MALI POŽARI POSVUDA – Celeste Ng

UTOPIJA – izrazom utopija označuje se svaka neostvarljiva zamisao, sanjarija, maštarija; težnja da se prevlada aktualna zbilja i da se od pojedinih njezinih elemenata izgradi nova, idealno zamišljena realnost.


Izdavač: Mozaik Knjiga

Prevela: Mirna Čubranić

sasdgjlouy


Je li utopija moguća? Je li moguće naselje, zajednicu, pa i vlastiti život savršeno isplanirati?


Knjigu “Mali požari posvuda” prvi put sam pročitala prošle godine. Skinula sam je na Kindle, i ubrzo shvatila da je predobra a da je ne bih kupila/pročitala u papirnatom obliku. Isprsila sam se za tvrdo izdanje s Book Depositorija i pričekala nekoliko tjedana da stigne na kućnu adresu. Nisam požalila. To je bila jedna od najboljih, ako ne i najbolja knjiga koju sam pročitala te godine, a sa mnom se složio i velik broj članova Goodreadsa koji su upravo ovu knjigu izglasali kao najbolji roman 2017. godine.

Iako knjiga još uvijek nije službeno izašla u Hrvatskoj (očekivani datum izlaska je 5. studenog), imala sam prilike zaviriti u hrvatski prijevod (Mozaik Knjiga, hvala na toj prilici!). Moram priznati da se prevoditeljica Mirna Čubranić doista potrudila oko ove knjige i oko njezinog prijevoda. Uživala sam u mom povratku u Shaker Heights.

Celeste_pozari_cover.jpg

O autorici

Celeste Ng je nagrađivana američka autorica koja je i sama odrasla u Shaker Heightsu – mjestu radnje ove knjige. Izuzetno je dobro obrazovana spisateljica, s diplomom s Harvarda, a prije “Mali požari posvuda” objavila je jedan roman – “Everything I never told you“.

Poslušavši nekoliko podcastova u kojem je Celeste intervjuirana mogu samo potvrditi kako je riječ o ženi iznimne inteligencije, zanimljivih stavova i vrlo jasnog, znalačkog pristupa pisanju. Celeste ne piše – ona pripovijeda. Tekst samo teče, mazi um i dušu, i meni osobno Celestin stil pisanja savršeno odgovara.

celeste-ng.jpg

U ovoj knjizi Celeste Ng poteže pitanje identiteta, ali i utopije. Ovdje se radi o jednoj američkoj priči koja je najsnažnija upravo kada ga čitaju oni koji toj kulturi i pripadaju, stoga imajte na umu da u slučaju da vas toliko ne zanima npr. problematika rasizma u Americi, onda vam ova knjiga možda neće zasjati u svoj svojoj punini.

Ipak, Celeste isto tako pripovijeda priču s univerzalnim temama ukorijenjenim u problematikama klasne razlike, netrpeljivosti, raznolikosti i – možda najbitnije – istinske slobode duha koja nije vezana uz vanjska pravila i društvene norme.


Je li ona ptica koja se pokušava osloboditi ili krletka?


Priča

Radnja ove knjiga odvija se devedesetih godina prošlog stoljeća u Shaker Heightsu – naselju u Americi osmišljenom da bude najbliže moguće famoznom konceptu utopije. Riječ je o liberalnom, progresivnom predgrađu (inače turobnog) Clevelanda u kojem je sve savršeno osmišljeno, zamišljeno i isplanirano. Zna se kako se grade ceste, koje su boje kuće, koliko centimetara trava smije izrasti prije nego li se pokosi. Ella Richardson i njena obitelj savršeni su predstavnici te zajednice.

I upravo njihova kuća gori u prvom poglavlju ove knjige.

Nakon toga priča se vraća ponešto u prošlost kada u gradić dolazi tajanstvena i pomalo divlja umjetnica Mia Warren, koja sa svojom maloljetnom kćeri useljava u Shaker Heights. Mia je sve što ova zajednica nije – spontana, nepredvidiva, divlja i slobodna.

No kada lokalni mladi i ugledni bračni par pokuša usvojiti napuštenu bebu azijskih korijena, to eskalira u sudski proces koji u potpunosti polarizira ovu idealističnu zajednicu u kojoj, ispostavlja se, tinja puno manjih požara. I Ella za taj kaos krivi slobodoumnu Miu.

20181024_105758-1.jpg

Što ova knjiga NIJE

Ovo nije triler s velikim misterijom koji polazi iz nekog brutalnog događaja, u ovom slučaju podmetnutog požara.

Ovo nije knjiga ni o junacima ili zlikovcima – i jedna i druga strana je u ovoj knjizi jednako pod paljbom autorice koja spretno locira svu karakternu kompleksnost, a bome i licemjerstvo. Sasvim je moguće da u ovoj knjizi nećete istinski zavoljeti niti jedan jedini lik, ali ćete svaki lik savršeno razumjeti.

I to nas dovodi do sljedećeg…

Što ova knjiga JEST

Zanimljivo je da Celeste pod svoje povećalo nije stavila neku ultra-konzervativnu zajednicu, već jednu od zvanično najprogresivnijih u Americi. Proučavajući sitne požare koji gore u toj crème de la crème zajednici, spisateljica udara u srž – je li ova mala zajednica zbilja utopijska? Je li zbilja tolerantna? Inkluzivna? Suosjećajna? Ili je to samo dobro organizirano, rigidno i uniformirano društvo koje samo sebi govori da je jedno, dok je istina zapravo puno šarolikija?

Celeste Ng testira ovu tezu te u centar priče stavlja sudski proces koja razdjeljuje dosad sasvim jednoumnu zajednicu. Ta sudska situacija je sve samo ne jednostavna i u sebi sadrži iznimnu moralnu dilemu koja je i mene zagrcnula kao čitateljicu. Riječ je u kompleksnom posvajateljskom procesu i Celeste se iznimno (IZNIMNO) potrudila da nam, uz inteligentnu argumentaciju, ovaj slučaj predstavi bez zrnca pristranosti sa svoje autorske strane. Kako bi ta objektivnost bila uspješna potrebna je velika doza kontrole, samokritičnosti i spisateljskog talenta – mahom odlike koje krase ovu autoricu i to u izobilju. Nema dileme, “Mali požari posvuda” je dobro napisana knjiga.

Ova me knjiga svojim hrabrim pitanjima i apsolutnim manjkom jasno definiranih zaključaka bacila na koljena te mi u potpunosti poljuljala neka osobna vjerovanja. Do ove knjige bila sam uvjerena da sam istinski tolerantna osoba, a bome i osoba koja smatra da ima uporište u gotovo svakoj moralnoj dilemi. Mislila sam da sam osoba u čijoj glavi mali požari ne gore.


Prednarudžba knjige “Mali požari posvuda” moguća je na web shopu Mozaik Knjige.

20181024_105920 (2).jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s