MOR – PLODOVI OSVETE – Josip Kralik

Izdavač: Naklada Jesenski i Turk
2018.

“Bogu nepoznatom, koji nas pušta da živimo.”


Mor – Plodovi osvete” fantastični je roman smješten u Tvrđu srednjovjekovnog Osijeka, odnosno Murse. Moram priznati da me ta činjenica oduševila već na prvoj stranici, čim je Mor ušao u Mursu na obali Dravusa, osobito zato što ga je tamo dočekao, ni više ni manje nego – patuljak.

Josip Kralik mladi je autor i ovo je njegov prvi objavljeni roman. Stručnjak je na području konzervacije-restauracije, zaposlen je u muzeju. Ne čudi što je “Mor – Plodovi osvete” knjiga toliko obogaćena povijesnim detaljima. Čitajući ovu knjigu imala sam osjećaj kao da sam u Mursi toga vremena.

Mor je mladi samotnjak, simpatični prevarant koji dolazi u Mursu taman prije velikog sajma oružja koji se tamo treba održati. No, nešto se mračno upravo događa u Mursi. Serijski ubojica, pomahnitali i vrlo moćni mag, ubija djevojke u gradu, i ostavlja naokolo njihove glave nabijene na kolce, magično začarane da stravično vrište, iako su mrtve. Tijela nema, i debelom gradonačelniku Gargu silno je stalo da se ovaj slučaj zaključi prije početka sajma. Gradonačelniku u tome pomaže Veronika, talentirana čarobnica koja se ubrzo zbližava s Morom.

No, južno od Murse sprema se nešto puno gore. Mursa ima mnogo neprijatelja, a najljući je Urobor, bivši Mursin stanovnik. Na putu je prema Mursi s ogromnom vojskom zastrašujućih ratnika kaitena, vojskom koja postaje sve veća kako se približavaju našem gradu na obali rijeke Dravus. Urobora gone osvetnički porivi, želi se osvetiti Mursi i njezinom gradonačelniku. Jest da Mursa nije nezaštićena, a gradonačelnik u tajnosti podiže i moćnu vojsku ženskih ratnica, no hoće li to biti dovoljno da se obrani grad?

Ovaj svijet zasićen je magijom. Magija je dio života i kulture ovog svijeta, i neopisivo je čarobno čitati o magiji koja je tako minuciozno dio svijeta koji je nama, kao stanovnicima ovih krajeva, itekako poznat, pa makar bio iz nekog drugog vremena. Autor Josip Kralik silno je maštovit, svijet koji je zamislio je gotovo iscrpljujuće bogat. Nemali broj puta su me neke njegove ideje fizički naježile. Izgradio je fantastični svijet koji ne samo da drži vodu nego bi lako mogao podržati i cijeli serijal (kojemu se nadam!), a ne samo ovu knjigu.

Možda je tu negdje i najveća zamjerka ovoj knjizi. Njezin tekst promišljen je i kvalitetno uređen, ali nedostajalo mi je opširnosti specifične za žanr. Dijelovi kao da su prepričani, a ne ispripovijedani, nekim likovima falilo je karakterizacije, dijalozima se moglo više posvetiti (možda i alterirati da zvuče manje moderno), a neki istinski uzbudljivi elementi poput vojske ženskih ratnica koje jašu oklopljene neraste (k vragu, koliko je to dobra ideja!) zaslužili su više od jednog paragrafa u svom zaključku. No, s obzirom na to da je ovo debitantski roman, draže mi je da je tekst kraći i koncizniji, nego da, po ne znam koji put, knjizi zamjeram da je preduga.


“Svježa je krv, što zvjerska što ljudska, polako počela natapati, još uvijek od sunca topao, kameni bedem.”


Ipak, neka vas ove sitne zamjerke ne spriječe da knjigu uzmete u ruke i dadnete joj šansu. Ovom knjigom tako je lako zakoračiti na obale Dravusa, u misterioznu osječku Tvrđu prepunu magije, i prošetati s njezinim magovima, ratnicima, bezglavnicima i patuljcima.

Knjigu “Mor – plodovi osvete” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s