NOKTURNO ZA KRPELJA – Milena Benini

Izdavač: Udruga Krug Knjiga
2019.

“Stvarnost je rijetko originalna.”


Kako ono ide vic? Taj, taj i taj uđu u bar? E pa tako nekako započinje i ova priča. Jedan bar, jedna detektivka, nekoliko stalnih čudaka, dobričina za šankom i jedna prelijepa pridošlica kao katalizator događaja koji se tek imaju dogoditi.

Nokturno za krpelja” najnoviji je uradak voljene autorice Milene Benini i zaista je ludo štivo. Već i samim pogledom na naslovnicu jasno nam je da nije riječ o romanu koji sam sebe shvaća pretjerano ozbiljno, ali zato ime autorice garantira kvalitetu ovog žanrovskog djela.

Plus, centralni zaplet knjige “Nokturno za krpelja” vrti se oko vampira. Pobogu, nisu li vampiri izašli iz mode? Nije li o vampirima već sve izrečeno? Nije li vrijeme da ih pustimo na miru i posvetimo se nekim drugim mitološkim inspiracijama?

E pa Benini na to odmahuje glavom i uz tajanstveni smiješak kaže: “A-a!”.
Jer možda se, uz tek naprstak mašte, o vampirima još ponešto može napisati.

Glavna akterica ove priče, naravno, nije vampirica. Ipak je ovo detektivski roman: ona je privatna detektivka u nekoj bližoj/daljoj budućnosti u kojoj su, zbog lanca ekoloških katastrofa, vampiri bili prisiljeni izaći iz anonimnosti u kojoj su uživali tisućljećima. Kad veliki porast malignih bolesti ugrozi njihov jedini izvor hrane, vampiri shvate da njihov odnos s ljudima mora postati javan kako bi postao simbiotski.

Naime, vampirizam je ključ, ajde možda ne zdravlja, ali dugovječnosti: vampirima se metabolizam zamrzava i maligne bolesti više ne mogu rasti. Jest da to nosi i neke negativne nuspojave i posljedice (potreba za svježom ljudskom krvi tek je jedna od njih), ali teško je odoljeti ovakvom elegantnom rješenju problematike bolesti i ultimativno – smrtnosti, barem njezine ustaljene inačice.


“Smrt u slobodnoj prodaji.”


Ah da, gdje sam ono stala… Privatna detektivka Viv. Ona je ljudsko biće i nema neko mišljenje o vampirima, odnosno kako ih ona voli “od milja” zvati – krpeljima. Stoga se nemalo iznenadi kada se jednog dana u njezinom uredu pojavi drevni krpelj koji ju želi angažirati. Viv nema izbora, prihvaća zadatak, i tu krene vratolomna igra u kojoj su smrtnici tek pijuni u igri koja traje već stoljećima.

Benini je opet stvorila svijet koji savršeno funkcionira unutar svojih jasno postavljenih okvira. Sve ima svoje zašto i zato, i teško je odoljeti zaigranosti koju Benini s lakoćom donosi u svoje kreacije.

Nokturno za krpelja” nit’ je duga nit’ je pretjerano ozbiljna knjiga, ali savršeno funkcionira, a autorica se pozabavila i s nekoliko neodoljivih misaonih projekata uz manje ili više suptilne komentare o kojekakvim temama, od kojih su neke od najzanimljivijih one o (ne)jednakosti, književnosti, ekologiji i predrasudama.

Knjigu sam završila u jednom “sijedu”, s ogromnim osmijehom na licu. Pojedina rješenja su me grohotom nasmijala, ne nužno zbog humora koliko zbog onog “I see what you did there!” trenutaka koji su tako zadovoljavajući za čitatelja kao što sam ja.


“… i loša kreativnost je kreativnost.”


I na kraju, Milena Benini potvrđuje onu važnu ursuloleguinovsku činjenicu o književnosti: ne postoji kvalitetan ili nekvalitetan žanr, postoji samo dobro ili loše pisanje.

Knjigu “Nokturno za krpelja” možete kupiti na web shopu Udruge Krug knjiga.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s