljenim princom” i cijelim “Royals” serijalom nije u “očiglednom propadanju”, ali jest u činjenici da nas šund serijali s apsolutno nevjerojatnim zapletima i zapravo vrlo upitnim moralnim razmišljanjima glavnih junaka beskrajno i vrlo ljudski – zabavljaju. Iako TV sapunice već odavno ne pratim, u takvim knjigama još uvijek pronalazim radost. Ne mislim da je uživanje u takvim materijalima išta loše i ne bismo se smjeli sramiti ako u tako nečemu uživamo.

Najveći problem ove knjige na kraju nije bio sadržaj, nego spor, nedosljedan i repetitivan prvi dio knjige koji je mogao biti spretnije napisan. To je ispao pravi razlog zašto mi knjiga dugo nije sjedala. Jednom kad se priča ubrzala i počela hrabro iskorištavati golemi potencijal priče i likova (osobito lakomrzljivih negativaca), počela sam i uživati. I to uživati s onim uživanjem koje ti može pružiti samo mozak-na-pašu materijal koji nema gotovo nikakvu umjetničku vrijednost, bog ga blagoslovio.

Knjigu “Slomljeni princ” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


One thought on “SLOMLJENI PRINC – Erin Watt | Royals #2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s