SAVRŠENA MAJKA – Aimee Molloy

Izdavač: Stilus Knjiga
Prevela: Andrea Marić
Naslov izvornika: The Perfect Mother
2019.

“Kod koga je moja beba? Kako da ovo preživim?”


U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo rastu popularnosti jednog pod-žanra koji pomiče granice tradicionalnog psihološkog trilera. Riječ je o intimnijem pristupu popularnom žanru i okrenut je obiteljima ili nekim drugim manjim zajednicama. Tzv. domestic suspense romani preporodili su žanr trilera i zavladali ljestvicama najpopularnijih knjiga, pa su se među njima našli i hitovi kao što su “Nestala” autorice Gillian Flynn ili “Djevojka u vlaku” autorice Paule Hawkins.

Jedan od posljednjih svjetskih hitova u tom nizu upravo je ova knjiga – “Savršena majka” autorice Aimee Molloy. I ona je taj “obiteljski” aspekt romana dovela na jednu sasvim novu razinu.

Knjiga ima fantastičnu premisu. Skupina mladih majki u New Yorku upoznala se online, a uživo se sastaje još od kraja trudnoće. Sve su rodile u svibnju, stoga se nazivaju Svibanjskim majkama. One su u ovoj grupi pronašle nešto što im izmiče od uobičajene zajednice, razina razumijevanja i podrške koju dobivaju u ovoj grupi nemjerljiva je s ičim. Među njima je i Winnie, tajanstvena i prelijepa žena bez očite potpore nekog partnera.


“Svibanjske majke. Moja grupa mamica. Nikad nisam voljela taj izraz. Mamica. Toliko opterećen, toliko politikanski. Nismo mi bile mamice. Mi smo bile majke. Ljudi. Žene koje su, eto, slučajno imale ovulaciju u slično vrijeme i potom rodile u istom mjesecu. Neznanke koje su odlučile – za dobro svojih beba i spas vlastitog mentalnog zdravlja – postati prijateljicama.”


Mlade majke su pod velikim stresom, očigledno, i odluče izaći van u provod. Ovo nije lako za ni jednu od njih, ali potrebno im je malo zraka, malo druženja, malo odmaka, malo normalnosti. No, tijekom tog izlaska netko otima Winnienog malog sina iz kolijevke. Policija se gubi u istrazi, mediji se slučaja dograbe poput hijena kad nanjuše krv, a neke od majki iz grupe odluče same uzeti stvari u svoje ruke i pomoći Winnie da čim prije nađe svog sina.

Ova knjiga ima jako dobru ideju. Pisati o majčinstvu na ovaj način dobrodošlo je osvježenje, ne znam koliko često nailazimo na knjige koje o mladom roditeljstvu govore iskreno, bez zadrške, sa svim lijepim, ali i ružnim što donosi briga za novi mladi život, osobito u današnje vrijeme kada svatko ima mišljenje o tome što znači biti savršena majka i kada, realno, ima i platforme da ta mišljenja izrazi.


“Zašto svi imaju potrebu govoriti budućim majkama što će dobiti? Zašto nam nitko ne želi pričati o tome što ćemo morati izgubiti?”


Ipak, došla sam u neke čitalačke godine kad mi dobra ideja nije dovoljna ako ta dobra ideja nije i adekvatno razrađena kroz svoj početak, sredinu i kraj. Knjiga ima zbunjujući stil pisanja, a stalne izmjene perspektiva nisu spretno izvršene. Kvalitetna ideja obećavala je dubinu ulaska u problematiku modernog majčinstva, ali je ubrzo postala repetitivna i pomalo dosadna, dubina je sasvim sigurno izostala. Imalo se tu što pisati, osobito iz perspektive Amerikanki koje nemaju gotovo nikakvu podršku države. Tu su i problemi koji nastanu u bračnim odnosima, u odnosu prema vlastitom tijelu, nedostatku sna. Sve te teme obrađene su plošno, a neke su tek ovlaš spomenute.

Naravno, nije sve loše. Početak knjige vrlo je čitljiv, a ova knjiga iskače u moru drugih zbog izuzetno dobre ideje i teme o kojoj vrijedi pisati i o kojoj vrijedi čitati. Voljela bih čitati više knjige u kojima se o modernom roditeljstvu piše i nježno, i iskreno, i zaneseno, ali i bez rukavica. “Savršena majka” bila je na pragu takvog pisanja, iako ga je na kraju tek dotakla svojom dobrom idejom.

Knjigu “Savršena majka” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s