“POD GRIMIZNIM NEBOM” – Mark Sullivan

Izdavač: Ljevak
Preveo: Igor Buljan
Naslov izvornika: Beneath a Scarlet Sky
2018.

“CON SMANIA.”


Mark Sullivan američki je pisac zanimljive pozadine. Kao avanturist i novinar u jednom je trenutku odlučio i započeti karijeru kao pisac trilera. Ideje i inspiraciju crpio je iz svog neuobičajenog života. No, i sposobni pojedinci kao što je Mark upadnu u loše periode, bez inspiracije ili novih zanimljivih prilika. U najnižoj točki svog života do Marka je stigao šapat izuzetne istinite priče Pina Lelle, špijuna iz Drugog svjetskog rata koji je kao tek punoljetan mladić živio u fašističkom Milanu u Italiji.

Mark se posvetio dokumentaciji Pinove priče i nakon nekoliko godina od nje je stvorio uzbudljiv roman kojeg ja danas recenziram. Knjiga je od svog objavljivanja 2017. godina postigla značajan uspjeh i zagolicala me od trenutka kad sam primijetila da se i kod nas pojavio prijevod knjige “Pod grimiznim nebom“.

Pino Lella mladić je iz bogate trgovačke obitelji koja živi u modnom distriktu Milana. Radnja se zbiva posljednjih nekoliko godina rata, u vrijeme kad Pino taman dostiže punoljetnost. Bombardiranja grada sve su učestalija i obitelj šalje Pina, kao i njegovog mlađeg brata, u planine – u samostan koji vodi obiteljski prijatelj fratar. Odmah po dolasku, fratar Pina šalje na teren, na svakodnevna planirarenja prijevojima, duboko u šumu, na stijene, u nepregledna područja talijanskih Alpa na granici sa Švicarskom.

Ne prođe dugo prije nego li Pino počne preko tih putova provoditi cijele grupe židovskih izbjeglica koje bježe pred nacistima u neutralnu Švicarsku. Pino je hrabar, inteligentan, fizički u fantastičnoj kondiciji, radi dobru stvar za ljude u potrebi, ali kad ga obitelj pozove natrag u Milano i zapovijedi da se, zbog vlastite sigurnosti, pridruži nacističkoj vojski (talijanski vojnici masovno umiru na ruskoj fronti), Pinov život se iz temelja mijenja, i on ponovno mora odabrati stranu, ali ovaj put iz redova nacista.


“U igri života uvijek je bolje biti čovjek iz sjene, pa čak i tame ako je nužno. (…) Poput… fantoma iz opere.”


Moram priznati da do sad nisam čitala knjigu koja nas odvodi u fašističko-nacističku okupaciju Italije. I sama knjiga “Pod grimiznim nebom” progovara o činjenici da takvu knjigu teško da ćemo naći, narod Italije ne voli progovarati o onome što se tamo dogodilo. Drago mi je da je Pino progovorio, bilo je sjajno čitati o njegovoj nagloj i prisilnoj transformaciji iz odraslog djeteta u odgovornog muškarca. Autor je uspio dočarati maltene točan trenutak u kojem je Pinovo djetinjstvo završilo.

Pino je zapravo prpošan, gotovo razmažen mladić koji sanja o putovanjima, brzim vožnjama, skijanju i mašta o zaljubljivanju u lijepu ženu. Bolno je naivan i neiskusan, čak i pomalo zaštićen od stvarnosti života. Ipak, Pina krase još neprokušane odlike koje se kroz knjigu polako razvijaju i klijaju van. Hrabrost, brzina, inteligencija, osjetljivost… Sasvim moguće ključne odlike koje od malih ljudi naprave junake kad okolnosti pođu po zlu.

U knjizi je bilo aspekata koji su, meni osobno, bili manje uvjerljivi ili, u najmanju ruku, za koje vjerujem da su manje crno bijeli nego što ih se prikazalo kroz Pinova sjećanja (iako je riječ o povijesnom romanu, dakle fikciji, on je ipak baziran na sjećanju jednog čovjeka, a time je i manje pouzdan).

No, roman “Pod grimiznim nebom” ima sve odlike knjige uz koju se doista lako zabaviti: uzbudljivu akciju, velike uloge, junake i kukavice, brutalnu okrutnost neprijatelja, kompleksne zlikovce, dirljivu ljubavnu priču, te dašak talijanske čarolije koja se kroz priču provlačila kroz motive glazbe, osobito opere, a koja je silno obogatila ovaj rukopis.


“Iznad svega, tragat će za srećom, i to con smania.”


Pinova hrabrost u trenucima masovne slabosti dirnula bi me do suza, a znam da je Pinova herojska priča bila samo jedna od mnogih. To nije priča bez posljedica. Ulozi su toliki da se greške preskupo plaćaju, a i Pino ih je učinio mnogo. Ipak, to njegovu priču, kao i ovaj roman, ne čini ništa manje inspirativnim.

Knjigu “Pod grimiznim nebom” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s