Velibor Čolić – Egzil za početnike: Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija

Izdavač: Vuković&Runjić
Prevela: Mirna Šimat

U trenutku kada je izbio rat (znamo koji rat), Velibor Čolić bio je mladi perspektivni pisac u Bosni. Završio je na bojištu, no ubrzo napušta rovove i završava kao izbjeglica u Francuskoj. S vremenom tamo izgrađuje život, sâm u nepoznatoj zemlji. Jadan je to život. Uči jezik. Ispisuje neke nove stranice, u doslovnom i prenesenom smislu. Kroz njih autor pokušava dokučiti tko je on u trenutku kada ostane bez svega što mu je poznato, bez zemlje, bez doma, bez obitelji, prijatelja, jezika, kulture…

Moram priznati da nisam znala što bih očekivala od “Egzila za početnike“, ali me njezin sadržaj izuzetno dodirnuo. Autor svoje početke u izbjeglištvu opisuje besprijekorno – iskreno, uz obilnu dozu emocija, ali i humora. Kroz ovu knjigu govori o različitim susretima: s Francuzima, sa ženama, s izdavačima, s birokracijom, s PTSP-om, s bivšim stanovnicima ex-yu područja, ali i susrete sa samim sobom, na ulicama nekih nepoznatih, kišnih gradova diljem Europe.


U tim kratkim trenucima pijanstva imam osjećaj da čak i egzil može imati ljudsko lice, da Bog postoji, da je sve dobro, i da naša lijepa, naša dobra bosanska zvijezda još uvijek bdije nad nama.


Autor izuzetno opisuje trenutak u kojem kao netko i nešto (u očima društva, ali i u svojim vlastitim očima) postaje nitko i ništa u stranoj zemlji. Tamo je samo izbjeglica – najniži od svih statusa. Ne moram posebno naglašavati koliko je to relevantna tema u današnjem društvu u kojem, s jedne strane, imamo polemiku izbjeglica iz nekih drugih ratnih krajeva, a s druge strane sami, kao narod, postajemo došljaci u nove zemlje prilikom ovog masovnog exodusa mladih iz države.

Svaka od ovih 35 lekcija doživjela sam, više-manje, kao udarce u ego. Autor je neshvaćeni boem koji u svom novom životu teži veličini najvećih pisaca, a dobiva gorko-slatka iskustva s kojima često ne zna što bi. Prvu knjigu objavljuje ubrzo nakon dolaska u Francusku, ali riječ je o dnevniku s bojišnice – knjiga o iskustvu koje bi najradije zaboravio i za koje ne želi da ga obilježi.


Ja sam čovjek kiše i leda. Prije sam bio uvjeren da sam pjesnik. Zatim, malo pomalo, nastupio je rat i zauvijek me izmijenio. Tako sam postao vojnik, zatvorenik i apatrid.


Kroz cijelu knjigu intenzivno se proteže pitanje IDENTITETA. Tko je Velibor Čolić? Pisac? Pjesnik? Ratnik? Dezerter? Izbjeglica? Boem? Ljubavnik? Bosanac? Francuz? Tko smo kada nam oduzmu sve što smatramo da nas definira kao ljude? Tko smo kada moramo uistinu i u svemu krenuti ispočetka? Gdje nalazimo snagu da nakon takvog traumatičnog iskustva sebe nanovo izgradimo?

Ova knjiga napisana je 2016. godine, kada je Velibor već sagradio život u dalekoj, hladnoj i gladnoj Francuskoj, ali gorčina s početaka itekako je živa u redovima knjige, uz mrvnu dozu znatiželje i avanturizma koje gone ovu pjesničku dušu. I unatoč svemu, Velibor Čolić gradi, raste i otkriva.

Egzil za početnike” dosad je objavljen u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, a spremaju se slovensko i tursko izdanje. Drago mi je da je zasjalo i kod nas.

Ova izuzetna knjiga, pisana čitkim i poetskim stilom, dobrodošlo je osvježenje na mojoj polici i, nadam se, ne samo na mojoj.

Knjigu “Egzil za početnike” možete kupiti na Hoću Knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s