ZLATNI KAVEZ – Camilla Läckberg

Izdavač: V.B.Z.
Preveo: Luka Miličević
2019.

Ženska osveta – tako lijepa i tako okrutna.


Negdje sam pročitala da je Camilla Läckberg “kraljica šund krimića”. Iskreno, ne znam je li to baš u potpunosti istina. “Zlatni kavez” prvi je roman ove autorice koji sam pročitala. Camilla Läckberg poznata je po svom krimi serijalu psiholoških trilera smještenih u obalni predio zapadne Švedske, a “Zlatni kavez” samostalni je roman tek simbolično smješten u svijet serijala koji ju je proslavio.

Je li “Zlatni kavez” šund roman? Odgovor je potvrdan. Da se razumijemo, nemam ništa protiv šund literature, može biti sasvim zabavna, a ovo je definitivno zabavan roman. Površan, ridikulozan, pun rupa, ali zabavan!

Faye ima savršen život. Bar se tako čini na prvi pogled. Udana je za izuzetno uspješnog poslovnog muškarca i s njim ima predivnu kćer. Iako su poslovno carstvo zajedno podigli, putem se ona nekako našla u poziciji majke domaćice, dok suprug preuzima sve zasluge za uspjeh. Odrekla se karijere zbog obitelji, ali nije joj žao. Možda ima nekih problema u braku, ali nemaju li svi? Možda je silno živciraju ostale supruge milijunaša s kojima je prisiljena družiti se, ali mala je to žrtva.

Jednog dana Faye uhvati muža s ljubavnicom i on zatraži razvod. Zbog pedantnog predbračnog ugovora Faye u razvodu ostaje bez svega. Ona preuzima sudbinu u svoje ruke, prisjeća se tko je nekad bila i počinje ispočetka. Bivši suprug ne zna što ga čeka, jer se Faye odlučila osvetiti…

U trenutku kad sam uzela ovaj roman u ruke baš mi je trebalo nešto prštavo, žensko, filmski ispričano i čitljivo, neka literatura zgodna za plažu, premda plaže nije bilo u blizini. Što sam tražila to sam i dobila. “Zlatni kavez” je chick lit triler koji se brzo čita i lako ga je dovršiti u jednom sjedenju. Na vrlo uvrnut i pomalo bolestan način veliča žensku snagu i zločesto je slatko uživati u njemu. Ako se bijes prezrene žene uopće može nazvati snagom.


“Zato što je ponižavajuće biti odbačena i zamijenjena. Nekad zato što je naš muž našao nekoga drugoga s kim želi provesti ostatak života, nekad zbog prljavog seksa u hotelskoj sobi na konferenciji u Örebrou. Ljubav, djeca, vrijeme i sav posao koji smo uložile u to, sve to odbace radi jedne pijane ševe nakon konferencije. Mi smo zamjenjive, a oni, izgleda, uopće niti ne osjećaju ikakvo kajanje. Niti imaju zrnce srama. Kao da imaju bogom dano pravo gaziti nas.”


Ipak, ako vam treba knjiga u kojoj će vam se likovi sviđati ili knjiga realnog razvoja priče, onda ova knjiga možda i nije za vas. Sasvim sigurno ne trpi kritičko oko. Srećom za nju, nisam bila nešto kritički raspoložena kad sam je čitala. Ponekad nam treba nešto suludo i čitko, a Faye i njezina priča to sasvim sigurno jesu.

Knjigu “Zlatni kavez” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s