NIKADGRAD: Kušnje Morrigan Crow – Jessica Townsend

Izdavač: Znanje
Prevela: Kristina Živković
Naslov izvornika: Nevermoor
2019.

“KROČI ODVAŽNO!”


Nikadgrad” je roman prvijenac mlade australske autorice Jessice Townsend, i u njenoj rođenoj Australiji najprodavaniji je prvijenac iz dječje književnosti u povijesti te zemlje. Knjiga je osvojila brojne nagrade, kao i njena autorica. Australsko vijeće za dječju književnost proglasilo ga je značajnim djelom.

Jessica Townsend osoba je eklektičnih fascinacija, pa tako u svojoj biografiji spominje opsesije javnim prijevozom, drevnim gradovima, opernim pjevačima (osjećam se počašćeno!), Noći vještica, divovskim mačkama i tajnim društvima, stoga je sve to odlučila strpati u “Nikadgrad“. Meni drago!

Autorica Jessica Townsend

Priča prati ukletu djevojčicu Morrigan Crow. Ona je rođena na Staru Večer, stoga joj je sudbinski namijenjeno umrijeti na svoj jedanaesti rođendan, koji se opako bliži. Osim toga, dežurni je krivac za sve u svom rođenom Šakalovcu. Odrastanje joj nije lako uz takav oprez okoline, ali i u obitelji koja se nije sposobna vezati uz kćer koja će sasvim sigurno umrijeti jako mlada.

Na zadnju večer života upoznaje Jupitera Sjevera koji ju odvodi u čarobni Nikadgrad. Tamo Morrigan uspije prevariti sudbinu i ostaje na životu. No, kako bi ostala u Nikadgradu, Morrigan mora proći kroz četiri izazovne kušnje i izboriti se za svoje mjesto u Čudestnom društvu.


Živa sam, pomisli, a ta je pomisao bila toliko besmislena i toliko predivna da joj se iz grla zaori osmijeh i naruši tišinu. Morrigan nije marila za to. Osjećala se ushićeno, pršteći od nove sreće i neustrašivosti koja je mogla izaći samo iz spoznaje da je prevarila smrt.


Ovoj knjizi, unatoč velikoj popularnosti i visokim ocjenama na Goodreadsu, često zamjeraju manjak originalnosti i preveliku sličnost sa serijalima i pričama koje smo već vidjeli ili pročitali. Osobito se često spominje Harry Potter.

Moram vas upozoriti, sličnosti s Harry Potter serijalom ima mnogo. Da, i s nekim drugim franšizama, ali ponajviše s Harry Potterom. Jasno je da su te sličnosti namjerne koliko su i česte. Nekad su me smetale, ali češće su mi bile drage. Da budem iskrena, nedostaje mi taj osjećaj koji sam imala kada sam prvi put prolazila kroz Harry Potter serijal, a ova knjiga taj osjećaj istinski evocira. Ne bi me čudilo i da je sama autorica pravi Potterhead (fan HP serijala) i da je s iskrenom namjerom smislila priču koja toliko podsjeća na voljeni serijal.

Osobno smatram da je “originalnost” u suvremenoj umjetnosti precijenjena i da zapravo više ne postoji. Sve je inspirirano nečim, samo je pitanje koliko jako, i koliko smo mi to sposobni uočiti. Bitnije je iterirati, igrati se, poboljšavati nego biti originalan, a u ovoj knjizi itekako ima iteracije i igre, iako nije bolja od HP-a. Ipak, teško je knjizi ne zamjeriti i nešto “dizajna” kako bi lakše doprla do ciljane publike koja je očito ona koja obožava Harryja Pottera, možda je ipak mogla imati manje paralela sa serijalom koji je baš toliko popularan i cijenjen, i možda je se ipak moglo malko manje najavljivati kao novi Harry Potter!

Ipak, čitajući “Nikadgrad” rijetko kad sam skidala osmijeh s lica, a to govori mnogo. Nije teško uživati u ovoj knjizi, njenoj priči, šarenilu i likovima. Morrigan Crow je tako osvježavajuće slatka i britka, a Jupiter Sjever je jako šarmantan. Divovsku mačku bih odvela doma. Knjiga je završila s velikim obratom i još većim cliffhangerom. Tko će dočekati nastavak, ja nemam pojma. 🙂

Knjigu “Nikadgrad” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s