SMRTONOSNI STROJEVI – Philip Reeve | Kronike gladnih gradova #1

Izdavač: Stilus knjiga
Prevela: Lidija Vinković


“Kretanje je život.”


Smrtonosni strojevi” prvi je roman u “Kronikama gladnih gradova”, serijalu od četiri knjiga. Riječ je o veoma popularnom steampunk serijalu za mlade koji je odnedavno obnovio popularnost zahvaljujući ekranizaciji ravno iz kreativne radionice Petera Jacksona, mega-uma koji stoji iza ekranizacije “Gospodara prstenova”. Film nisam pogledala, ali sad, nakon što sam pročitala ovu knjigu, jasno mi je zašto je baš ovaj knjiški predložak toliko zaokupio slavnog redatelja.

Smrtonosni strojevi” smješteni su u daleku budućnost. Svijet je u jednom trenutku gotovo uništen nuklearnim (i još kojekakvim) oružjem, a ono što je ostalo od čovječanstva živi po darvinističkim načelima najjačih (i najgladnijih) gradova. Naime, oni su pokretni i izjedaju manje gradove zbog resursa kojih je na svijetu sve manje. U gradu Londonu živi Tom, mladi pripravnik u Londonskom muzeju povijesti kojemu je najveći uzor Thaddeus Valentine, legendarni arheolog zadužen za iskapanja ostataka starih i zaboravljenih tehnologija. Tom se nađe u blizini kada Valentinea pokuša ubiti mlada djevojka po imenu Hester Shaw. U pokušaju da djevojku uhvati, Tom biva uvučen u nešto veće i mračnije od bilo čega što je ikad iskusio, i polako shvaća da stvari nisu tako savršene u njegovom voljenom Londonu. U avanturi života polako se skidaju slojevi smoga s transportnog idealizma pod kojim je odrastao. U isto vrijeme, Katherine, Thaddeusova kći, i Bevis Pod, mladi inženjer iz dubina Londona, razotkrivaju urotu koja bi mogla sasvim promijeniti svijet i postaviti London na sâm vrh hranidbenog lanca.

Philip Reeve je napisao “Smrtonosne strojeve” u svoje slobodno vrijeme, radeći primarno kao ilustrator dječjih knjiga. Trebalo mu je desetak godina da dovrši “Smrtonosne strojeve“. Ono što mi se posebno svidjelo upravo je autorov pristup pisanju kojeg objašnjava činjenica da je on prije svega ilustrator, odnosno “vizualni tip”. Reeve kao da ocrtava svijet u koji je smjestio “Smrtonosne strojeve“. Riše ga, oslikava, dodaje slojeve i nijanse. Prizori su divni, a post-apokaliptičan steampunk svijet kojeg je stvorio maštovit je i kompleksan.

Steampunk žanr voljen je među publikom, a i sâma sam veliki fan. On daje svojevrsnu slobodu “pjesniku” da ne mari za ono što je moguće ili nemoguće (za razliku od znanstvene fantastike), a u rukama iznimno kreativnog autora (kakav je nesumnjivo Reeve), steampunk je sposoban zabljesnuti živopisnim prizorima kakvi nam ne bi nikad pali na pamet. Tako sam ja doživjela ovu knjigu. Spektakularno je maštovita!

Smrtonosni strojevi” nije dugi roman i brzo se čita. Iznimno je brzog tempa, uz obilje obrata. Iako me raduju kratka, koncizna štiva voljela bih da je knjiga bila mrvicu duža. Činilo mi se da se za neke karakterizacije moglo uzeti više vremena i strpljivosti, kao i za neke odnose koji su se dosta naglo razvili unutar priče.

I moram vas upozoriti, Reeve je nemilosrdan spisatelj. Pero mu je okrutno, a ni jedan lik nije siguran. U jednom trenutku je u tu, a u drugom ga nema. Iako cijenim ovakav pristup pisanju u knjigama prepunim akcije, nekoliko smrti likova me ipak “štrecnulo”. Nisam uvjerena da su te smrti bile potrebne za napredovanje priče, a nekako su umirali meni najzanimljiviji likovi.

Smrtonosni strojevi” zabavna je knjiga, a svijet kojeg je stvorio Reeve zanosan je i upečatljiv. Zdravoseljački rečeno, knjiga mi je sjela kao “budali šamar”, a koliko sam čula nastavci su sve bolji i bolji. Jako im se radujem!

Knjigu “Smrtonosni strojevi” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s