Najbolje knjige koje sam pročitala u drugoj trećini 2021. godine

Moram vam priznati, nisam puno toga pročitala ove godine. Mučim se, osobito s beletristikom. Ali zato ono što jesam pročitala, pa… bilo je divno.

Evo vam divnotica.


Kyung-Sook Shin, Molim te, pazi na mamu

Nakon ove sam knjige mami rekla da je volim.

“Mama je bila mama. Rodila se kao mama.”


Becky Chambers, Za poduku, ako bude sreće

I bi sreće: u ruke mi je stigla ova mala knjižica. Dugo nisam, ako ikad, pročitala ovako toplu svemirsku operu. Svaka stranica usisavala me u malu zajednicu astronauta, u njihove i doživljaje i stanja. Isto tako, u njihove prekrasne, prekrasne odnose. Becky je nadmašila samu sebe i ove stranice ispisala najtoplijom bojom svojeg srca. Jedno je od onih inspirativnih djelca koje lako mogu preporučiti i onima koji nužno ne vole znanstvenu fantastiku.

“Sljedećeg sam jutra ustala. Nisam htjela, ali ustala sam.”


Afonso Cruz, Ni svi kitovi ne lete

Cruza volim. Nije mi uvijek sjajan, ali lakoća kojim prenosi ideje i slike je uvijek na zavidnoj razini. Mislila sam da znam što očekivati od ove. Mislila sam, s obzirom na zbunjujući naslov, naslovnicu i sadržaj, ne može nadmašiti moja, ne baš visoka, očekivanja. Kako li sam se prevarila… Knjiga ne samo da me uvukla, nego me angažirala na jednoj sasvim drugoj razini. Na kraju me prelomila na pola, baš kao što to neke najbolje knjige i rade.

“”Nema te blještave ljepote koja ne bi bila mračna bol. Cvijet je bol korijena, svjetlo je bol zvijezda.”


Aldo Leopold, Ljetopis pješčanog okruga

Zastajkujem opisivajući ovu knjigu. Shvaćam da moje riječi ne dopiru do vas. Kako knjiga o prirodi može biti toliko lijepa, moćna i posebna? Molim vas, bez pretjeranog cifranja, uzmite knjigu i pročitajte je. Nećete požaliti.

“Hrastu su svi ljudi jednaki.”


John Williams, Stoner

Duga sam odlagala dovršavanje ove knjige i onda mi je book club olakšao. Uživala sam u svakoj stranici ove, naizgled jednostavne, priče o cijelom jednom životu naizgled nebitnog fakultetskog profesora. Nesavršen, odlučan, principijelan i zaljubljen u knjige, to je naš Stoner. Lako je preporučiti ovaj do suza lijep klasik.

“Bio je ono što jest i znao je što je bio.”


Nicholas Eames, The Kings of the Wyld

Jedini naslov na engleskom, ali ptičica mi je šapnula da bi uskoro mogao stići i prijevod. Iznimna fantastika! Toliko toplo, beskrajno duhovito, s likovima u koje sam se zaljubila. Feel good od prvog do posljednjeg slova! Za koliko to knjiga možete reći?

It has been vastly entertaining thus far. I do hope it has a happy ending, though. “It won’t”, Matrick murmured.


Frank Herbert, Dina

Znam. Dosadna sam. No ako već niste, pročitajte ovaj bombon. Možda jest klasik, ali nije izgubila ni na važnosti, ni na svježini, a uskoro dolazi i film.

“Prihvatiti malu smrt ponekad je gore od same smrti.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s