BLACKOUT – Marc Elsberg

Izdavač: Egmont Hrvatska
Prevela: Marija Perišić

1

SUTRA ĆE BITI PREKASNO


U moru trilera teško je naći i jedan koji se doista ističe. Iako je riječ o neupitno zabavnom žanru, moram priznati da sam ga se strahovito zasitila. Naravno, kao osoba koja čita po raspoloženju vjerujem da ću ponovno ciklički zaokružiti i vratiti se žanru kada će mi to pasati, ali trenutno u toj fazi jedva da jesam.

Možda je upravo to potvrda tomu da je “Blackout” doista malo drugačiji triler i da će biti zanimljiv onima koji nužno nisu vjerni žanru trilera.

Što ga to čini drugačijim? Zasigurno ne psihološki aspekt knjige, on mu nije jača strana. Iskreno, nije ni karakterizacija likova. Ono što ovu knjigu ističe u moru drugih je nivo uvjerljivosti priče kojom raspolaže. A s obzirom na to da je riječ o spekulativnoj fikciji koja koketira i s distopijom – sve je to pomalo (i više nego pomalo!) zastrašujuće.

45221924_250879012258653_4527461847191781376_n.jpg

Ovisni smo o struji. Tu nema dileme. A struja, odnosno električni sustav koji nas tom strujom snabdijeva je krajnje međusobno povezan i pritom krajnje ranjiv. Jedan dobro usmjeren hakerski napad može srušiti cijeli taj sustav i ostaviti nas bez tračka struje satima. Danima. Tjednima. Uf.

Nije problem zapaliti svijeću i pričekati da prođe. Ali što ako ne prolazi? Što s vodom? Kanalizacijom? Komunikacijom? Benzinom? Grijanjem? Osnovnim namirnicama? Lijekovima? Da ne nabrajam dalje. A zamračenje u New Yorku koje se dogodilo usred užeglog ljeta 1977. godine nam govori i koliko malo vremena treba da u takvim uvjetima društvo pokaže svoje najružnije lice (neredi, krađe, razbijanja i ubojstva).

Blackout” je brzi triler s kratkim, gotovo odsječenim poglavljima koja čitatelja gone da okreće stranice. Radnja prati više likova u različitim situacijama i na različitim funkcijama kako bi bolje približila svu silinu problema s kojima se populacija nosi u ovoj situaciji. Glavni junak je Manzano, bivši talijanski aktivist i haker koji je jedan od rijetkih koji mogu doista razmišljati poput cybernapadača koji najviše od svega žele gledati kako trenutna civilizacija pada pod vlastitom težinom.

Autor ovog djela je Marc Elsberg. Rođen je u Beču gdje i danas živi te je bivši kreativni direktor za reklame. Piše pod pseudonimom, a pravo ime mu je Marcus Rafelsberger. Moram priznati da je osvježavajuće pročitati jedan europski triler europskog autora, čija radnja mahom zahvaća Europu.

Elsberg je uložio iznimno puno truda i znanja kako bi svoj prvi roman učinio ne samo brzim i zabavnim, nego i iznimno edukativnim. On silno želi podići svijest o činjenici da smo jako ovisni o struji, više nego ijedna generacija prije nas, i da ta ovisnost seže puno dublje od potrebe da navečer večeramo pod svijetlom električnih žarulja. I ne samo to, taj sustav električne energije iznimno je kompleksan, međusobno povezan i ranjiv. Dobar primjer toga je zamračenje koje se dogodilo 2003. godine kada je zbog rušenja jednog drva u Švicarskoj cijela Italija ostala bez struje.

Elsberg smatra da je upravo bolja svjesnost najbitnija kao prvi korak rješavanju problema, ili barem prvi korak u pripremi na scenarij koji se možda čini nemogućim, ali zapravo je itekako izgledan.

Elsberg se toliko posvetio istraživanju za ovu knjigu da je sâm postao svojevrsni stručnjak na tom području. S punim pravom knjiga “Blackout” osvaja mnoge nagrade, a najinteresantnija je upravo ona za najbolju znanstvenu knjigu u Njemačkoj. To je uspjeh koji ponavlja i nastavkom ove knjige pod nazivom “Nula“, a kojoj se nadam i u hrvatskom prijevodu.

Knjigu “Blackout” možete kupiti na Hoću Knjigu web shopu.

IMG_20181010_175313_019.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s